VIDEO ⟩ Lahkunud Kirk Douglas kohtus kaamera ees kuulsaima Hollywoodi eestlasega

Spekter
Copy
Dick Powell, Juhan Treisalt ja Kirk Douglas filmis "The Bad and the Beautiful" (1952)
Dick Powell, Juhan Treisalt ja Kirk Douglas filmis "The Bad and the Beautiful" (1952) Foto: Kaader filmist

Täna 103-aastasena meie seast lahkunud Hollywoodi kuldajastu kinolegend Kirk Douglasel õnnestus oma pika ja särava karjääri jooksul ekraani jagada ka ühe eestlasega – täpsemalt hiidlasega.

Eestis Juhan Treisalti nime all tuntud Ivan Triesaulti kuulsaim roll oli Alfred Hitchcocki spioonifilmis «Notorious» (1946), kus ta mängis härrasmehest natsiohvitseri Eric Mathist. Peaosades olid Gary Grant ja Ingrid Bergman ning film kandideeris kahele Oscarile ja Cannes'i grand prix'le.

Loe lähemalt: 120 aastat tagasi sündis kuulsaim Hollywoodi jõudnud eestlane

Sellest, kuidas hiidlasest noormees läbi Siberi ja Kaug-Ida USAsse seikles ja lõpuks vaid 15 sendiga taskus New Yorki jõudis; kuidas ta pääses kõigepealt balleti-, siis draamalavale ja lõpuks Hollywoodi hõbedasele ekraanile, kirjutab haaravalt Pekka Linnainen portaalis Estofennia.

«Treisalti hiilgavaim roll oli iseteadlik, kuulsat Erich von Stroheimi iseloomustav filmirežissöör Von Ellstein, kes õpetab Kirk Douglasile filmikunsti tõdesid Vincente Minnelli linateoses «The Bad and the Beautiful» (1952),» kirjutab Pekka Linnainen oma artiklis.

Filmi peetakse üheks kõigi aegade parimaks filmiks, mis räägib filmitegemisest, ning just eestlase suu läbi kõlab linaloos filmitegemise kohta üks ajatumaid tõdesid.

Vaata stseeni filmist:

VESTLUS DOUGLASE JA TREISALTI TEGELASTE VAHEL:

– Kas te nimetate SEDA filmilavastamiseks?

– Just nii olen ma seda 32 aastat nimetanud!

– Selles stseenis on ju väärtusi ja mõõtmeid, mida te pole veel kaugeltki suutnud tabada!

– Sest need ei ole need väärtused ja mõõtmed, mida ma soovin tabada! Ma võiksin SELLEST stseenist teha kulminatsiooni. Ma võiksin IGAST stseenist selles filmis teha kulminatsiooni! Aga kui ma seda teeksin, oleksin halb režissöör. Mulle aga meeldib mõelda, et olen ikkagi üks parimaist. Film, kus on ainult kulminatsioonid, on nagu kaelakee ilma nöörita – see pudeneb laiali. Sa pead suure hetke saabumist ehitama. Ja mõnikord tuleb seda teha aeglaselt.

– Kuulge, kui ma tahan kuulda loengut filmikunsti esteetikast, siis ma nii ütlengi!

Sama filmi tsiteeriti ka Oscarite jagamisel 1996. aastal, juhatamaks sisse elutööauhinna laureaadi Kirk Douglase tänukõnet:

Alates 1940. aastatest on Kirk Douglas mänginud paljudes filmides, neist tuntuima rolli tegi ta 1960. aasta filmis «Spartacus». Meenuta lahkunud näitleja rolle läbi aegade IMDB mälestusvideos:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles