Austraalia uus nuhtlus: mürgiämblike massiline paljunemine

Inna-Katrin Hein
Copy
Atrax robustus ehk Sydney lehtervõrguämblik
Atrax robustus ehk Sydney lehtervõrguämblik Foto: imago stock&people via www.imago-images.de / imago images/ZUMA Press/Scanpix

Austraaliat on alates möödunud aasta sügisest nuheldud piibellikul viisil: esmalt maastikupõlengud, siis paduvihmad ja golfipalli suurused raheterad, üleujutused ja liivatorm.

Nüüd on uus nuhtlus, väga mürgiste ämblike plahvatuslik lisandumine, teatab yle.fi.

Austraalia Uus-Lõuna-Walesi roomajatepargi ämblikuteadlased ehk arahnoloogid hoiatasid, et viimase aja kummalised ilmaolud on olnud soodsad Atrax robustus’e ehk Sydney lehtervõrguämbliku paljunemiseks.

Atrax robustus ehk Sydney lehtervõrguämblik
Atrax robustus ehk Sydney lehtervõrguämblik Foto: Rights Managed via www.imago-images.de / imago images/Ardea/Scanpix

«Varem olid kuumus ja maastikupõlengud, millele järgnesid paduvihmad ja rahe ning nüüd taas on kuum ja kuiv. Selline niisukuse ja kuumuse vaheldumine on soodne mürgistele ämblikele. Eriti kiiresti on tekkinud palju Sydney lehtervõrguämblikke, kes on meie planeedi ühed mürgisemad ämblikud ja kelle plahvatuslikku paljunemisse tuleb suhtuda tõsiselt,» selgitas roomajatepargi esindaja Daniel Rumsey.

Uus-Lõuna-Walesis asuv roomajatepark on Austraalias ainus, mis on kogunud Sydney lehtervõrguämblike vastumürki. Kui nad vastumürgi kogumist 1980. aastatel alustasid, ei olnud mitte ühtegi inimest nende mürgiste ämblike hammustuste tõttu surnud.

Arahnoloogid esitasid sotsiaalmeedias inimestele palve tuua nende parki ämblikke, kellelt oleks võimalik saada vastumürki.

«Kõige ohtlikumad on inimestele isased mürgised ämblikud, kes on otsimas emaseid, kellega kopuleeruda,» selgitas Sydney ülikooli professor Dieter Hochuli.

Atrax robustus’e ehk Sydney lehtervõrguämbliku mürk võib tappa inimese 15 minutiga. Need ämblikud elavad Sydneyst 150 kilomeetri raadiuses.

Selle ämblikuliigi esindajad elavad niisketes, vatrjulistes ja jahedates paikades, mille tõttu on nad sagedased külalised nii avalikes kui erabasseinides.

Uus-Lõuna-Walesi võimud soovitasid basseini omavatel inimestel neid varasemast sagedamini kontrollida ja bassein ämblikest puhastada.

Samuti meeldib neile mürgiämblikele peita end jalanõudesse, riietesse ja peakatetesse.

Atrax robustus ehk Sydney lehtervõrguämblik saapal
Atrax robustus ehk Sydney lehtervõrguämblik saapal Foto: shutterstock.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles