Kuidas vastab Tanel Padar sõnasõjale, mille muusikakriitik Niineste valla päästis? (4)

Elu24
Copy
Muusik Tanel Padar ja muusikakriitik ning muusik Mart Niineste.
Muusik Tanel Padar ja muusikakriitik ning muusik Mart Niineste. Foto: Madis Sinivee / Erakogu / Elu24 kollaaž

Möödunud reedel avaldas muusikakriitik ja muusik Mart Niineste (36) raadio Rock FMi eetris, mida tema arvab muusik Tanel Padarist (39). Niineste öeldu peale tekkis aga kriitikul sotsiaalmeedias sõnasõda Padari endise bändikaaslase Laur Joametsaga (31). Mida on aga selle kõige peale öelda Padaril endal? 

Muusikakriitik ja muusik Mart Niineste vestles reedel Rock FMi eetris enda kolm aastat tegutsenud bändi Tabloited tegemistest. Intervjuu jooksul käsitleti ka tõsisemaid teemasid nagu näiteks depressioon ning Niineste suhtumine Tanel Padari muusikalistesse tegemistesse.

Niineste kommenteerib 8-minutilise intervjuu lõpus, et ta ise ennast oma bändi frontmaniks ehk eestvedajaks ei kutsu ja teda huvitab pigem laulukirjutamine. 

«Kolmas plaat läks kuidagi sujuvalt sahtlist stuudiosse,» rääkis Niineste,kelle sõnul ei ole tal muusika tegemisel mingit suurt plaani.

«Selles mõttes Tanel Padar võiks oma suu küll nüüd vett täis võtta selle koha pealt. Mina tegin kolme aastaga kolm plaati, 11 muusikavideot. Tanel Padar pole mitte sittagi teinud… ta on ainult kuulus olnud,» kommenteeris Niineste intervjuu lõpus.

Mart Niineste, ajakirjanik ja muusik.
Mart Niineste, ajakirjanik ja muusik. Foto: Erakogu

Sõnasõda Facebookis

Niineste raadiointervjuu lõpus kõlanud kommentaarile reageeris esmaspäeval Padari kunagine bändikaaslane kitarrist Laur Joamets.

«Teiste töökate ning edukamate muusikute mahategemine kindlasti depressioonist üle saamisele kaasa ei aita. Kui sul endal sitt olla on, siis avalikult teiste laimamine pole lahendus,» alustas Joamets oma Facebooki postituses.

Kui ei meeldi - vaheta plaati.

Padariga koos bändis «Tanel Padar Blues Band» olnud kitarrist soovitas Niinestel kirjutada muusikat ja rentida ilusas Eesti maakohas maja. «Osta paar pudelit viina ja röögi enda häälepaelad välja selle majakese saunaruumis,» pakkus Joamets.

Kitarrist Laur Joamets 2008. aastal.
Kitarrist Laur Joamets 2008. aastal. Foto: Marina Pushkar/Scanpix

Joamets tõi ka välja, et maailmas on palju head muusikat ja muusika kvaliteet on subjektiivne. «Kui ei meeldi - vaheta plaati. [...] Ära laima kedagi, kes lavale sündinud on,» kirjutas Joamets.

«Edaspidi soovitaks Mardil kiivrit kanda või kõvasti trenni teha ning enesekaitse kooli minna. Eelnevalt võiks muidugi viisi-pidamise endale selgeks teha,» lisas kitarrist lõpetuseks.

Postitusele on jäetud üle saja positiivse reaksiooni ning oma thumbs up-i on sellele andnud ka muusik Paul Neitsov ja muusikaprodutsent Johannes Lõhmus

Joametsa postituse peale reageeris ka Niineste, kes Facebooki kasutajanimega «Küberneetiline Karu» enda poolse kommentaari jättis.

«Läksin veidi ülemeelikuks, kui lühidalt öelda,» kommenteeris Niineste oma raadiointervjuud ja pidas oluliseks täpsustada, et ta pole 16 aastat alkoholi tarvitanud ja kaks albumit kolmest on ta kirjutanud ajal, mil ta ei elanud enam ammu Tallinnas. 

Ehk siis jah, ma kiusasin praegu endast nõrgemat ja see polnud minust üldse ilus.

«Ja peaksid teadma, et minu muusikakreedo alus on laulja-laulukirjutaja tervik. Poeet, eksju. Ehk siis muidugi ma olen Padarist selles arvestuses kõvem. Mul on, mida öelda ja plaadile panna.»

Niineste avaldas kommentaaris arvamust, et Padar pole olnud poeet, vaid interpreet. «Ja see on teine ning minu kreedost lähtudes madalam kategooria. Eplik, vat tema on the jumal siinkohal Eesti muusikas,» kiitis muusikakriitik. 

«Ehk siis jah, ma kiusasin praegu endast nõrgemat ja see polnud minust üldse ilus,» tunnistas Niineste.

«Kuulsus ja edu? Ma ei tea, mina olen enda jaoks piisaval määrel need asjad elus poolkogemata (ja oma kirjutajabloki ajal) kätte saanud ja rohkem ei viitsi lavasid väga trampida. Mul on siin maal elades muudki teha.»

Lõpetuseks kirjutas Niineste Joametsa postituse kommentaaris: «Et sa vana joomasemu kaitseks džotile viskud, on sinust väga armas. Lugupidamine ilma irooniata.»

Joamets vastas sellele kommentaarile lühidalt: «Tee oma muusikat ja ära vingu. Sa pole enam muusikakriitik. Tahad olla muusik? Jätka samas vaimus. Kandikuga Soonvaldile pähe? Vaata peeglisse.»

Muusikud vahetasid postituse all veel mõned kommentaarid, kus selgus, et Niineste soovib tulevikus juba elu iroonia pärast mõlemaid (Joametsa ja Padarit - toim) oma plaadile saada.

Mida arvab sellest kõigest aga Padar ise?

Pärast reedest intervjuud ning eilset Facebooki sõnasõda on Padar end sotsiaalmeedias paaril korral ilmutanud. Päev tagasi postitas muusik Instagrami fotod sellest, kuidas ta pühapäeval Tartus pastat tegi.

Täna jagas Padar Instagrami lugudes kahte vahvat pilti, kus ta võrdles enda lapsepõlve fotot oma pisitütre Lindaga. 

Lisaks sellele postitas muusik oma kontole ka must-valge foto sellest, kuidas ta parasjagu kitarri mängib.

Viimast võib mingil määral võtta kui tema vastust Niinetse kriitikale, kuna Padar lubab postituse pealkirjas, et «2020 tuleb täis muusikat». 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jam session | 2020 tuleb täis muusikat ??

A post shared by TANEL PADAR (@tanelpadar) on

Fännid on postituse peale reageerinud positiivselt ning üks kommenteerib Padari pildi alla, et «mulle kah väga meeldivad su laulud». 

«Lubad?» küsis postituse all kitarrist ja bändi Miljardid liige Raul Ojamaa.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles