Mõni aeg tagasi sadas Hispaanias lund, nüüd on ligi 30 kraadi sooja

Inna-Katrin Hein
Copy
Naine joob kuuma ilmaga vett. Pilt on illustreeriv
Naine joob kuuma ilmaga vett. Pilt on illustreeriv Foto: CRISTINA QUICLER/AFP/Scanpix

Kui paar nädalat tagasi oli torm Gloria tõttu Hispaanias ja veel mõnel pool Lõuna-Euroopas talv, sadas lund ja oli üleujutusi, siis nüüd ulatuvad seal suvised temperatuurid ligi 30 soojakraadini.

Meteoroloogide sõnul peaks praegu põhjapoolkeral olema aasta kõige külmem kuu, kuid juba kohtab kevadisi ja mõnel pool juba ka suviseid temperatuure, teatab is.fi. 

Hispaanlane kühveldab 22. jaanuaril pärast torm Gloriat lund.
Hispaanlane kühveldab 22. jaanuaril pärast torm Gloriat lund. Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/Scanpix

3. veebruaril mõõdeti Hispaania idaosas Valencias 28,4 plusskraadi, mis on Mandri-Euroopa kõrgeim veebruari temperatuur. Hispaania ida- ja põhjaosas ulatusid temperatuurid 25 soojakraadini ja üle selle.

Meteoroloogide teatel ei ole talvekuudel Mandri-Hispaania kõrged temperatuurid erand, kuid praegune kuumus seda siiski on.

Sama soe on ka Itaalias, näiteks Torinos mõõdeti täna, 4. veebruaril 26,7 kraadi sooja. Linna varasem veebruari soojarekord oli 24,8 kraadi.

Lõuna-Euroopa talvise soojalaine põhjustasid kaks asja: Põhja-Aafrikast pärit soojad õhumassid ja kohalik föön tuul, mis on soe ja kuiv ning puhub mägedelt orgu või madalikule. Föön tuuled on nii Hispaania idarannikul, Prantsusmaa lõunaosas kui ülalpool Alpe.

Hispaanias on veebruari keskmine temperatuur 14–18 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles