SKANDAAL ⟩ Kriitikute poolt maha tehtud «Doktor Dolittle'i» rõve nali ajas kinopubliku vihaseks

Spekter
Copy
Robert Downey Jr. «Doktor Dolittle» Saksamaa esilinastusel
Robert Downey Jr. «Doktor Dolittle» Saksamaa esilinastusel Foto: Michele Tantussi/Reuters/Scanpix

Vähe sellest, et kriitikud värske kogupereseikluse «Doktor Dolittle» maatasa on teinud – ka kinopublik, kes paistab üldiselt hindavat linaloo napakat huumorit, on filmi ühe rajuma nalja pärast filmitegijates pettunud. Ettevaatust, järgnevad spoilerid!

Läinud nädalavahetusel maailma kinodes 57 miljoni dollari suuruse kinokassaga startinud klassikaliste juurtega lugu loomadega suhtlevast tohtrist on ekraanidele jõudnud mitmeid kordi – neist vahest kuulsaim versioon Eddie Murphyga peaosas. «Tasujate» filmidega Hollywoodi enimteenivate näitlejate tippu kuuluva Robert Downey Jr puhul ei maksaks kahelda, et mees teab, milline roll teenib, kuid ometi olid paljud filmikriitikud skeptilised, kas Dolittle'i kehastamine on talle ikkagi õige suund või märgib allakäiku.

«Loomadega rääkiv Robert Downey Jr on jõudnud oma karjääri täielikku madalseisu filmis, mis teeb lapsed kurvaks ja ajab täiskasvanud segadusse,» kirjutab Peter Travers ajakirjast Rolling Stone. «See pole film, vaid kuriteopaik, mis tuleb saata lahkamisele. Siin on juhtunud midagi väga hirmsat ja seletamatut,» kõlab NPRi halastamatu hinnang.

Avanädalavahetuse järgne meediakajastus ajab aga veelgi enam segadusse, sest filmi liialt robustsed naljad näikse olevat filmile hukatuseks.

Eestlastele, kes on näinud «Vanamehe filmi», ei tundu järgnev ilmselt erilise metsikusena, ent piisaks, mis karika üle ajama pani, paistab olevat stseen, kus Robert Downey Jr sikutab draakoni taguotsast torupilli välja, lehvides seejärel umbes 20 sekundit eluka kõhutuulte käes.

Teema on leekima läinud ka Twitteris, kus rahvas üksteiste võidu nördimust avaldab säärase nalja üle:

Neile, kes pole Murphy versiooni näinud, pole aga nalja päritolu ilmselt teada – nimelt tuleb seal ühe koerakese tagumisest otsast kraadiklaas kätte saada. Loomade urruaukudes sobramine ei ole mõistagi kellegi jaoks teab mis meeliülendav vaatepilt, ent ometi on sel omad põhjused. 

The Wall Street Journal kirjutab, et selleks põhjuseks on stuudiobosside soov filmi hiiglaslik 175-miljoniline eelarve kuidagi «välismaal» ehk väljaspool USAd tagasi teha ning selgelt on otsustatud minna kõige rahvusvahelisemalt arusaadava huumori ehk peerunaljade teed. See olevat olnud ka põhjuseks, miks filmi ilmumist veidi aega kinni hoiti ning oma kahe nädala jagu materjali juurde filmiti – tarvis oli vaja midagi, mis tõmbaks rahvusvahelist nooremat publikut ja pereinimesi (testpubliku reaktsioonid polevat olnud Universali meelest piisavalt head). 

Kas film suudab end veel mudast välja tirida, saame näha – Eestis igal juhul läheb sel küllaltki hästi.

Vaata, milliseid «suurte nalju» filmis veel näeb:

Briti kirjaniku Hugh Loftingu armastatud lastejuttude kangelane, loomadega kõnelev tohter, tegutseb taas kinoekraanil koguperefilmis «Doktor Dolittle» (Dolittle), kus peaosatäitjana astub üles «Tasujate» staar Robert Downey Jr. Eesti vaatajate jaoks annab peategelasele hääle Mait Malmsten.

Vanal heal Inglismaal elab üks omapärane mees, kes mõistab loomade ja lindude keelt ning oskab neid ka ravida – see on doktor Dolittle. Kaotanud oma kalli abikaasa seitse aastat tagasi toimunud laevahukus, on ekstsentriline loomaarst dr Dolittle erakuna sulgunud oma suurde härrastemajja, ainsateks kaaslasteks loomaaia jagu neljajalgseid ja sulelisi sõpru. Doktori hiiglaslik aed on täis imelisi linde ja loomi igalt kontinendilt, kuid varem nii külalislahke mehe kodu on nüüd inimkülalistele rangelt suletud.

Kui noor Inglismaa kuninganna jääb äkitselt raskelt haigeks, otsustab tema noorem õde printsess Rose otsida abi kuulsalt tohtrilt. Dolittle'i aia taga jookseb Rose kokku isa eest jahilt plehku pannud poisiga. Noored leiavad salatee iseäraliku arsti valdustesse ja tõrkuv Dolittle on sunnitud vastu võtma kuningliku väljakutse.

Nii algab ohtlik merereis leidmaks müütilist saart, kus kasvab kuninganna tervise tagasitoov vili. Arstiga liitub tema noor isehakanud õpipoiss Stubbins («Dunkirki» Harry Collett, Märten Männiste) ja doktori ustavad sõbrad: ärevuse all kannatav gorilla Tšii-Tšii (Kristjan Üksküla), entusiastlik tuulepäine part Pat-Pat (Kaire Vilgats), küüniline jaanalind Plimpton (Märt Avandi), alati optimistlik jääkaru Joshi (Tõnn Lamp) ning põikpäine papagoi Polüneesia (Anu Lamp), kes on Dolittle'i kõige usaldusväärsem ja targem nõuandja.

Kohtumine vana vastase ja seninägematute imeliste olenditega sel suurel seiklusel toob doktori ulja meele ja elurõõmu tagasi. Aga seda, kas kuninganna imeravim on kõigest kuulujutt või siiski tõsilugu, saad teada vaid kinosaalis.

Filmide «Alice Imedemaal» ja «Pahatar» tegijate käe all valminud nunnust huumorist tulvil kogupereseikluse režissöör on Stephen Gaghan.

Apollo Kinodes alates 17. jaanuarist 2020.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles