Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Anna Kaneelina 
Anna Kaneelina Foto: Konstantin Sednev

Toome teieni raadio Elmar 4. nädala muusikauudised. Rokkansambel FIX pälvis auhinna panuse eest Eesti muusikasse, Indrek Ventmann & Elis Loik avaldasid ühise ballaadi, Trad.Attack!’il ilmus teine singel albumilt «Make Your Move» ja «Akustilised Miljardid» tulevad taas.

Saku Suurhallis toimunud Eesti Muusikaauhinnad 2020 galal pälvisid kõige rohkem auhindu Anna Kaneelina ja Nublu

Eesti Muusikaauhinnad on iga-aastane muusikute suursündmus, mille eesmärk on väärtustada kodumaist muusikat ning tunnustada silmapaistvaid eesti muusikuid ja nende loomingut. Läbi aegade suurimal ning võimsaimal muusikagalal andsid vägeva show 20 artisti. Sealhulgas kõlasid Trad.Attack!-i uue singli «Tehke ruumi», Ariadne uue singli «Queen Of My Own» ning Briti tõusva tähe CHINCHILLA uue singli «Cold Water» maailma esmaesitlused. Lisaks astus meeldejääva popurriiga selle aasta parimast viiest eesti loost üles The Swingers ning show’le andis võimsa punkti 5MIINUST koos villemdrillemiga. Gala laval sai näha ka ansamblit FIX. Õhtut juhtis Trad.Attack!. Kodumaise muusikamaailma tippsündmusel jagati auhindu kokku 18 kategoorias. Möödunud aasta kevadel oma debüütalbumi «Anna Kaneelina» välja andnud Anna Kaneelina ehk kodanikunimega Anna Pärnoja pälvis kokku neli auhinda kategooriates Aasta Alternatiiv/Indiealbum, Aasta Debüütalbum, Aasta Naisartist ja Aasta Album. Võrdväärselt neli auhinda pälvis ka räppar Nublu, kes võitis kategooriad Aasta Hip-Hop/Rap/R’n’B Artist ja Aasta Meesartist ning pälvis koostöös Gameboy Tetrisega loodud lauluga „für Oksana“ Aasta Parim Laulu ja Aasta Muusikavideo tiitli. Eesti Muusikaauhindade võitjad selgitas välja Eesti Fonogrammitootjate Ühingu poolt kokku kutsutud ligi 160-liikmeline žürii, mis koosneb erinevates muusika valdkondades Eestis aktiivselt tegutsevatest inimestest, kelle seas on nii artiste, fonogrammitootjaid, kontsertide korraldajaid, muusikaajakirjanikke, diskoreid kui ka artistide agentuure. Aasta Artist selgus Elu24 ja Eesti Muusikaauhinnad poolt läbiviidud rahvahääletusel.

Eesti Muusikaauhinnad 2020 kõik võitjad:

Aasta Debüütalbum: Anna Kaneelina «Anna Kaneelina»

Aasta Klassikaalbum: Heino Eller Sümfoonilised poeemid. Esitajad: Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, dirigent Olari Elts 

Aasta Jazzalbum: Kadri Voorand «In Duo with Mihkel Mälgand»

Aasta Etno/Folk/Rahvalik Album: Black Bread Gone Mad «Ayibobo»

Aasta Elektroonikaalbum: Bert On Beats «TEN»

Aasta Alternatiiv/Indiealbum: Anna Kaneelina «Anna Kaneelina»

Aasta Metalalbum: Kannabinõid «3»

Aasta Rockalbum: Põhja Konn, Estonian Cello Ensemble, Vox Clamantis «Hetk. InSpereeritud Tüürist»

Aasta Popartist: Liis Lemsalu    

Aasta Hip-Hop/Rap/R’n’B Artist: nublu

Aasta Naisartist: Anna Kaneelina «Anna Kaneelina»

Aasta Meesartist: Nublu

Aasta Ansambel: Põhja Konn, Estonian Cello Ensemble, Vox Clamantis «Hetk. InSpereeritud Tüürist»

Aasta Artist: 5MIINUST

Aasta Parim Laul: nublu x gameboy tetris «für Oksana»

Aasta Muusikavideo: nublu x gameboy tetris «für Oksana» (režissöör: Marta Vaarik)

Aasta Album: Anna Kaneelina «Anna Kaneelina»

Rokkansambel FIX pälvis auhinna panuse eest Eesti muusikasse.

Eesti Muusikaauhinnad 2020 galal pälvis auhinna panuse eest Eesti muusikasse rokkansambel FIX. Rokkansambli FIX asutaja Väino Landi sõnul on muusikute ja kultuuriinimeste tunnustamine oluline ning teeb alati head meelt. «Eesti muusikute tunnustamine Eesti Muusikaauhindadel on tänuväärt ettevõtmine, kuna tunnustust on kõigil, ükskõik, mis eluvaldkonnas, vaja. Kuigi Eesti on väike riik, siis siin sünnib ikkagi üliandekaid artiste,» laulus Land. Ta lisas, et tunnustus panuse eest Eesti muusikasse tegi tervele ansamblile rõõmu, sest FIX  on läbi kõigi aastate püüdnud mõjutada Eesti muusika arengut väga sügavalt.Üle 50-aastase lavaperioodi jooksul on ansambel andnud sadu kontserte nii Eestis kui mujal Euroopas, Aasias ja ka Aafrikas. 

«Auhinnaga Panus Eesti muusikasse täname neid eesti muusikuid, kelle tegevuseta ei oleks eesti muusika täna see, mis ta on,» lausus Eesti Fonogrammitootjate Ühingu juhatuse liige Danel Pandre. Ta lisas, et see, kes saab auhinna panuse eest eesti muusikasse, otsustavad Eesti Fonogrammitootjate Ühingu liikmed. Panust eesti muusikasse on auhinnaga tunnustatud alates 1999. aastast.
 

Indrek Ventmann & Elis Loik avaldasid ühiselt loo

Proviisor Ventmann on saanud taaskord apteegist stuudioseinte vahele salvestama ning koostöös lauljatariga Elis Loik on välja antud imekaunis ballaad «Igatsus». Ballaad loob talveromantikat ka kõige porisemas ilmas. «Tegelikult puutub meist ju igaüks kokku igatsusega,» lausus Elis. «Kes igatseb talve, kes armastatu järele, kes suuremat autot jne. See on lugu kõigile, kes igatsevad kedagi või midagi». Indrek Ventmann ja Elis Loik tutvusid mõned aastad tagasi Eesti Laulul, kus see aastagi Elis «Revalsi» koosseisus kaasa lööb. Nüüd on Indrek ja Elis esmakordselt aga ühendanud väed ning loonud koos muusikat. «Nagu paratsetamool ja ibuprofeen, mis sobivad enamasti valuravis ideaalselt kokku, sobitusid ka meie hääled väga hästi,» tõi Indrek naljatledes paralleeli ravimimaailmaga. «Elise selge ja särav hääl annab sellele loole vajaliku helguse ja sügavuse. Konkreetselt selle loo refrääni käik tekkis meil ühe esinemise vaheajal. Ümisesin seda Allanile, kes haaras mõttest kinni. Võttis punti ka Peteri ja nii see laul valmiski,» selgitas Indrek loo sündi. «Väga tihti uuritakse autorite käest, et kuidas lood sünnivad. Eks loo ideed võivad tekkida igalpool, sõltub mis kedagi inspireerib. Tean inimesi, kes ärkavad öösel üles või jätavad hoopis poeskäigu pooleli, kuna tuli hea mõte,» ütles Indrek muiates. Lugu ise on suuresti kitarrile toetuv. Selle jaoks nägi stuudios kõvasti vaeva Peter Põder, kes ühtlasti varustab oma kitarrihelidega ka näiteks Uku Suvistet ja Birgit. Muusika autoreid on uuel lool mitu: Allan Kasuk, Indrek Ventmann, Peter Põder, Elis Loik. Loo sõnad kirjutas Allan Kasuk.
 

Egeth avaldas uue singli

Artist Egeth avaldas loo «Kirg ja Kahvatus», mis räägib sõbralikest inimestest, kes tunnevad kirge ja kahvatusi. Egeth Kivimurd on 20 aastane muusikapisikuga neiu. Tegelenud on ta laulmisega lasteaiast saati, kokki 16 aastat. Laulab Palamuse Laulustuudios ja omab algteadmisi viiulimängust ja õpib juurde klaverit. Suurimaks unistuseks on õppida muusika- või laulustuudio õpetajaks. „Kirg ja kahvatus“, on kirjutatud 2019. a mais ja loo autorid on Mare Kivimurd ja Karmo Toome. Egeth salvestas loo Palamuse Laulustuudios. Kokku miksis Martin Kikas Ö Stuudiost.
 

«Akustilised Miljardid» tulevad taas

Marten Kuningas, Raul Ojamaa, Peedu Kass ja Kristjan Kallas ehk ansambel Miljardid toovad taaskord publiku nõudmisel lavalaudadele «Akustilised Miljardid» kava.

Miljardid annavad eelmise aasta lõpus toimunud edukale kontserdisarjale jätku 22. veebruaril Kumus. «Akustilised Miljardid» kava koostades esitas bänd endale lihtsad küsimused: kui kogu produktsioon, ägedad saundid ja elekter eemaldada – on need lood endiselt head? Avalduvad mõne elemendi ärajätmisest uued kvaliteedid? Tulemusena olid lood veelgi selgemad ning kõlapilt nagu eikunagi varem. Miljardid on olnud viimastel aastatel üks enim armastatud Eesti rokkbände nii publiku kui kriitikute poolt. Debüütalbumit «Kunagi läänes» hinnati 2018. a jaanuaris kolme Eesti muusikaauhinna vääriliseks, nende hulgas tunnustus Aasta albumi kategoorias. Tänavu on bänd nomineeritud Aasta ansambli auhinnale.

Miljardid on hetkel lõpetamas tööd oma uue stuudioalbumiga, mida võib poelettidele oodata käesoleva aasta sügiseks. Ühte täiesti uut lugu värske materjali hulgast on kindlasti oodata ka kontserdikavas.
 

Kitarrist Erki Pärnoja hakkab uuel albumil laulma

Kitarrist Erki Pärnoja avaldab 12. veebruaril uue albumi «Leva», mille ta salvestas 2019. aasta alguses Göteborgis ja kus kuuleb erinevalt eelnenud kolmest instrumentaalalbumist ka Pärnoja vokaali. Albumi avaldamisele järgneval nädalal algab Erki Eesti-soolotuur, mille käigus jõuab ta mitmetesse kultuuri- ja rahvamajadesse, kuhu pole varem esinema juhtunud.​
 

Ansamblil Tiger Milk ilmus stuudioalbum «Magic ForEst»

«Magic ForEst» on ansambli Tiger Milk teine täispikk stuudioalbum, mis ilmus füüsilisel kujul CD ja vinüülplaadina 24. jaanuaril, ning digilevis 2. veebruaril.

Tiger Milk astus Eesti muusikaareenile aastal 2012 oma debüütalbumiga «Supernatural», mis pälvis järgmisel aastal ka Eesti Muusikaauhinna. Sealtmaalt on ilmunud veel EP «Free» ning antud kontserte nii kodumaistel lavadel kui välisfestivalidel, nende hulgas näiteks Tallinn Music Week ja Positivus Festival. Hetkel on ilmunud digitaalselt uuelt albumilt kolm singlit: Gold, Is Mine ja Queen!
 

Anne Veski suurim hitt «Eilne päev» sai uue hingamise

Zeva, Artjom Savitski ja Anne Veski andsid koostöös välja uue laulu. Lugu on meisterdatud Anne Veski hiti «Eilne päev» refrääni baasile, mille ümber on sündinud modernse soundi ja uute sõnadega lugu. «Oli suur au töötada elava legendiga. Mul on hea meel, et Anne usaldas meid ja tuli stuudiosse oma osa uuesti sisse laulma. Omaette kogemus oli kirjutada sõnu juba olemas olevate sõnade ümber, lisades loole uut tähendust läbi oma läbielamiste ja emotsioonide,» ütles Artjom Savitski. Lugu on vene keeles ja loole on filmitud ka muusikavideo. Video lokatsiooniks sai nimelt valitud Tallinna Linnahalli lava, mis seob laulu nostalgilist hõngu tänapäevaga. Koreograafiaga kaunistasid kaadreid Lola Liise Toome ja Kaspar Kaldaru. Kaamera silma eest vastutas Charles Zelfy. Muusikavideo produtseeris Artjom Savitski.
 

Arvo Pärdi lastelaulude tekstid jõudsid punktkirja

Arvo Pärdi Keskus tegi Tallinna Heleni kooli pimedatele lastele kingituse ja andis koolile üle punktkirja trükituna Arvo Pärdi lastelaulude tekstiraamatud. Arvo Pärdi varases loomingus leidub mitmeid lastelaule, mis on kirjutatud ajavahemikul 1956–1970 enamasti näidenditele ja multifilmidele. Kõik punktkirjas laulutekstid pärinevad heliplaadilt "Lapsepõlve lood". Aastas ilmub üsna vähe punktkirjaraamatuid, millest suurema osa valmistab Eesti hoiuraamatukogu osakond Eesti pimedate raamatukogu. Eelmisel aastal valmis pimedate raamatukogul 18 trükist, aga lastele mõeldud laulikut nende seas veel ei olnud. Kokku trükkis keskus 27 punktkirjas laulikut, millest osa saab ka Tartu Emajõe kool, üks raamat läheb Eesti pimedate raamatukogule ning rahvusraamatukogule ja kaks trükist on edaspidi kättesaadavad Arvo Pärdi keskuse raamatukogust.
 

Trad.Attack!’il ilmus teine singel albumilt «Make Your Move»

Singel kannab nime «Tehke ruumi!» ja uus lugu räägib meheleminekuikka jõudnud naisest, kellele jagatakse õpetussõnu, kuidas olla perenaine ja abikaasa. Laulu sõnad ja meloodia pärinevad Saaremaalt Mustjalast ning on salvestatud 1961. aastal. Sõnad kõlavad Maria Koerti esituses. “See laul on inspireeritud pärimusest ja on oma kõlapildilt staadionikontserdile sobilik lugu,” ütlevad bändiliikmed ja lisavad, et tegemist on pop-rock looga, mis sobib nii raadiotesse kui tantsusaalidesse. Trad.Attack!’i neljas täispikk album «Make Your Move» ilmub 17. aprillil ja uut albumit esitleb bänd 23. mail Saku Suurhallis 360-kraadi produktsiooniga suurkontserdiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles