Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Erki Pärnoja
Erki Pärnoja Foto: Sander Ilvest / Postimees

Toome teieni raadio Elmar 3. nädala muusikauudised. Linalakk sai valmis oma esimese muusikavideo, Ariadne tuli välja uue tulise singliga «Queen Of My Own», Curly Strings avaldab singleid oma live-albumilt «Sümfooniline Curly Strings» ja ansamblisse Super Hot Cosmos Blues Band lisandus uus liige.

Erki Pärnoja avaldab 12. veebruaril uue albumi

Erki Pärnoja seitsmest palast koosnev kauamängiv «Leva» näeb ilmavalgust 12. veebruaril. Album kannab äratuntavalt pärnojalikku, eufooria ja melanhoolia vahemail tuksuvat käekirja, kuid kõla ja sisu poolest on teos mitmeplaanilisem ja tundlikum; eelneva kolme instrumentaalalbumi kõrval on olulise ja uudse tahuna lisandumas Pärnoja vokaal. 2019 alguses Göteborgis salvestatud album on uus teetähis Pärnoja loomingus. Eepilisust lisavad orkestraalsed kõlad, mida võib pidada 2018. aastal ilmunud albumi «Saja lugu» mõjutuseks.

Albumi avaldamisele järgneval nädalal algab Erki soolotuur, mis viib ta seekord laialdasemalt Eestimaaga tutvuma. Albumil kõlavaid lugusid saab elavas esituses kogeda põnevates paikades üle Eesti, kuhu loodetavasti ka seiklushimulisemad kuulajad tee leiavad.

  • 19.02 Vana-Vigala Rahvamaja, Raplamaa
  • 22.02 Konguta Rahvamaja, Tartumaa
  • 23.02 Kunda Linna Klubi, Lääne-Virumaa
  • 25.02 Pajusti Klubi, Lääne-Virumaa
  • 26.02 Palamuse Rahvamaja, Jõgevamaa
  • 03.03 Kärla Rahvamaja, Saaremaa
  • 06.03 Haanja Rahvamaja, Võrumaa
  • 10.03 Saku Mõis, Harjumaa
  • 11.03 Imavere Rahvamaja, Järvamaa
  • 13.03 Toila Kultuurimaja, Ida-Virumaa
  • 14.03 Lüllemäe Kultuurimaja, Valgamaa
  • 18.03 Philly Joe’s Narva, Ida-Virumaa
     


Artist Uusvada Mehed avaldas loo «A Gora - Peko tammõkõnõ»

A Gora - Peko tammõkõnõ - on indiaanlaste rahvalaul oma jumalusele Gorále, kes elab taevas mägede kohal. Müütilistel aegadel toimus maise ja taevase tasapinna vahel vaba inimeste liikumine, kuid taevasse minna soovijate arv oli väga suur ja Gorá kartis, et maa saab tühjaks, lõikas taevatee läbi, millega kadus vaba liikumine taevasse. Sellele rahvalaulule (mis on palvehüüd jumal Gorale) on Uusvada Mehed lisanud oma kuninga Peko vägevust kiitvad sõnad ja esitavad seda laulu seto traditsioonilise meestelaulu stiilis. Setokeelse teksti autor Rein Järvelill ja tekst on PEKO ainetel. Laulu esitajaks on Uusvada Mehed, kes on seto meestelaulu traditsiooni kandjad ja peavad ennast Uusvada külas tegutsenud seto meeslauljate pärandi kandjateks.
 

Curly Strings avaldab singleid oma live-albumilt «Sümfooniline Curly Strings»

Kuukene tagasi ilmus Curly Stringsi esimene live-album «Sümfooniline Curly Strings». Plaadil on muusika, mis sai elavas esituses salvestatud 2019. aasta maikuus kolmel kontserdil Tallinnas, Tartus ja Pärnus koos Üle-Eestilise Noorte Sümfooniaorkestriga. Plaadil on kokku 14 lugu, mis kõik pärinevad bändi eelnevatelt albumitelt - seega on kuulajatele palju mõnusat äratundmist, aga ka ohtralt põnevat avastamisrõõmu, kuna orkestriseaded on tuttavatele paladele lisanud uusi kihte ja värve. Järgneva kuu aja jooksul avaldab ansambel sellelt plaadilt neli singlit, mis tutvustavad plaadil kõlavaid erinevaid esitusi ning seadjate käekirjasid - igaüks neist kõlab omanäoliselt ning annab vanadele headele lugudele uue helipildi. Esimene neist on bändi esimese kitarristi Jalmar Vabarna loodud pala «Muu ei loe», millele kirjutas sõnad Aapo Ilves ning seadis orkestrile Rasmus Puur.
 

Pettunud kodanik andis välja uue singli

Tallinna post-punk ansambel Pettunud kodanik üllitas 11.jaanuaril uue singli nimega «Täna jälle on rõõmus päev». «Teos on kindlasti samm edasi bändi eelnevast loomingust - nii loo sisu kui helikvaliteedi poolest,» sõnab ansambli kitarrist Karl Korts, ning seletab lahti loo sisu: «Lugu räägib eelkõige igapäevase pettumusega toime tulemisest ning seejuures enda valikutes kahtlemisest.» Singli esmaettekanne toimus 11.jaanuaril rokiklubis Barbar.
 

Linalakk sai valmis oma esimese muusikavideo

Noor Tartu laulja Linalakk avaldas 15. jaanuaril oma uue singli «Vaikus me vahel» koos esimese muusikavideoga. Lugu jutustab igatsusest armastatu järele. Loo muusika ja sõnade autor on 22-aastane Liina Tsimmer, keda järjest enam tuntakse artistinime Linalakk järgi. Liina Tsimmer lõpetab sel aastal Tartu Heino Elleri-nimelise muusikakooli pop-jazz laulu eriala ning sageli kuuleb teda laulmas ansambli «Äge Brass» koosseisus. Video on filmitud detsembris 2019. Videos on näha selle talve kohta haruldast lumekirmet, kaunist Karula Rahvuspargi kuppelmaastikku ja lehmi talvisel karjamaal.
 

Wiiralt avaldas uue singli

Eelmisel aastal tegevust alustanud ansambel Wiiralt avalikustas oma äsjailmunud plaadilt «Tulivesi» kolmanda singli «Väga hea tüdruku väga halb näide».

«Väga hea tüdruku väga halb näide see kõikse parem tüdruk ongi. Selline, kes ei sobi samasse vormi kui kõik teised. Selline, kes ajab su hulluks igas mõttes aga ilma olla ei taha,» kommenteeris bänd.

Rita Liiver andis välja oma viienda soolosingli

Endises popduos Respekt laulnud Rita Liiver avalikustas oma viienda soolosingli «Tsunami». Kati Jägel filmis ka muusikavideo, mis on Liiveri soolokarjääri esimene video. Laulu originaaliks on venelanna Nyusha 2014. aasta lugu «Цунами», millele kirjutas eestikeelsed sõnad Marek Sadam.

 

Ariadne tuli välja uue tulise singliga «Queen Of My Own»

21 aastane popartist ning laulukirjutaja Ariadne, kelle debüütsingel ‘’Feel Me Now’’, sai kodumaal kiirelt vaieldamatuks hitiks nii raadiotes kui digikanalites, andis 17. jaanuaril välja oma kauaoodatud teise singli «Queen Of My Own».

Uus lugu on sündinud koostöös Neea Jokineni, Sami Tammineni, ja Martti Hallikuga.

«Martti oli algselt stuudios  kaasas, et kogu protsessi filmida, kuid leidis end üsna pea ka laulukirjutaja rollis, selle üle on eriti hea meel, sest tema teab mind kõige paremini ja oskas minu tundeid laulu sõnadesse imeliselt peegeldada,» kommenteerib Liina enda elukaaslase osalust loomeprotsessis. Lugu räägib naise iseseisvumisest ning enda leidmisest, hirmudest vabanemisest ja ühiskonnale vastu astumisest. Lugu valmis maikuus, Helsingis.

Ariadne astub sel aastal üles ka Eesti Muusikaauhindadel, mille raames toimub uue singli esimene live esitus! Esitust kantakse üle ka suures Eesti Muusikaauhindade erisaates. Eesti muusikaauhinnad gala toimub 24. jaanuaril, Saku suurhallis.

 

Uus muusikavideo Antsudelt

Ansamblil Antsud on valminud uus muusikavideo, mis ühtlasi ka kevadel etenduva folkmuusikali «Üle vee – Leigri lugu» tiiser. “See mängib meile lahti fantaasiarikka folkpop-muusikalise tantsuetenduse ammusest ajast väikeses kodumaises saarekülakeses, kus elatakse oma igapäevaelu ja tehakse suviseid toimetusi. Ühel kenal juunikuu ööl satuvad põllul kokku Leiger ja metshaldjad ning lõkkele löövad ootamatud tunded. Vanemate külaelanike manitsustele vaatamata ei suuda loo peategelane kaunite müstiliste olevustega kohtumisi vältida ning satub nende lummusesse. Seda on väga raske kõrvalt vaadata tema väljavalitul Maril, kes läbi suure armastuse jääb alatiseks oma kallimat kaitsma. Loost ei puudu ka traagiline torm ja koomilised külaelanikud. Lõpuks võidab siiski teineteisemõistmine ning igavene armastus. Kuid seda juba teisel saarel,» sõnas bändi esindaja.

Etenduses tantsivad popfolk tantsurühma Uppsar tantsijad. Laval on ansambel Antsud, kelle loomingul muusikal põhineb. Esietendus toimub  20. mail Tallinnas Kultuurikeskuses Kaja, lisaks suvised etendused üle Eesti.
 

Ansamblisse Super Hot Cosmos Blues Band lisandus uus liige

Möödunud sügisel tähistas Super Hot Cosmos Blues Band viie aasta möödumist oma debüütalbumi ilmumisest. Sellele sündmusele eelnes auväärne teine koht Eesti Laulu konkursil ja järgnesid lugematud kontserdid ja raadiosinglid. Nüüd soovib endiselt loominguliselt aktiivne kollektiiv tutvustada oma uut soolokitarristi Priit Jäägerit ja jagada kuulajatega oma uut singlit pealkirjaga Kalifornia. Plaanis on käimasoleval aastal veel uut muusikat kuulajateni toimetada.

Copy
Tagasi üles