Teoloog: piiblis kirjeldatud menüüd ei ole tervislikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teoloog: piiblis kirjeldatud menüüd ei ole tervislikud
Teoloog: piiblis kirjeldatud menüüd ei ole tervislikud Foto: AP / Scanpix

Briti teoloogi, St. Andrewsi ülikooli õppejõu Nathan MaDonaldi sõnul ei ole piiblis kirjeldatud toidud tervislikud, vaid üsna ühekülgsed.

MacDonald lisas, et piiblis kasutatud väljend «piima ja mee maa» ei vasta tõele, sest Iisareli elanike toidus oli juba üsna varasel perioodil põhikohal teravili, kirjutab The Telegraph.

Teadlane uuris piiblitekste, kus oli juttu toidust ja toitumisharjumustest. Lisaks veel ka Iisraelist leitud inimjäänuste, elutegevusest tingitud jääkide ja keraamikakildude kohta käivat infot.

«Inimjäänuste uuringud näitasid, et piibli tegevuspaikades elanud inimestel oli pidev puudus puu- ja juurviljadest ning lihast. Ühesõnaga nende toit oli ühekülgne ja nad ei saanud piisavalt vitamiine, valke ja mineraalaineid,» selgitas uurija.

MacDonaldi sõnul on siiani levinud arvamus, et piiblis kirjeldatud aegadel toitusid inimesed väga tervislikult.

«Kui välja arvata nälja aeg, siis said inimesed küll toidust vajaliku energia kätte, kuid luudest ja hammastest on näha, et neid vaevas vitamiinide ja mineraalide puudus,» nentis teoloog.

Ta jätkas, et tihti peetakse piiblis kirjeldatud menüüd tervislikuks, kuna neis on vähe rasva ja palju kiudaineid.

«Tegelikkuses ei olnud Iisraeli aladel elanud inimeste menüü tervislik, sest see oli tasakaalustamata. Puudus oli just värsketest toiduainetest nagu juurviljad, liha ja kala,» nentis MacDonald.

Mitmetel inimjäänustel oli märke aneemiast, mille põhjuseks on raua puudus. Rauapuudus omakorda takistab punaste vereliblede teket. Tõendeid  leiti ka luuhõrenemise kohta. 

«Ühekülgse toidu all kannatasid eelkõige lapsed, eakad ja rasedad. Lapsepõlve toitumistingimused mõjutavad aga kogu ülejäänud elu,» lausus uurija.

MacDonaldil valmis sellel teemal ka raamat « What Did The Ancient Israelites Eat? Diet In Biblical Times» (Mida varajased iisraellased sõid? Piibliaegade menüü).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles