Briti terroripolitsei pani jalgrattaklubi äärmusrühmituste nimekirja

Elu24
Copy
Jalgrattasõitu promov liikumine Critical Mass eelmisel aastal Riias.
Jalgrattasõitu promov liikumine Critical Mass eelmisel aastal Riias. Foto: LETA

Ühendkuningriigis on paksu pahandust tekitanud uus terroriennetuse juhend. Sealt leiab isegi rattasõitu propageeriva liikumise sümboolikat.

Briti politsei terroriennetuse osakond lasi hiljuti välja uue juhendi, kus on toodud kõigi võimalike äärmusliikumiste sümboolika. Ametnikud on seda koostades aga liiga hoogu läinud, arvavad paljud.

Nimelt leiab sealt ka täiesti normaalseid kodanikualgatusi. Meedias on enim kõmu tekitanud jalgrattafännide liikumise Critical Mass kõrvutamine erinevate natsistlike ja kommunistlike rühmitustega, kirjutab The Independent.

San Fransiscos 1992. aastal loodud Critical Mass korraldab omavalitsustele kampaaniaid, et toetada keskkonnasäästlikku liikumist ja jalgrattasõbralikku linnaehitust. Üle maailma levinud liikumine teeb ka tänavatel suuri massisõite.

Kõik on terrorinimekirjas!

See on üks paljudest organisatsioonidest, mille logo on dokumendis «Vasakpoolsed ja seotud rühmitused ning sümboolika», mille koostas terrorivastane politsei.

Kodanikuvabadusi jälgiva Liberty direktor Clare Collier ütles, et niimoodi pääseb jälgimisnimekirja igaüks, kel on millegi kohal arvamus. «Jalgratturite äärmuslasteks nimetamine on ilmselgelt naeruväärne. Nende taktika ei ohusta mitte ainult meie kodanikuvabadusi, vaid ka turvalisust.»

Nimekirja jõudsid ka roheliste organisatsioonid nagu Extinction Rebellion ja Greenpeace. Teisalt on tekitanud küsimusi ka Thori vasara paremäärmuslikuks sümboliks liigitamine.

Ikkagi ei ole terroristid?

Terrorivastase politsei riikliku koordinaatori Dean Haydoni sõnul on tegemist kõigest radikaliseerumise märke koguva juhendiga. Ka väike märge dokumendis kinnitab, et kõik seal toodud sümboolika ei ole tingimata ekstremistlik.

«On vaja, et ohvitserid saaksid aru, milliste organisatsioonidega inimesed võivad olla seotud ning mis on nende eesmärgid. Selles juhends öeldakse selgeslt, et paljud rühmitused ei ole terroripolitsei huvi all ja neisse kuulumine ei ole kuritegu.»

Paratamatult on paljud kodanikud ikkagi häiritud, et nende ühenduste sümboolika ilmub äärmusrühmitustega kõrvuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles