See rott elas tavalist elu – kuigi tal polnud aju!

Elu24
Copy
Laborirott (illustreeriv)
Laborirott (illustreeriv) Foto: AFP / Scanpix

Teadlased olid hämmastunud, kui selgus, et ühel nende laborirotil polnud peaaju. Samas oli loomake elanud täisväärtuslikku rotielu!

Kas meil päriselt on elamiseks aju vaja? Seda küsivad pärast Bostoni Northeastern University avastust mitmed, kirjutab Technology Works.

Craig Ferrise laboratooriumis vanade laborirottide ajusid skaneerinud teadlased olid tõeliselt üllatunud, kui avastasid, et ühel neist polnud sisuliselt aju. Nende arvates pidi loomake nii elama sünnist saati.

Rott, kes kandis nime R222, käitus täpselt nagu iga teine liigikaaslane. Seega pidi ta suutma maitsta, haista, kuulda ning näha. Samas ei olnud loomakesel enamikku meeltele vastavaid ajuosi.

«Kui ma skaneringut vaatasin, nägin põhimõtteliselt ilma ajuta rotti,» meenutas Ferris. Teadlase sõnul oli loomakesel vesipea. Seega oli ajuvedelik pressinud aju niivõrd, et selle maht vähenes ja kude vajus hiljem kokku.

Järele jäi vaid väike tomp hallollust, mis siiski oma töö ära tegi. Deformatsioon oli nii jõhker, et laboris ei tuntud paljusid ajuosi üldse ära. Teadlased peavad seda imeks, sest rott oli elanud pika elu. Tema vanus vastab 70le inimeluaastale.

Ferrise neuroteaduste labor plaanis küll uurida vananemise mõju ajule, kuid avastas tänu R222-le palju uusi võimalusi. Arvatakse, et haruldase roti näidet saab kasutada masinõppimise ja AI arendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles