HUVITAV TEADA Fred Jüssi dokis kuuleme kadunud maailma helisid, mida enam ei ole

Spekter
Copy
«Fred Jüssi.Olemise ilu»
«Fred Jüssi.Olemise ilu» Foto: jaan tootsen

Loodusemees Fred Jüssist rääkiv dokumentaalfilm «Fred Jüssi. Olemise ilu» toob helipildis kinodesse kadunud maailma, rääkis Postimehe intervjuus režissöör Jaan Tootsen.

«Fred ise tegi ka filmi juures käed mullaseks, tema ja Külli Tüli tehtud on filmi helikujundus. Filmis on kasutatud Fredi loodushelide salvestisi 1977.–1988. aastast. Rikkalik helikujundus nõrgub tema vanadest meekärgedest. Need on hääled kadunud maailmast,» sõnas Tootsen ning lisas, et filmi tehes lähtuti sellest, et säiliks loomulikkus.

«Väga tähtis oli Fredi enda kogemus. Näiteks metsavaikus: filmis räägib ta, kuidas salvestas öölindude hääli ja saatis need 1983. aastal BBCle. Sealt tuli vastus, et see on suurepärane, aga palun saatke meile metsavaikust nende öölinnulaulude vahel. Siis läks Fred Viidumäele ja salvestas okasmetsa vaikust. Seesama elus vaikus on filmis ka ühe metsavaate taustaks. Filmi vaadates muidugi ei tea, et pilt on aastast 2017 ja helipilt aastast 1983. Tundub loomulik, aga praegu oleks sellist heliilu pea võimatu kätte saada. Nii et täiesti teadlikult otsustasime filmis loobuda muusika kasutamisest, loodushääled ise loovad kogu selle muusika. Veehääled, lehekrabin, vihm, linnud, tuul... Selle filmi helilooja on loodus. Tundus, et see oli õige tee, sest Fredi sõber Tõnu Kõrvits käis vaatamas eellinastust ja pärast kommenteeris: «Väga ilus muusika oli!» Seda ütles helilooja,» jutustas Tootsen.

Loe tervet intervjuud Postimehest.

«Fred Jüssi on loodusfilosoof, kes seistes looduse ja kultuuri ristteel on sügavalt läbi tunnetanud inimeseks olemise põhiküsimused. Praeguses maailmas räägitakse nii palju edukusest ja töörabamisest. See film on viljakast mittemidagitegemisest. Laiskuse ja jõudeelu kiituseks. Hümn aeglasele elule. Kulgedes mööda looduse salaradu, vaadates tundide kaupa rändavaid pilvi ja vajudes lõkkesuitsu magusasse embusse, jäävad meist kaugele maha linnakära ja majanduskasv. Nagu mõtiskleb loodusfilosoof Fred Jüssi: vahel peab olema laisk ja patune, olles iseendaga,» seisab filmi tutvustuses.

Apollo Kinodes alates 15. jaanuarist 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles