Prantsuse ülikoolis uuritakse, miks mehed eelistavad blondiine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe Foto: AP / Scanpix

Pariisi mainekas Sorbonne´i ülikoolis uuritakse, miks mehed eelistavad blonde naisi.

Nimetatud ülikool korraldab sellel teemal konverentsi, millest võtavad osa kirjandus-, kunsti-, muusika- ja filmieksperdid, kirjutab AP.

«Uurime blondiinide kohta käivaid stereotüüpe ning püüame jõuda saladuse jälile, miks mehed blonde naisi eelistavad,» sõnasid ürituse korraldajad.

Konverents kannab režissöör Hovard Hawksi filmi järgi pealkirja «Gentlemen prefer Blondes». (Härrasmehed eelistavad blondiine).

Selles filmis esitab kuulus Marilyn Monroe küsimuse: «Miks blondiinid tekitavad sellist furoori ja ärgitavad fantaasiaid?»

Konverentsi korraldaja Marie-Camille Bouchindomme`i sõnul tekitavad blondiinid iha just oma ambivalentsuse tõttu, jättes samaaegselt nii süütu kui ka perversse mulje.

Bouchindomme jätkas, et juba varastest aegadest peetakse heledate juustega naisi erilisteks.

«Heledaid juukseid seostati armastusjumalanna Veenusega, samas ka lihalise armastusega. Paljud poeedid on ülistanud naisi, kellel on heledate juuste üks variant – kuldsed kiharad. Blondiine seostatakse ka erootikaga,» lausus uurija.

Konverentsil käsitletakse ka mitmete režissööride linateoseid, kus peategelasteks on blondiinid. Vaatluse alla tulevad näiteks Alfred Hitchcocki, David Lynchi ja Brian De Palma filmid.

Vladimir Nabokov kujutas oma kuulsas romaanis «Lolita» peategelast brünetina, kuid filmiversioonides on Lolita alati blond olnud.

Blondiine eelistasid oma maalidel kujutada ka kuulsad kunstnikud Tizian ja Botticelli.

Konverentsi üheks teemaks on ka tänapäeva kuulsad blondiinid alates Marilyn Monroest kuni Madonnani.

«Täidame Marilyn Monroe unistuse. Staar soovis kunagi, et temast räägitaks ülikoolides, nüüd saab see teoks,» lausus üks organiseerijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles