Plaadifirmad tunnevad Eestis puudust tõese albumimüügi edetabeli järele

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leen Kadakas
Leen Kadakas Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Aasta lõpul teevad kokkuvõtteid ja koostavad edetabeleid pea kõik raadiojaamad, nendest kõige suurejoonelisema kokkuvõtte teeb Eesti vanim muusikaküsitlus Raadio 2 Aastahitt, mille tulemused võetakse kokku lausa 6. jaanuaril Eesti Televisiooni ekraanile jõudval galaetendusel.

Eestis maailma ehk ühte mõjukamat ja suurimat plaadifirmat Universal Music Group esindava Leen Kadaka sõnul käib kohalike ja välismaiste müügi- ja raadiote edetabelite monitoorimine ettevõtte töötajate iganädalasesse tööülesannete hulka. Naine kurdab, et Eestis tuntakse puudust tõese albumimüügi tabeli järgi ja puudub ka nn «national airplay chart», seega tuleb tendentside nägemiseks läbi käia kõikide klientide ja raadiote leheküljed eraldi.

«Tõusud ja langused tabelites on esmane märk, kuidas artistil läheb – kas plaate ostetakse, kas singlid töötavad raadiotes jne. Kuna Universal Music Group on nii suur plaadifirma, siis läheb meil väga hästi ja välismaistes airplay ja müügitabelites umbes 40-50 protsenti on Universali varasalvest. Eestis on muidugi väga oluline kohalik toodang ja viimastel aastatel olemegi tõsisemalt püüdnud leida kohalikke talente, kellega koostöös plaate üllitada,» sõnas Kadakas.

Lõppenud aastal on plaadifirma Eestis alustanud koostööd kolme uue naisartistiga, kellest kahel on väljas ka albumid. «Liis Lemsalu saime omale saatest «Eesti otsib superstaari», Ingrid Lukas jõudis meieni läbi Universal Austria, kes tema talenti tähele panid ja kevadel alustasime tõsiseid läbirääkimisi Eesti ühe legendaarseima naisartisti Siiri Sisaskiga, kelle rock-albumi ilmumine on plaanitud veebruari lõppu,» tutvustas naine ja lisas, et Eesti artistidest kuuluvad nende varasalve lisaks eelpoolmainitutele veel  Kerli, Metsatöll ja Malcolm Lincoln. «Litsenseerinud oleme omale ka viimased Röövel Ööbiku ja Tanel Padar & The Sun albumid.»

Muusika-aasta saaki peab Leen Kadakas üldiselt heaks, kuigi ühtegi Jaan Tätte laadset fenomeni talle ei meenu. «Meie enda kolm kodumaist 2011. aasta reliisi – Metsatöll «Ulg», Ingrid Lukas «Silver Secrets» ja Liis Lemsalu debüütalbum - olid muidugi väga hea minekuga ja nendega jätkub tugev töö ka uuel aastal. Samas aasta lõpud tunduvad Eesti muusikamaastikul alati veidi üle pingutatud ja mitmed artistid justkui tahtsid 1. detsembriks plaati välja anda, et saada tükikest jõulumüükidest, kui kindlasti peavad selle pealt lõivu maksma, kuna raskekahurväe on välja pannud ka kõik välismaised plaadifirmad ja tulemusi teevad ikkagi puhtalt jõulutemaatilised tooted ja teada-tuntud nimed.» Samas peab ta kõiki Universali alla kuuluvaid Eesti artiste ja ilmunud plaate ettevõttele üliolulisteks.

Eraldi märkis naine ära ilmselt Eesti lojaalseima ja suurima fännibaasiga folkmetali hiiu Metsatöllu, kes saab tema arvates uuel aastal olema ilmselt üks edukaimaid Eesti ansambleid just välismaal antavate kontsertidega. «Fakt, et nende eelmist albumit «Äio» müüdi välismaal rohkem kui Eestis, on ju puhas tõestus nende edust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles