Kobe Bryanti õnnetuskopteri piloodi viimased sõnad (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Helikopteripiloot Ara Zobayan
Helikopteripiloot Ara Zobayan Foto: /AP/Scanpix

Youtube’is on video, millel on näha USA korvpallistaari Kobe Bryanti õnnetuskopteri lendu ja taustal on kuulda piloodi Ara Zobayani suhtlemist lennujuhtimiskeskusega.

Bryant, ta 13-aastane tütar Gianna ning veel seitse inimest kaotasid elu 26. jaanuari hommikul Los Angelese aja järgi, kui Sikorsky S-76 helikopter Calabasases mägisel alal alla kukkus, teatab cnn.com. 

Vaid hetk enne õnnetust teatas piloot Ara Zobayan lennujuhtimiskeskusele, et lendab udust pääsemiseks kõrgemale. 

Piloot ütles viimasena koodi 34.2 ja siis andsid lennujuhtimiskeskuse lennujuhid piloodile lennukõrguse kohta juhiseid, kuid ei saanud vastust. Lennujuhtimiskeskus üritas mitu korda piloodiga kontakti saada, kuid ebaõnnestus.

CNNi andmetel palus piloot Zobayan kohe pärast õhkutõusmist lennujuhtimiskeskusel olla temaga pidevalt kontaktis, sest oli paks udu ja ta vajas lendamisel juhised.

Lennujuhid teatasid piloodile, et ta lendab liiga madalal ja nad ei näe helikopterit oma radaril.

USA liiklusturvalisuse nõukogu teatas 26. jaanuari õhtul, et lennujuhtidel oli viimane kontakt Zobayani helikopteriga kell 9.45 kohaliku aja järgi.

Helikopteripiloot Ara Zobayan poseerimas 2019 koos helikopteriga.
Helikopteripiloot Ara Zobayan poseerimas 2019 koos helikopteriga. Foto: AP/Scanpix

Lennujuhtimiskeskuse lennuandmetest selgus, et enne õnnetust tõusis piloot helikopteriga 701 meetrit ja plaanis pöörata vasakule.

Liiklusturvalisuse nõukogu teatel oli udu 26. jaanuari hommikul Los Angeleses nii paks, et isegi politseikopterid ei lennanud välja.

Lennujuhtimiskeskuse andmetel lendas Kobe Bryantit ja teisi transportinud helikopter Los Angelese loomaiast idasse, kuid siis võttis paksu udu tõttu kursi loodesse ja siis lõunasse, lennates lõpuks 101. maantee kohal.

Helikopter lendas edasi mägisesse piirkonda, kus umbes kell 9.52 alla kukkus. Lennuandmete uurimine näitas, et enne allakukkumist oleks kopter äärepealt kaljuseinaga kokku põrganud, kuid enne seda hakkas kiiresti alla kukkuma. Langemine kestis vaid 35 sekundit.

Esmastel andmetel lendas kogenud piloot õigesti, kuna üritas udust välja pääseda, olles saanud enne lendu õhkutõusmiseks eriloa. USA lennundusvõimude sõnul oleks piloot pidanud rohkem kaaluma, kui turvaline on paksus udus lendamine. «Arvame, et piloot tegi vea, et tõusis sellise ilmaga õhku ja lendas,» teatasid lennundusametnikud.

Netiväljaande tmz.com andmetel olid Kobe Bryant ja ta tütar Gianna lendamas Bryanti asutatud Mamba akadeemiasse korvpallitreeningule.

13-aastast Gianna Bryantit peeti andekaks nooreks korvpalluriks.

Kobe Bryant ja ta tütar Gianna 27. juulil 2019 vaatamas WNBA All Star Game'i Los Angelese Mandalay Bay Events Centeris.
Kobe Bryant ja ta tütar Gianna 27. juulil 2019 vaatamas WNBA All Star Game'i Los Angelese Mandalay Bay Events Centeris. Foto: Stephen R. Sylvanie/USA TODAY USPW/USA TODAY Sports/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles