Kahte venelast kahtlustatakse Davosis luuramises, üks neist kehastus torumeheks

Inna-Katrin Hein
Copy
Šveitsi Davosi politsei valmistumaks 50. Davosi majandusfoorumiks
Šveitsi Davosi politsei valmistumaks 50. Davosi majandusfoorumiks Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Šveitsi politsei kahtlustab kahte Venemaa kodanikku Davosis luuramises.

Kahtlustatavad agendid paljastati 2019. aasta augustis Davosis, neilt leiti diplomaatilised passid, kuid nad ei olnud diplomaadid, teatab theguardian.com.

Neid kahtlustatakse 20. jaanuaril 2020 Davosis alanud maailma majandusfoorumil spioonioperatsiooni ettevalmistamises.

Politsenikud patrullimas Davosi kongressikeskuse juures, kus toimub 50. Davosi majandusfoorum
Politsenikud patrullimas Davosi kongressikeskuse juures, kus toimub 50. Davosi majandusfoorum Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Politsei teatel jäid need kaks meest viis kuud tagasi silma, kuna nende käitumine oli kummaline. Üks meestest üritas kinnivõtmisel teha uurijatele selgeks, et ta on tavaline torumees ja on Davosis puhkamas.

«Graubündeni politsei tabas 2019. aasta augustis kaks Venemaa kodanikku, kes esitasid diplomaatilised passid. Need isikud tabati rutiinse dokumentide kontrolli käigus. Seal piirkonnas kontrollitakse sageli isikut tõendavaid dokumente,» teatas politsei pressiesindaja Anita Senti.

Šveitsi politsei arvates oli nende kahe venelase sihikul Davosi selle aasta majandusfoorum, kus nad tõenäoliselt tahtsid kuulata riigijuhtide eravestlusi või panna toime mingi häkkimisoperatsiooni.

Kahele Vene kodanikule ei ole kuriteokahtlustust esitatud. Šveitsi meedia teatel üritab politsei sellises juhul asja lahendada võimaikult delikaatselt, et ei tekiks diplomaatilist kriisi.

Viimastel aastatel on Šveitsis paljastatud aina rohkem Venemaa salaluureoperatsioone.

Hollandis Haagis tabati 2018 Venemaa sõjaväeluure agentuuri GRU küberluurerühm, mis oli teel Šveitsi.

Teine GRU luurerühm tegutses aastaid Genfis ja osales Venemaa endise agendi Sergei Skripali mõrvakastes 4. märtsil 2018 Ühendkuningriigis Salisburys.

Venemaa saatkond Šveitsis Bernis eitab, et nende luurajad oleksid Šveitsis.

Davosis kuni 24. jaanuarini kestval majandusfoorumil osaleb maailma eliit, kaasa arvatud poliitikud eesotsas Donald Trumpi ja Angela Merkeliga. Kohal on ka 16-aastane kliimatüdruk Greta Thunberg.

Šveitsi politsei erüksuse snaiprid jälgimas Zürichi lennujaamas vaatluspunktis olukorda
Šveitsi politsei erüksuse snaiprid jälgimas Zürichi lennujaamas vaatluspunktis olukorda Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Davos on vald Lõuna-Šveitsis Graubündeni kantonis Landwasseri jõe ääres. Tuntud ka kui talispordikeskus, kus korraldatakse murdmaa- ja mäesuusatamise rahvusvahelisi võistlusi. 

Davos on samuti maailma majandusfoorumi (World Economic Forum, WEF) toimumispaik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles