«Catsi» katastroofiline ebaedu pani Universali kasumile ränga põntsu

Spekter
Copy
«Cats»
«Cats» Foto: Universal

Detsembri lõpus ka Eesti kinodesse jõudnud muusikalifilmi «Cats» läbikukkumine mõjus hävitavalt Universali neljanda kvartali majandustulemustele, vahendab CNN

«Catsi» aluseks on Andrew Lloyd Webberi samanimeline maailmakuulus 1981. aasta muusikal, mis tõi suurele ekraanile küll erakordse koreograafia ja näitlejateansambli (Jennifer Hudson, Idris Elba, Rebel Wilson, Judi Dench, Ian McKellen), ent ei suutnud vältida juba algusest peale horisondil paistnud «jäämäge», milleks oli linaloo digitaalselt loodud maailm ja ennekõike tegelaste välimus. Juba esimese treileri järel tabas filmifänne õõvalaine ning kuigi lavastaja Tom Hooper («Kuninga kõne», «Taani tüdruk» ja «Hüljatute» lubas lõpptulemust lihvida, ei suutnud film kinoäri tihedas konkurentsis pinnale jääda. 

Kokku suutis kriitikute poolt lausa piinlikult maha tehtud film (filmiportaal Rotten Tomatoes annab filmile vaid 20%-lise heakskiidu) maailma kinokassades genereerida vaid 60 miljonit dollarit, olles ise maksma läinud 100 miljonit ning seda ilma turunduskuludeta. Universalile tähendas see raportite kohaselt 70-miljonilist kahju ehk aasta varasemaga võrreldes lausa 21% võrra väiksemat tulu. Üksnes filmidelt teenitud tulude osas vaatas vastu aga veelgi trööstitum pilt: 49% kahanenud tulu ning lausa 60% väiksem tulu piletimüügist.

Ühelt poolt on selles kõiges süüdi muusikalifilmi ebaedu, ent teisalt ka asjaolu, et Universali neljas kvartal oli 2018. aastal erakordselt edukas, sest välja tulid nii ülimenukas «Halloween» kui ka uus «The Grinch», mis suutsid kokku teenida üle 750 miljoni dollari.

2020. aasta esimene kvartal tuleb Universalile tõenäoliselt edukam, sest sõjafilmil «1917» läheb kinodes väga hästi (tänaseks kassatulu ligi 150 miljonit dollarit) ning film kandideerib lausa 10 Oscarile. 

Õnnetuseks pole aga Universali teine värske suurfilm, 175 miljonit maksma läinud kogupereseiklus «Doktor Dolittle» osutunud nii edukaks kui sooviti (kassaedu siiani vaid 60 miljonit dollarit) ning ka kriitikud pole tükist just vaimustuses.

NBCUniversali omanikfirma, USA telekommunikatsioonihiid Comcast tervikuna aga filmide tõttu liialt ei kannatanud: ettevõte raporteeris mullusega võrreldes neljandas kvartalis lausa 26% kasvanud tulu ehk teenis 3,16 miljardit dollarit kasumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles