PILDID JA VIDEO ⟩ Kohus mõistis muusik Kõmmari tapnud Karel Šmutovi vangi

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Harju maakohus mõistis muusik Raivo Rätte ehk Kõmmari provotseeritud tapmises Karel Šmutovi süüdi ja mõistis talle karistuseks 2 aastat ja 5 kuud reaalset vangistust. 

2018. aasta juuli keskel jahmatas Eesti üldsust uudis, et ansambli Kosmikud basskitarrist Raivo Rätte ehk Kõmmari suri ootamatult olmetüli käigus. Prokuratuur süüdistas Kõmmari tahtlikus tapmises mehe endise abikaasa Palmi Rätte uut elukaaslast Karel Šmutovit.

Kuigi prokurör taitles kohtult Šmutovile karistuseks seitsme aasta pikkust vangistust, pidas kohus õigeks karistada meest kahe aasta ja viis kuu pikkuse karistusega, millest lahutati maha eelvangistuses viibitud aeg. Seega tuleb Šmutovil reaalselt kanda 2 aastat 4 kuud ja 28 päeva vangistust.

Raivo Rätte ehk Kõmmari tapnud Karel Šmutov kohtus.
Raivo Rätte ehk Kõmmari tapnud Karel Šmutov kohtus. Foto: Eero Vabamägi

Karel Šmutovilt mõisteti ühe kannatanu kasuks välja tsiviilhagi varalise kahju nõudes summas 3331.39 eurot ja mittevaralise kahju nõue jäeti rahuldamata.

Kohus rahuldas kateise kannatanu poolt Karel Šmutovi vastu esitatud tsiviilhagi varalise ja mittevaralise kahju nõudes osaliselt. Karel Šmutovilt  mõisteti tema kasuks välja tsiviilhagi varalise kahju nõudes summas 16 305.86 eurot ja rahuldati mittevaralise kahju nõue 10 000 euro ulatuses.

Lisaks tuleb Šmutovil riigituludesse kanda 9440 eurot menetluskulude eest.

Kosmikute basskitarristi Raivo Rätte ehk Kõmmari tapmist hakati kohtus arutama 2019. aasta oktoobris ja selle aja jooksul jõudis kohtupingis tunnistusi anda hulga inimesi. Naabrite ja sõprade hulgas said kohtupingis sõna ka Raivo Rätte tütar, vend ning eksabikaasa Palmi Rätte.

Elu24 pani kirja kõik kohutavale tragöödiale eelnenud ja järgnenud sündmused, mis kohtus arutlusele tulid ja mis said alguse juba kaks aastat tagasi aprillis, mil Raivo Rätte endine abikaasa Palmi andis sisse lahutuse. 

* 2018. 30. aprillil andis Palmi Rätte sisse lahutuspaberid, sest soovis lõpetada 11 aastat kestnud abielu. Palmi oli samal kuul tutvunud Karel Šmutoviga.

Palmi ja Raivo Rätte olid lahutusele eelnenud aja elanud visiitabielu, sest Raivo oli suurema osa ajast Soomes, kus ta töötas Helsingi Ülikooli kliinikumi laste ja noorte psühhiaatria osakonna psühhiaatria õena. Soomes kasvatas Raivo ka oma eelmisest abielust pärit tütart Sennat, kes oli siis 17-aastane. 

Raadio 2 Aastahitt 2016 auhinnapidu vanas Raadiomajas. Kuigi Palmi Rätte tahtis enda sõnul juba 2014. aastal Raivo Rättest lahutada, käidi veel mitu aastat koos avalikel üritustel ja ei näidatud, et abielu varjutavad pilved.
Raadio 2 Aastahitt 2016 auhinnapidu vanas Raadiomajas. Kuigi Palmi Rätte tahtis enda sõnul juba 2014. aastal Raivo Rättest lahutada, käidi veel mitu aastat koos avalikel üritustel ja ei näidatud, et abielu varjutavad pilved. Foto: Toni Läänsalu

* 2018. aasta 5. mail kutsus Palmi Raivole esimest korda politsei, sest mees ei lubanud naisel lastega välja minna. Raivo ei andnud sõbranna juurest taksoga tulnud Palmile lapsi. Kohale tulnud politsei vormistas lähisuhtevägivalla infolehe.

* 14. mail käis politsei koos lastekaitsetöötajatega Rättete Kivi tänava kodus järelkontrollis. 

* 2018. aasta 22. juunil jõustus Palmi ja Raivo Rätte abielulahutus. 11 aastat abielus olnud paar ei olnud veel oma vara jõudnud jagada, mistõttu olid pinged kerged tekkima.

Erinevad väljaanded kirjutasid, et Raivo Rätte Eestis oleku ajal elasid endised abikaasad ühises majas ning kehtis kokkupele, et uusi partnereid majja ei tooda.

* 25. juuni varastel hommikutundidel kutsus Palmi taas politsei, sest Räivo läks naisele kallale ja ähvardas teda tappa. Sama tüli käigus sai Raivo teada, et Palmi uus kavaler on Karel Šmutov. Palmi sai kergelt viga.

Kohtus rääkis Palmi, et Raivo tuli magamistuppa, kägistas naist ja tahtis tema telefoni saada, et Šmutovi andmeid näha. Aluspesus Palmi jooksis mööda tänavat ja proovis autosid peatada. Lõpuks sai ta naabri telefoniga politsei kutsuda. 

Politsei võttis Raivo endaga kaasa ja mees jäeti ööpäevaks arestimajja, kust ta vabanes pärast ülekuulamist. Sündmus päädis sellega, et endisele abikaasale kallale tunginud Raivo sai kaela kriminaalasja kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel. 

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre rääkis toona, et tüli ei leidnud poolte vahel aset esimest korda.

Kaks päeva varem külastas noorsoopolitseinik sama perekonda ning suhtles naise ja lastega. Raivo Rätte endine abikaasa Palmi ütles, et mees ründas neid, kirjutas Postimees

* 26. juunil käis Raivo koos vennaga Rapla kalmistul ema haual. Seal tunnistas Rätte vennale, et kasutas endise abikaasa vastu vägivalda ja kahetseb tehtut ning nuttis. Vend nägi ka Raivo kaelal veriseid küünejälgi. 

* Järgmiste nädalate jooksul saatis Raivo nii Palmile kui ka Karel Šmutovile korduvalt oma Soome numbrilt räige sisuga sõnumeid. Mehe Eesti numbri oli Palmi ära blokeerinud. Kõik sõnumid edastas Palmi politseisse. 

* 16. juulil läks asi taas tuliseks, kui Raivo hakkas Palmile saatma ähvardussõnumeid, kus lubas 19. juulil Eestisse tulles naise ära tappa. Palmi pöördus sõnumite pärast politseisse. 

* 18. juuli hommikul helistas prokurör Palmi Rättele ja lubas, et järgmisel päeval Helsingist Tallinnasse tulevale Raivole taotletakse lähenemiskeeld. Palmi Rätte oli kindel, et mees enne 19. juulit Eestisse ei tule, seega veetsid nad koos Karel Šmutoviga rahulikult aega Nõmmel Kivi tänava majas. 

* 18. juuli õhtul kell 23.30 saabus Raivo Rätte Viking Line'i laevaga Tallinna sadamasse. Sealt sõitis Rätte taksoga Rahumäele Kivi tänavale, kus asus tema kodu, mida nad aastaid endise abikaasa Palmi Rättega jaganud olid. Majas elas peale Palmi veel ka naise teismeline poeg ja paari kaks ühist last. 

Esimene naabri lapselaps rääkis kohtus, kuidas Raivo Rätte möödus nende majast südaöö paiku.

Diivanil koos Šmutoviga pikutanud Palmi Rätte kuulis lukuaugus võtme häält. Palmi peitus tuppa tulnud Raivo eest ahju taha, sest mehel oli käes sõrgkang või ahjuroop, mida ta hoidis kahe käega pea kohal. Raivo jooksis ähvardades diivani poole. 

Peksmist ja röökimist kuulis ka maja teisel korrusel oma toas olnud Palmi Rätte poeg. Raivo peksis diivanil olnud Šmutovit ja lõi ahju tagant välja tulnud Palmil pea veriseks.

Õue abi otsima läinud Palmi jooksis teise naabri juurde, kes rääkis kohtus, et tegi sel ajal arvutis sugupuud.

Naaber rääkis, kuidas ootamatult tuli uksest sisse aluspesus ja verise peaga naine, kes tahtis politseisse helistada. 

* Häirekeskus sai 19. juuli öösel kell 00.09 teate, et Nõmmel Kivi tänaval ründas 48-aastane Raivo Rätte 27-aastast Karel Šmutovit ja 40-aastast Palmi Rättet.

Vahepeal oli Karel Šmutovil õnnestunud majast välja saada ning auto juurde põgeneda. Raivo oli Karelile järele tulnud ning ähvardas teda. Karel palus Raivol toast oma telefoni, võtmed ning riided tuua ning soovis minema sõita

Raivo Rätte tõi toast Karel Šmutovi asjad, viskas mehe telefoni puruks ning jätkas ähvardamist. 

Palmi Rätte jooksis tagasi naabrite juurde uurima, kus on politsei. Taas politseisse helistades selgus, et patrull on juba teel. 

Samal ajal nägi esimese naabri lapselaps, kuidas Karel istus autosse ning hetkeks taandunud Raivo tuli taas auto poole ning vehkis kätega ja karjus.

Seepeale nägi lapselaps, kuidas Raivo peale suunatud auto tuled hakkasid liikuma ja oli aru saada, et auto tagurdas.

Siis oli aga uuesti kosta mootori häält, kiirendust ja pauku

Seitse minutit hiljem jõudis kolm patrulli sündmuskohale.

Politseinikud leidsid sündmuspaigalt avariilise sõiduauto Audi A6, katkise aia ning selle juurest 48-aastase raskelt viga saanud Raivo Rätte.

* Kell 00.19 tehti häirekeskusesse taas kõne, kus öeldi, et inimene jäi auto alla. 

Peretüli Nõmmel lõppes muusik Raivo Rätte surmaga.
Peretüli Nõmmel lõppes muusik Raivo Rätte surmaga. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Rättet elustati sündmuskohal kaks korda ning ühe korra kiirabis. Mees toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Rätte suri neli tundi hiljem kell 4.21 haiglas teadvusele tulemata.

Karel Šmutovil ja Palmi Rättel oli kergemaid vigastusi ning kiirabi viis nad haiglasse. Politsei pidas Karel Šmutovi pärast haiglas käimist kahtlustatavana kinni. Palmi pealaes oli 4 cm lahtine haav. Kareli pealaes 3 cm lahtine haav ja rindkeres, kätel ning õlal marrastused

* Palmi Rätte rääkis aga «Reporterile» 2020. aasta jaanuaris, et luges eksmehe surmast Delfi uudisteportaalist ega selgitanud ka kohtus täpsemalt, kuidas kang, millega Raivo Rätte teda ja Šmutovit ründas aias asuvasse kuuri sattus, kust politsei selle tõendusmaterjalina kaasa viis. 

8. jaanuaril andis Harju maakohtus tunnistusi Raivo Rätte eksabikaasa Palmi Rätte.
8. jaanuaril andis Harju maakohtus tunnistusi Raivo Rätte eksabikaasa Palmi Rätte. Foto: Remo Tõnismäe/ Postimees

* Järgmisel päeval taotles prokuratuur kohtult Šmutovi vahistamist, kuid kohus sellega nõus ei olnud, kuna leidis, et too on varem kriminaalkorras karistamata ning tema pakkuminek pole tõenäoline.

* 19. juuli õhtul sai politsei taas samal Kivi tänava aadressil uue väljakutse. Kutse teinud Palmi sõnul käidi teda ähvardamas. Kohapeal käinud politsei rääkis aga kohtus, et hoovis toimus grill-istumine või mingi peo moodi asi, kus oli nii täiskasvanuid kui lapsi. Politseile tundus see imelik.

* Kriminaalmenetlus Raivo Rätte suhtes lõpetati 25. juulil, sest seaduse kohaselt tuleb see kahtlustatava surma korral lõpetada.

* 2018. aasta 28. juulil toimus Maardu kalmistul Raivo Rätte ärasaatmine.

Raivo Rätte ärasaatmine Maardu kalmistul.
Raivo Rätte ärasaatmine Maardu kalmistul. Foto: Madis Sinivee

* Urn Raivo Rätte tuhaga sängitati mulda 10. septembril Rapla kalmistule. Raivo maeti oma vanemate kõrvale ja muldasängitamisele kogunes vaid väike perering. 

* Prokuratuur saatis 2019. aasta 10. oktoobril kohtusse Kosmikute basskitarristi Raivo Rätte (artistinimega Kõmmari) surma asjaolude väljaselgitamiseks alustatud kriminaalasja, milles süüdistatakse Rättele autoga otsa sõitnud Karelit tapmises, kirjutas Postimees. 

Ringkonnaprokurör Kelly Kruusimägi selgitas toona, et kogutud tõendeid hinnates on prokuratuur seisukohal, et Raivo Rättele otsasõit ei toimunud juhuslikult ega olnud õnnetus, vaid süüdistatav nägi auto ees seisnud Raivo Rättet ja sõitis talle tahtlikult otsa.

Teisipäeval 7. jaanuaril toimunud kohtuistungil astusid kannatajatena tunnistajapinki Raivo Rätte eelmisest kooselust sündinud 18-aastane tütar Senni-Sofia, kellega Rätte Soomes koos elas, ning muusiku vend Toivo Rätte

* Karel Šmutovi kaitsja Sirje Must ütles pärast esimest istungit «Reporterile», et kohus otsustab kogu asja, sealhulgas ka Šmutovi süüdistuse üle. 

Raivo Rätte ehk Kõmmari tapnud Karel Šmutovi kaitsja Sirje Must kohtus.
Raivo Rätte ehk Kõmmari tapnud Karel Šmutovi kaitsja Sirje Must kohtus. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

«See on ju teada, juba eelistungist alates, et me vaidleme sellele süüdistusele vastu, sellele formulatsioonile,» kommenteeris Sirje Must.

Must tunnistas, et selle fakti osas, et inimene on surnud, ei saa vaielda, küll aga lisas, et liiklusavariis on tihti nii, et inimesed saavad surma. «Paraku juhtub vahetevahel õnnetusi. On ka neid, mis ei ole kuriteod,» lisas Must.

Reporteri küsimuse peale, aga mis võis siis olla õnnetuse põhjus, vastas Must, et põhjuseid võib olla tuhandeid. «Ma ei hakka neid ju teiega siin trepi peal arutama,» ütles Šmutovi kaitsja lõpetuseks. 

Karel Šmutov ei rääkinud tol korral kohtusaalis muud, kui et ta ei tunnista end tahtlikus tapmises süüdi.

Kohus mõistis Karel Šmutovile 18. mail 2020. aastal kahe aasta ja viie kuu pikkuse vangistuse.

1970. aastal sündinud Raivo Rätte ehk Kõmmari oli Kosmikute basskitarrist alates bändi moodustamisest 1999. aastal. Raivo Rätte suri 19. juulil 48-aastasena.

Kohtu seisukoht Karel Šmutovile karistuse määramisel

Elu24 avaldab kohtu seisukoha muutmata kujul.

Kohus asus seisukohale, et kannatanu Raivo Rätte ootamatu ilmumine Kivi tänava elamusse, seal süüdistatava ja tunnistaja suhtes intensiivse vägivalla kasutamine, Karel Šmutovi peksmine, mille tagajärjel süüdistatav sai tervisekahjustuse, kannatanu Raivo Rätte poolt süüdistatava verbaalne solvamine ja ähvardamine, tema autosse ajamine ning viimase katalüsaatorina süüdistatava mobiiltelefoni vastu autot viskamine tekitas kohtu hinnangul süüdistatavas äkki sellise hingelise erutuse seisundi, mida kohus loeb vastutust kergendavaks isikutunnuseks.

Eeltoodust tulenevalt luges kohus tuvastatuks provotseeritud tapmise objektiivse koosseisu – Karel Šmutov pani tapmisena kvalifitseeritava teo toime äkki tekkinud tugeva hingelise erutuse seisundis, mille põhjustas kannatanu Raivo Rätte poolne vägivald, solvangud ja ähvardused tema suhtes.

Kohtu hinnangul pani Karel Šmutov kuriteo toime otsese tahtlusega.

Kohus on tuvastanud, et Karel Šmutov valis põhjendamatult tema poolt juhitava sõiduki sõidusuunaks sellise liikumistrajektoori, milline oli suunatud otse sõiduteest täielikult eemal seisnud kannatanu suunas.

Õigusvastasust välistavaid asjaolusid kohus kohtumenetluse käigus ei tuvastanud.

Vaatamata sellele, et Karel Šmutov enne ja peale kuriteo sooritamist on olnud kohtule teadaolevalt seaduskuulekas, asus kohus siiski seisukohale, et teda tuleb toimepandu eest karistada reaalse vangistusega.

Kohus märkis, et süüdistatava varasem kriminaalkorras karistamatus ei ole selline asjaolu, mis igal juhul toob kaasa karistusest tingimisi vabastamise.

Kohus ei vaadanud mööda faktist, et Karel Šmutov pani toime küll teise astme kuriteo, kuid selle tagajärg oli väga raske, süüdistatava poolt toimepandu tõi kaasa teise inimese surma, süüdistatava poolt süüteo toimepanemise vahendina sõiduauto kasutamine tekitas kannatanule ulatuslikud tervisekahjustused, mis ilmselgelt põhjustasid kannatanule suurt valu.

Kohtu hinnangul andsid kuriteo laad ja saabunud tagajärje raskus ning õiguskorra kaitsmise huvid kohtule aluse mitte kohaldada Karel Šmutovi suhtes karistusest osaliselt või täielikult tingimisi vabastamist ning temale mõistetud vangistuse määras kohus ära kandmisele täies ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles