Briti kodakondsust tagasi nõudnud ISISe pruut kaotas kohtuvaidluse (2)

Britten Torstenberg
, Reporter-toimetaja
Copy
Shamima Begum
Shamima Begum Foto: PA images/Scanpix

Briti džihaadipruut Shamima Begum kaotas Briti kodakondsuse möödunud aasta veebruaris. Endine ISISe pruut soovib nüüd oma kodakondsust tagasi, kuid kohus tema kaebust ei rahuldanud.

Shamima Begum kaotas kohtuvaidluse esimese etapi, milles käsitleti tema Briti kodakondsuse tühistamise otsust, kirjutab Daily Star.

Shamima Begum lahkus 15-aastasena 2015. aastal Suurbritanniast, abiellus hollandlasest Islamiriigi võitlejaga ning kolis Süüriasse. Väljaanne Telegraph kirjutas 2019. aastal, et Shamima ülesandeks oli värvata Euroopast teisigi noori tüdrukuid. 

2019. aasta veebruaris leiti ta Süüria põgenikelaagrist ning siis avaldas naine soovi Suurbritanniasse naasta. 

Sama kuu lõpus võttis Suurbritannia endine siseminster Sajid Javid naiselt siiski Briti kodakondsuse. Begumi advokaadid leidsid toona, et selline otsus on ebaseaduslik, kuna nii jääb naine kodakondsusetuks.

2019. aastal läks Begum kõrgemasse kohtusse siseministeeriumi kui ka komisjoni vastu, mis on spetsialiseerunud juhtumitele, kus kelleltki on riikliku julgeoleku kaalutlustel kodakondsus ära võetud.

Kohus otsustas aga, et siseministeerium ei rikkunud Begumilt kodakondsuse ära võtmisega inimõigusi, kuna see otsus ei seadnud tema elu otseselt ohtu ega pannud teda ebainimlikku või alandavasse olukorda. 

Shamima isa Ahmed Ali sõnas juba möödunud veebruaris, et toetab valitsuse otsust tütar kodakondsusest ilma jätta. «Ma tean, et nad ei taha teda tagasi võtta ja ma olen selles osas nendega nõus.»

«Ma tean, et ta on seal riigis kinni, aga see on ainult seetõttu, et ta ise tegi midagi niisugust, et sellisse olukorda sattuda. Ma ei oska öelda, kas see on õige või vale, aga kui valitsus ütleb, et tema kodakondsuse tühistamine on õige samm, siis ma olen sellega nõus,» rääkis mees toona.

Suurbritannia valitsus väidab ka, et kuna naise vanemad on Bangladeshist pärit, on tal õigus Bangladeshi kodakondsusele. Bangladeshi valitsus sõnab omakorda aga, et naisel pole kodakondsust ja seeläbi pole tal õigust riiki siseneda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles