Mehhiko narkokartellidega võitleva mereväe eliitüksuse igapäev: helikopterist välja hüppamised ja pidev eluga riskimine

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Mehhiko mereväe eriüksus harjutamas narkokartellide vastu võitlemist.
Mehhiko mereväe eriüksus harjutamas narkokartellide vastu võitlemist. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Mehhiko on teada tuntud narkokartellide valitsusala. Sealsete kartellide ja kurjategijate vastu võitleb aga rühm seadusesilmi, kes on vaat et sama halastamatud ja kartmatud kui kurjategijad.

Võrreldes Ameerika Ühendriikide, USA mereväe ja merejalaväelastega on 60 000 pealine Mehhiko merevägi väike, kirjutas nationalinterest.org.

Mehhiko merejalavägi on aga veelgi väiksem. Sinna kuulub vaid 18 000 meest, kelle ülesandeks on tsiviilelanike abistamine, Mehhiko lahe naftaplatvormide kaitsmine ja ka narkokaubandusega võitlemine. 

Vaatamata nende väiksusele on nad uimastiäriga seotud Mehhiko kuritegelike organisatsioonide vastu võitlemisel jõud, mida usaldatakse laialdaselt ja rohkem, kui riigi sõjaväge.

Nende kontol on ka mitmeid kordaminekuid. 

«Viimase kümne aasta jooksul on UIN (Mehhiko mereväe luureteenistus) muutunud DEA (USA narkopolitsei) ja DIA (USA siseministeerium) kõige usaldusväärsemaks Mehhiko luureteenistuseks,» selgitas Mehhiko Riikliku Ülikooli professor ja Mehhiko ekspert Raúl Benitez-Manaut

Osa  selle armee õnnestumisest seisneb lihtsalt selles, et nad asuvad mitte maal, vaid merel. 

Erinevalt Mehhiko armeest pole Mehhiko mereväe jalaväel ulatuslikke sisemaa baase, mis annab neile võimaluse saada kartellide poolt isoleerituks ja korrumpeerunuks.

Mereväeohvitseridel on üksteisega ka lähedasemad suhted, kuna enamik neist on Mehhiko mereväe akadeemia lõpetanud. Tihedamad isiklikud sidemed aitavad ära hoida ka salatehinguid kartellidega.

Alates 2000. aastate lõpust on mereväe jalaväe mandaat pidevalt laienenud. Kui varem tegutsed väeosa vaid mereäärsete või süvamereoperatsioonidega, siis järjest enam on nende võitlus näiteks kasvõi narkokartellidega viinud neid sügavale sisemaale. 

Mehhiko elanikud usaldavad narkokurjategijate vastu võitlevat merejalaväge.

Mehhiko ajalehe El Financiero hiljutise küsitluse kohaselt on merevägi Mehhikos kõige usaldusväärsem organisatsioon, sest lausa 69 protsenti inimesi usaldab neid.

See usaldus tuleneb suures osas edukate maismaaoperatsioonide järk-järgult suurenevast arvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles