Uuesti leekidesse lahvatanud Austraalias otsitakse kustutuslennukit, mis võis alla kukkuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Tuletõrjujad kustutamas maastikupõlengut Uus-Lõuna-Walesis Bundanoonis
Tuletõrjujad kustutamas maastikupõlengut Uus-Lõuna-Walesis Bundanoonis Foto: Noah Berger/AP/Scanpix

Austraalia ida- ja kaguosas on pärast mõningat vihmaperioodi taas kuum ja kuiv, mille tõttu on tekkinud uusi maastikupõlenguid.

Meteoroloogide teatel on keskmine temperatuur taas kerkinud 40 soojakraadini ja selline ilm peaks kestma pikalt, teatab afp.com.

Austraalia pealinna Canberra lennujaam suleti täna, 23. jaanuaril liinilennukitele, et teha ruumi maastikupõlenguid kustutavatele lennukitele.

Kustutuslennuk C-130 Hercules kustutamas vee abil maastikupõlengut Uus-Lõuna-Walesis.
Kustutuslennuk C-130 Hercules kustutamas vee abil maastikupõlengut Uus-Lõuna-Walesis. Foto: HOGP/AP/SCANPIX

Maastikupõlengud ei ohusta veel seda lennuvälja, mida ka varem kasutati kustutuslennukite õhkutõusmiseks ja maandumiseks, kuid varem ei ole see lennujaam olnud tavalisele lennuliiklusele suletud.

Kõige enam on uusi põlenguid süttinud Uus-Lõuna-Walesi alal, põlengukoldeid oli 22. jaanuari seisuga kokku 85. Täna hommikuks oli tuletõrjujatel 20 neist kontrolli all.

Tuletõrjujad kustutamas majapõlengut Uus-Lõuna-Walesis Bundanoonis.
Tuletõrjujad kustutamas majapõlengut Uus-Lõuna-Walesis Bundanoonis. Foto: Noah Berger/AP/Scanpix

Canberrast lõunasse jäävas Snowy Mountainsi piirkonnas jäi kadunuks kustutuslennuk, mis arvatakse alla kukkunud. Suure veekogusega lennuk kadus, kui oli kustutamas kiiresti edasi liikunud põlengut, ning seda saadeti otsima helikopter koos päästemeeskonnaga.

«Kontakt lennukiga katkes. Maapinnal kustutustöid teinud tuletõrjujad nägid lennukit kauguses, nad arvavad, et see kukkus kuskil alla,» teatasid Uus-Lõuna-Walesi tuletõrje esindajad.

Kustutuslennuk puistamas kustutavaid aineid Uus-Lõuna-Walesis Snowy Mountainsis.
Kustutuslennuk puistamas kustutavaid aineid Uus-Lõuna-Walesis Snowy Mountainsis. Foto: Social Media/DIDJ MICK HOPKINS via REUTERS/Scanpix

Nende andmetel oli tegemist Boeing 737 tüüpi kustutuslennukiga, kuhu mahub 15 000 liitrit vett ja põlenguid kustutavaid aineid.

Kustutuslennuk puistamas maastikupõlenguid kustutavaid aineid Uus-Lõuna-Walesis Snowy Mountainsis.
Kustutuslennuk puistamas maastikupõlenguid kustutavaid aineid Uus-Lõuna-Walesis Snowy Mountainsis. Foto: DIDJ MICK HOPKINS/DIDJ MICK HOPKINS via REUTERS/Scanpix

Snowy Mountainsis on maastikupõleng umbes 94 000 hektari suurusel alal.

Möödunud nädalal ja selle nädala alguses olid madalamad temperatuurid ja sadas vihma, mille tõttu paljud põlengud kustusid, kuid temperatuuri tõustes tekkisid uued põlengud.

Ekspertide sõnul algasid Austraalias selle aasta suvised maastikupõlengud tavapärasest varem. Põlengud hakkasid levima möödunud aasta septembri keskpaigas, tavaliselt tekivad need jaanuaris.

Nüüdsetes põlengutes on hukkunud ligi 30 inimest ning üle 2000 hoone on langenud tuleroaks.

Maastikupõlengud on kahjustanud ka loodust ja metsloomi. Bio- ja zooloogide andmetel on põlengutes kaotanud elu umbes miljard looma, lindu ja putukat ning mitmed liigid on võib-olla välja surnud.

Austraalia asub lõunapoolekeral, seal on detsembrist kuni märtsini suvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles