Miks ei tohiks liha ja kartulit koos süüa?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» rääkis toitumisterapeut Jaanika Tapver. Jututeemaks oli eestlaste poolt palavalt armastatud liha ja kartuli söömine.

Eestlaste köögis süüakse väga tihti liha ja kartulit koos ühe toidukorrana. Toitumisterapeut selgitas, miks selline valik ei ole kuigi hea meie seedesüsteemile. «Liha seedub väga raskesti. Kui sa sööd korraga liha ja kartulit, siis kartul jääb mao keskkonda pidama ja see ei seedu ära. Nii võivad omakorda tekkida seedehäired,» sõnas Jaanika Tapver.

«Kui sa tahad süüa kartulit ja liha koos, siis kõige parem oleks süüa esmalt kartul ja siis veidi aja pärast liha peale, nii saab kartul juba seeduma hakata,» soovitas terapeut. 

Naine andis kartuli söömise juures veel ühe kasuliku nõuande. «See on üsna imeline nipp. Kardetakse, et kartul teeb paksuks. Minu soovitus on see, et kui te keedate kartuli ära, laske sel maha jahtuda ja siis soojendage uuesti üles. Nii muutub kartulitärklis hoopis kiudaineks ja see käitub nagu teised köögiviljad,» rääkis Jaanika Tapver.

Juttu oli ka sellest, kas leiba tasub süüa kartuli kõrvale. «Ühel toidukorral peaksid olema valgud, rasvad ja süsivesikud. Kui sul olemas juba kartul, siis tegelikult leiba ei ole enam juurde vaja, sest need on mõlemad süsivesikud. Kui sa sööd aga liha ja salatit, siis sinna kõrvale on leib täiesti hea valik,» täpsustas toitumisterapeut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles