“In Graafika” loob silla üle ookeani

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala sees riputavad ja paigutavad festivali “In Graafika 2009” korraldajad ja kuraatorid näitusesaalidesse töid. Pildil mässab Alar Raudoja Reiu Tüüri maaliga, mis leiab peatselt koha Pärnu kunstnike majas.
Nädala sees riputavad ja paigutavad festivali “In Graafika 2009” korraldajad ja kuraatorid näitusesaalidesse töid. Pildil mässab Alar Raudoja Reiu Tüüri maaliga, mis leiab peatselt koha Pärnu kunstnike majas. Foto: Henn Soodla

Laupäeval, 17. jaanuaril avatakse Eesti Arnold Schönbergi ühingu Pärnu nüüdismuusika päevade ja Academia Non Grata “In Graafika” ühendfestivali raames Pärnus ridamisi kunstinäitusi, avalöök tuleb kell 14 kunstihallis.

Festivali kujutava kunsti väljapanekutel on esindatud Ameerika, Soome, Inglismaa, Belgia, Jaapani, Läti ja Eesti kunstnike looming. Näha saab mitmekümne kunstniku töid ning väljas on kõik kujutava kunsti liigid. Muusikud kogunevad sel nädalal Vanalinna põhikooli multimeedia seminarile.



Igale maitsele


17. jaanuaril juhatab festivali sisse kell 11 kunstnike majas algav sümpoosion, kus graafik Raul Meel peab loengu teemal “Meeled ja meeletus”.



Näituse avamisele on oodatud kõik kunstihuvilised linlased. Väljapanekud avanevad tunniste vahedega Agapes, kunstihallis, kontserdimaja eri korrustel, Endla teatris, kolledþis, muuseumis, Port Arturi kaubanduskeskuses ja kunstnike majas.



“In Graafika” toob Eestisse ambitsioonikate ja vastuoluliste nimetustega kunstnikerühmitusi Ameerika piirkondadest, mida kunstiga tavaliselt ei seostata.



Pärnu kontserdimaja on Eesti noorte graafikute päralt. Esimesel korrusel paiknevas linnagaleriis teostab Kaarel Kütas oma esimest kuraatoriprojekti “Viie aastaga viie rikkama riigi sekka”, osalejateks peale Kütase Villem Jahu, Lauri Koppel, Jaanika Okk, Eva Ikart ja Marian Kivila.



Kontserdimaja kolmandal korrusel astuvad üles Eesti kunstiakadeemia tudengid Liina Siibi juhtimisel piltidega, mis valmivad vahetult enne näitusele riputamist.



Teise korruse näituse “Fair Trade” kuraatorid on Sandra Jõgeva ja Krista Sokolova.



Põlvkondadevahelist sidet hoiab festivalil teiste hulgas Eesti graafika grand old lady Vive Tolli, kelle juubelinäitus jõuab Endla sammassaali paarinädalase hilinemisega pärast kunstniku 85. sünnipäeva-aastat.



Samas on väljas Eesti vabagraafikute ühenduse raskekahurite looming. Üles astuvad Evi Tihemets, Naima Neidre, Silvi Liiva, Benjamin Vasserman, Sirje Eelma, Tiia Elken, Inga Heamägi, Maie Helm, Loit Jõekalda, Virge Jõekalda, Katrin Kaev, Ülle Marks, Jüri Kass, Tarmo Roosimölder, Reti Saks.



Agape keskuses eksponeerivad oma töid Soome tippgraafikud Visa Norros, Juho Karjalainen, Tuula Lehtinen, Reijo Mörö, Jan-Erik Kullberg, Kaisa Järvinen, Svetlana Lunin, Outi Peippo, Ville Rossi ja Päivi Eronen. Soome kunstitudengite päralt on aga Port Arturi näitusepind.



Kunstnike majas jätkab Raul Meel oma iga-aastast müstilise kontseptualismi võidukäiku.



Päeva lõpetab performance kunstihallis.



Flöödihelid kunstihallis


Pärnu nüüdismuusika päevade raames annab reedel, 16. jaanuaril kell 19 kunstihallis soolokontserdi Pärnu flötist Leonora Palu. Esimest korda kõlavad Pärnu muusiku õhtut täitvas kavas kõrge nõudlikkuseastmega teosed sooloflöödile: Palu esituses kuuleb Edgard Varèse, Andre Jolivet’, Henryk Mikolaj Gorecki, Peteris Vasksi ja Brian Ferneyhough’ loomingut.



Leonora Palu on lõpetanud Pärnu lastemuusikakooli, Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi muusikaosakonna ning Eesti muusikaakadeemia ja osalenud paljude maailmanimedega flötistide meistrikursustel.



Kõik üritused on tasuta. Festivali eribuss toob laupäeval kunstisõbrad Tallinnast Pärnusse ja viib tagasi.



Kaante vahele sai tänavu esimest korda “In Graafika 2009” kataloog. Näitused jäävad avatuks jaanuari lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles