Suurbritannias tuleb tuletõrjujatel järjest rohkem käia ülekaalulisi kodudest välja aitamas

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Just selliste mannekeenide peal harjutavad päästjad ja kiirabitöötajad ülekaalusliste inimeste päästeoperatsioone.
Just selliste mannekeenide peal harjutavad päästjad ja kiirabitöötajad ülekaalusliste inimeste päästeoperatsioone. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Lisaks tavapärastele väljakutsetele muutub Suurbritannia päästeameti jaoks järjest tavapärasemaks ka see, et neil tuleb tugevalt ülekaalulisi inimesi käia kodudest välja aitamas.

Suurbritannia päästeamet reageeris 2019. aastal rekordilisele 1 209 juhtumile, mis olid seotud ülekaaluliste inimeste liigutamisega, kirjutas The Sun. 

See arv on viimase kolme aastaga kahekordistunud, sest 2016. aastal oli selliseid väljakutseid 587

Peamiselt kutsusid tuletõrje endale appi kiirabitöötajad, kuna nad ei saanud arstiabi vajavaid ülekaalulisi patsiente ise kodudest välja.

Tuletõrjujatel on nimelt olemas spetsiaalne varustus, millega on võimalik lõhkuda eest uksi ja seinu ning vajadusel aidata välja isegi voodisse, diivanisse või vanni kinni jäänud inimesi.

Eelmisel kuul kirjutas The Sun 51-aastasest John Grove'ist, kes aidati välja tema viiendal korrusel olevast korterist. Kuus tundi kestnud päästeoperatsioon läks maksumaksjale maksma 10 000 naela. 

Grove'i päästeoperatsioonil osalenud kolmkümnel parameedikul, politseil ja tuletõrjujal tuli töötu Grove'i korterist välja saamiseks eemaldada kolm akent. 

Grove viidi haiglasse veokiga, kus ta saab ravi lümfodeemiga seotud hingamisraskuste tõttu, kus keha kudedesse koguneb vedelikku.

2015. aasta juunis tõsteti aga hüdraulikaseadmete abil oma kodust välja Briti kõige paksema mehe 33-aastase Carl Thomsoni surnukeha.

Thomson kaalus 415 kilo ja ta leiti oma kodust surnuna vaid mõni tund pärast seda, kui mees tellis enda lemmiksöögikohast koju õunakooki ja jäätist, kirjutas Daily Mail.

Mehe surnukeha korterist välja tõstmiseks läks päästjatel vaja väikest kraanat. 

33-aastane mees oli oma kodus lõksus olnud juba pikemat aega ja aasta varem olid arstid teda hoiatanud, et ta peab ellujäämiseks kaotama umbes 70 protsenti oma kehakaalust.

2018. aastal päästeti kraana abil oma kodust 24-aastane Chris, kelle ebatervislik toitumine oli noormehe viinud surmasuhu.

Chrisile kutsus kiirabi tema ema ja kohale tulnud brigaad sai kiiresti aru, et noormehel oli veremürgitus. Chrisi tõstmiseks esimeselt korruselt kiirabiautosse oli aga vaja tuletõrjebrigaadi.

Lisaks tuli noormehe toa seinast eemaldada aken koos raamiga, et ta välja mahuks.

Arvutuste järgi kulub ülekaaluliste inimeste kodust välja päästmisele aastas umbes 500 000 naela. 

Suurrbritannias elab umbes kaks miljonit rasvunud inimest ning tuletõrjujad on viimasel ajal hakanud treenima 250-kiloste mannekeenidega, mis on täidetud kas kummist või metallist kuulidega.

Rahvusliku rasvumisfoorumi esindaja Tam Fry ütles, et rasvaepideemia vastu võitlemiseks pole tehtud piisavalt.

«Kuna juba niigi paksud rasvuvad veelgi, siis võib järgmisel aastal oodata selle arvu suurenemist,» hoiatas Fry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles