Saksa politsei murrab pead, mida teha mootorratta-«Hitleriga» (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Teine maailmasõda. Saksa sõdurid mootorratastel. Pilt on illustreeriv
Teine maailmasõda. Saksa sõdurid mootorratastel. Pilt on illustreeriv Foto: akg-images/Scanpix

Saksa politsei üritab tabada meest, kes osales möödunud nädalavahetusel Saksimaal Augustusburgis mootorratturite festivalil, olles riietunud diktaator Adolf Hitleriks.

Sündmuselt tehtud video kohaselt saabus see mees natsiajastu mootorratta külgkorvis sõites, teatab dw.com. 

Seda mootorratast juhtis mees, kellel oli seljas Teise maailmasõja aegne Saksa armee sõdurivorm.

Politsei selgitas, et Saksamaal on seadusega keelatud natsimärkide, -vormide ja muu sellise kandmine, kaasa arvatud Adolf Hitleriks riietumine.

Adiolf Hitler tervitamas 5. oktoobril 1939 Poolas Varssavis Saksa vägesid.
Adiolf Hitler tervitamas 5. oktoobril 1939 Poolas Varssavis Saksa vägesid. Foto: akg-images/Scanpix

Korrakaitsjad kavatsevad astuda mootorratta-«Hitleri» vastu juriidilisi samme, kuna see mees rikkus natsisümboolikat keelavat seadust ja õhutas mässule.

«Kui keegi riietub Adolf Hitleriks, tuleb sellesse suhtuda täie tõsidusega ja seda tuleb uurida,» teatas Saksimaa politsei pressiesindaja.

Isehakanud Hitlerist tehtud videol on näha, et ta kaaslane pargib mootorratturite festivalil oma sõiduvahendi politseiauto kõrvale. Festivali turvanud politseinik võtab siis nutitelefoni ning teeb «Hitlerist» ja ta kaaslasest fotosid. Läheduses olnud inimesed naeravad.

Saksimaa politsei sõnu ootab neid fotosid teinud politseinikku distsiplinaarkaristus.

«Oleksime oodanud, et meie kolleeg teeb Hitleriks rõivastunule vähemalt märkuse, kuid ta ei teinud seda. See oli väga ebaprofessionaalne käitumine,» sõnas politsei esindaja.

Saksimaa peaminister Michael Kretschmer mõistis Twitteris Hitleri kostüümi kandmise hukka.

«Massimõrvariks riietumine näitab halba maitset. Selline käitumine tuleb hukka mõista ja see ei tohi korduda,» kirjutas minister.

Augustusburgi mootorrattafestivalil osales umbes 10 000 inimest. Endise Ida-Saksamaa aladel on viimastel aastatel tekkinud mitmeid paremäärmuslikke neonatside grupeeringuid. Need grupeeringud korraldavad ka oma sündmusi, kus on näha natsisümboolikat.

Augustusburg on linn Saksamaal Saksimaa liidumaal Kesk-Saksimaa kreisis. Linn on tuntud kaugele paistva Augustusburgi jahilossi ja Erdmannsdorf-Augustusburgi köisraudtee poolest.

Saksamaa Augustusburgi jahiloss.
Saksamaa Augustusburgi jahiloss. Foto: akg-images / John Hios/Scanpix

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles