PILDID JA VIDEO ⟩ Treener Peeter Karask koges kummituslikus Shanghai lennujaamas, kuidas viirus kõikjale poeb

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Peeter Karask teel Hiinast Eestisse.
Peeter Karask teel Hiinast Eestisse. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Treener ja harrastusfotograaf Peeter Karask koges omal nahal, et Hiinas juba üle saja inimese elu nõudnud viiruse puudutust on tunda igal pool. Taist tagasi Eestisse lennanud Karask pidi lennujaamades tõestama, et tal pole palavikku. Miljonilennujaamas Shangais üllatas teda aga harjumatu tühjus.

Hiinast alguse saanud ja ülikiirelt leviv koroonaviirus on tekitanud kogu Aasias olukorra, kus mitmed linnad on suletud ning lennujaamades kontrollitakse inimeste tervist. 

Jaanuaris Tais viibinud Peeter Karask alustas eelmise nädala lõpus tagasilendu Eestisse. Teekonna jooksul tuli mehel läbida mitu suurt rahvusvahelist lennujaama.

Elu24-ga suhelnud Karask rääkis, et igas lennujaamas mõõdeti kõigi reisijate kehatemperatuuri, kuid mingit hoiatust tervisekontrolli või koroonaviiruse kohta sellele ei eelnenud.

Karask kirjutas ka Facebooki lehel, et juba Bangkokis mõõdeti neil enne lennukile minekut kehatemperatuuri.

Tais asuvas Suvarnabhumi lennujaamas jäi Karaskile silma see, et kõik inimesed kandsid maske.

Shanghai (Pudang) rahvusvaheline lennujaam oli Karaski sõnul nii inimtühi nagu ta oleks hoopis Tallinna lennujaamas.

Lennujaamades usinalt pilte ja videoid teinud Karaski sõnul ametnikele tema uudishimu ei meeldinud. «Kuid sain pildid ja videod tehtud.»

«Kõik lennujaama sisenejad saadetakse kohe käsi pesema (kontrolli all), seejärel eraldatud teid kaudu, kus mõõdetakse kehatemperatuuri, check-in laudade juurde, mis on samuti inimtühjad,» kirjeldas Karask.

Seejärel tuli läbida passikontroll ja turvakontroll, mis kõik võtsid inimtühjas lennujaamas tunni asemel aega hoopis umbes viis minutit. «Kui hommikul kanti maske umbes 80 protsenti siis õhtuks juba sajaprotsendiliselt,» lisas Karask.

Ka ei lubata mehe sõnul kohalikke elanikke lendudele, sest kõik lennud olid tühistatud, et kohalikud enam riigist väljuda ei saaks. «Olukord on ikka väga tõsine.» 

Karaski sõnul pääses nende lennule umbes paarkümmend inimest. 

Wikipedia andmetel käis Shanghai lennujaamast 2018. aastal läbi 74 miljoni inimest. Seega viibis lennujaamas iga päev üle 200 000 inimese. 

Karask lisas, et tal ei ole kunagi õnnestunud nii inimtühjas lennukis sõita, kui nüüd. 

«Euroopasse jõudes olin natuke üllatunud, et Helsinki lennujaamas ei olnud mingeid turvameetmeid koroonaviiruse tõkestamiseks. Ametnikud (passikontrollis) ei kasutatud maske,» kirjeldas Karask.

Teadupärast on just passikontrollis olevad ametnikud esimesed, kes reisijatega kokku puutuvad. «Hiinast saabujaid ei kontrollitud palaviku suhtes, nagu maailmas ei olekski mingit viirust. Peab tõdema, et just Helsingis maandub palju Hiinast tulevaid lende. Arvan, et Euroopa ei tunneta veel koroonaviiruse tõsidust,» tõdes Karask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles