Magusa söömine aitab normaalkaalus püsida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magus söömine aitab normaalkaalus püsida
Magus söömine aitab normaalkaalus püsida Foto: SCANPIX

Paljud keelavad endale suus sulava šokolaadi ja kommid ning isuäratavad koogid, kartes paksuks minemist.

USAs Louisiana ülikoolis tehtud uuring aga paljastas, et mõõdukalt magusat tarbivad inimesed on paremas vormis, kõhnemad ja kaaluvad vähem kui need, kes magusa endale keelavad, edastab iltalehti.fi.

Ka on magusa sööjatel madalam vererõhk ning selle tõttu väiksem oht haigestuda veresoonkonna haigustesse.

Teadlaste sõnul hoiab mõõdukas kommide ja kookide söömine organismi heas toonuses. Ka ei tekita mõõdukas magus ülekaalulisust ega haigusi.

Katsealused, kellel oli normaalne kehakaal sõid päevas keskmiselt 35 grammi magusat.

Toitumisasjatundjate sõnul tekitab magusa endale keelamine psüühilise pinge ning organism hakkab otsima aseaineid. See omakorda võib viia mingite muude toitude ületarbimiseni.

«Kui endale siiski lõpuks lubatakse magusat, siis võidakse seda kompensatsiooniks süüa liiga suures koguses. Keelamine kasvatab isu ja see võib olla kaalutõusu põhjuseks,» selgitasid asjatundjad.

Toitumisteadlaste sõnul tuleks inimestel oma keha paremini kuulata. Kui organism vajab mingit toiduainet, siis tuleks seda ka süüa. Tasakaalustatud toitumine aitab hoida kehakaalu normaalsena.

«Parem on vahel vähe korraga maiustada, kui siis järsku ihale järele anda ja suures koguses magusat süüa. Suure koguse söömise järel võidakse kaotada kontroll. Magus ei tohiks asendada muid kehale vajalikke toiduaineid,» selgitasid asjatundjad.

Kui ollakse väsinud ja stressis, tuleks magusast loobuda. Magusa söömine stressi ajal võib veresuhkru taseme kõikumisi tekitada.

«Kui isu saab rahuldatud, ei pruugi vajadust magusa järele niipea tekkida. Kui himule järgi ei anta ja seda püütakse kompenseerida millegi muuga, jääb magusaisu ikkagi alles,» selgitati.

Kui magusa vajadus on tavalisest suurem, siis tuleks uurida, kas sellega püütakse tundeid maha suruda, väsimust leevendada või meeleolu tõsta.

Kuid mõõdukas maiustamine on omal kohal, et end vahel premeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles