Elmari lastesaate erikülaliseks oli ajakirja «Täheke» peatoimetaja

Raadio Elmar
Copy
Ilona Martson
Ilona Martson Foto: Raadio Elmar

Raadio Elmar lastesaates oli külaliseks ajakirja «Täheke» peatoimetaja Ilona Martson. Juttu oli legendaarse lasteajakirja sünniloost ning nime saamisest.

Lastele suunatud ajakiri «Täheke» ilmus esimest korda 1960. aastal. «Kuuskümmend aastat tagasi oli aeg, mil inimene polnud kosmoses veel käinud. Paljudes kodudes puudusid nii televiisorid kui telefonid. Arvutid olid olemas, kuid need olid hoopis teistsugused kui praegu. Sellisesse aega see meie «Täheke» sündis,» kirjeldas peatoimetaja Ilona Martson.

«Ajakiri «Täheke» sündis suuremate laste väljaande «Pioneer» väiksema venna ehk kaasa andena. «Pioneer» oli suunatud lastele, kes olid üle 10-aastased, seal ilmusid juba päris pikad ja tõsised lood. «Täheke» oli seevastu rõõmsameelsem ja värvilisem, tekstid olid lühemad ning ajakiri võeti hästi ruttu omaks,» lisas Martson.

Peatoimetaja tõi välja, mis võiks olla «Tähekese» nii pika eluea saladus. «Usun, et neid saladusi võib olla päris mitu. Kõigepealt kindlasti see, et kuigi toimetajad on alati olnud suured inimesed, on nad hinges lapsemeelsed ning oma ala tõelised asjatundjad. Kunstnikud on olnud Eesti parimad, võtame näiteks Edgar Valter, Vive Tolli, Asta-Juliette Vender, Ene Pikk ja nii edasi. Kirjanike hulgas on olnud parimaid kohalikke lastekirjanikke, kes tutvustasid oma teoste esimesi osasid just selles ajakirjas. «Tähekesest» on alguse saanud «Sipsik», «Naksitrallid» ja «Kunksmoor» või «Londiste»,» rääkis ta.

Martson lisas, kuidas kuulus lasteajakiri endale nime sai. «Omal ajal, kui seda nime mõeldi, siis Lätis ja Leedus oli samalaadne lastele suunatud ajakiri juba olemas, vastavalt nimedega «Rähn» ja «Tihane». Kuid eestlaste toimetuses tuldi mõttele, et nimi võiks olla hoopis «Täheke». See valik on väga mitme mõtteline. Ühest küljest tähendab see taevatähti, teisest küljest aga aabitsatähti. Tol ajal olid väga olulised oktoobrilapsed, kes kandsid rinnas tähekujulist märki. Selle kõige alusel see nimi sündiski,» rääkis peatoimetaja ajakirja nime taustaloost.

Martson on «Tähekese» peatoimetaja olnud kuusteist aastat. Ise ta luuletusi ja ilukirjanduslikke lugusid ajakirjale ei kirjuta, kuid vastavalt oma ajakirjaniku haridusele teeb ta artikleid. «Teen ajakirjas reisirubriike, uudiseid ja koostan jutumulle. Toimetajana aitan palju teiste tööle kaasa, see ongi minu põhiline töö. Valin välja, millised lood ja teemad ilmuvad ning milline kunstnik sobib pilti joonistama. Olen nagu nähtamatu dirigent selle suure orkestri ees. Töö igavaks ei lähe, sest igal kuul alustad taas puhtalt lehelt,» tunnistas ta.

Kõik lapsed, kes tahavad ajakirja jaoks saata oma lugusid, luuletusi ja jutte, tehke seda aadressil taheke@taheke.ee. Juurde lisada kindlasti oma nimi ja vanus. 

Emili Pirk, Gustav Pirk, Ilona Martson ja Oliver Kõvask
Emili Pirk, Gustav Pirk, Ilona Martson ja Oliver Kõvask Foto: Raadio Elmar
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles