Saaremaal traagiliselt hukkunud pere rahakorjanduse ümber valitseb segadus

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Liiklusõnnetus Saaremaal Risti-Virtsu-Kuivastu maantee 128. kilomeetril.
Liiklusõnnetus Saaremaal Risti-Virtsu-Kuivastu maantee 128. kilomeetril. Foto: Irina Mägi

Purjus liiklushuligaan sõitis laupäeval Saaremaal surnuks ühe pere kolm liiget - ema Eve, tema tütre Kati ja tema 9-kuu vanuse lapse. Traagilise õnnetuse järel hakkas Facebookis levima segane üleskutse palvega annetada hukkunute pereliikmele raha. Aga kes rahakogumise korraldas?

Üleskutse, annetada Saaremaal traagiliselt hukkunud Katist maha jäänud pereliikmete aitamiseks raha, tekkis Facebooki esmaspäeval.

Postituse all oli märgitud roolijoodiku käe läbi traagiliselt hukkunud 27-aastase Kati venna Timo Vespere kontonumber. 

Kolmapäeva hommikuks oli Kristel Tääri avaldatud üleskutset Facebookis jagatud üle 5300 korra. Paljud inimesed avaldasid kommentaariumis hukkunute lähedastele kaastunnet ja teatasid annetuse tegemisest.

Kuid oli ka neid, kes segasevõitu üleskutse kohta lisaküsimusi esitasid või üleskutsele negatiivselt reageerisid. Inimesed ei saanud lihtsalt aru, kust on kopeeritud postitus algselt pärit ja milleks täpselt raha korjatakse. 

«Kahjuks leidub igal pool maailmas inimesi, kes teiste jubedat olukorda võivad kasu saamise eesmärgil ära kasutada (mul sõbranna tegeleb Eestis heategevusega, seega lugusi on rääkida küll ja küll) - seega parem olla ettevaatlik kui pimesi usaldada - eriti kuna mul on soov kanda neile natukene rohkem kui €10, seega ma kahjuks tahan olla kindel, et raha läheb õigesse kohta,» kirjutas üks kommentaatoritest.

«Kuna tuli välja, et mul sugulased on Kati elukaaslase ja laste isa Oti naabrid, siis olen palunud neil ühendust võtta Oti emaga ning nad on organiseerimas Kati teisele, 6-aastasele tütrele arvelduskontot, kuhu annetusi lapse tuleviku jaoks saab koguda :) Kohe, kui selle kohta on rohkem infot, siis jagan ka seda lahkelt,» kirjutas teine. 

Postitust jaganud viljandlanna Kristel Täär rääkis Elu24-le, et ei ole postituse autor, vaid lihtsalt jagas seda. Ta rääkis, et leidis üleskutse omakorda ühe teise postituse kommentaaridest ning mõtles, et teeb seda jagades perele head.

«Jagasin edasi, et oleks suurem võimalus midagi koguda. Olen suhelnud hukkunud neiu vennaga ja tegelikult ei ole asi üldse selline nagu nüüd igal pool kirjutatakse,» selgitas Täär.

Ta rääkis, et on saanud väga palju negatiivseid kommetaare ning viidatakse lausa sellele, et ta kogub raha endale. «Ma ei tunnegi neid. Ma ei ole nendega seotud. Mul hakkas nendest lihtsalt kahju,» rääkis Täär hukkunute perest.

Saarte Hääle andmetel tehti algne postitus Facebooki kinnises märtsibeebide grupis ja üleskutse autor palus, et seda mujal ei levitataks. Ometi sai sõnum laiema kõlapinna. 

Täär suhtleb pidevalt ka postituse tegeliku autoriga ning ütles, et on sealt saanud palju toetust ja positiivseid sõnu, et postitust oma seinalt mitte eemaldada. «Olen rääkinud ka Timoga (hukkunud Kati vend-toim), kes oma nõusoleku andis ja ütles, et pereisa ei olnud lihtsalt võimeline seda ise tegema,» sõnas ta.

Täär rääkis Elu24-le, et naise ja lapse kaotanud pereisa Otile ei meeldinud algse postituse vormistus. Nüüd on seda muudetud. Ta avaldas, et kõige esimese üleskutse tegi traagilisest õnnetusest šokis pere Saaremaal elav tuttav.

Õnnetuses elukaaslase, üheksakuuse tütre ja ämma kaotanud Ott Oll ütles Saarte Häälele, et perekond ise ei olnud selle üleskutsega seotud ning et esialgu tekitas see neis hulgaliselt küsimusi ja meelehärmi. 

Ajakirjanduse ja laiema avalikkusega mitte suhelda sooviv Ott Oll palus aga Saarte Hääle vahendusel tänada kõiki häid inimesi, kes on neile leinas toeks olnud ning andis pärast lähedastega nõupidamist loa avaldada info pangakontode kohta, kuhu need, kes soovivad lähedasi leinas toetada, saavad anda oma panuse. 

Perele saab annetusi teha alljärgnevatele kontodele:

Ott Olli kontonumber Swedbankis on EE332200221023997160.

Timo Vespere kontonumber Swedbankis on EE032200221051418048.

Lisaks 27-aastasele Katile hukkusid õnnetuses ka naise 58-aastane ema Eve ning 9-kuune tütar. Kati õde, 37-aastane Merli, on väga raskes seisus haiglas.

Ka õnnetuse põhjustanud 34-aastane Andres toimetati haiglasse. Audit roolinud mehe verest leidis politsei esialgsel hinnangul 3,7 promilli alkoholi.

Traagilise elulooga pere

Liiklusõnnetuses hukkunud Kati osade lähedaste jaoks ei ole see aga esimene kord liiklusõnnetuse tagajärjel kalleid inimesi kaotada. Katit tundnud Teele kirjutas oma Facebooki kontol 12. jaanuaril, et nii traagilise õnnetuse on osad lähikondlased kahjuks pidanud ka varem üle elama, kui kaheksa aastat tagasi hukkus liiklusõnnetuses samuti kolm neile lähedast inimest.

2011. aastal jagas Kati oma Facebooki lehel justkui kurjakuulutavat kettkirja, mis rääkis roolijoodiku käe läbi avariis hukkumisest. 

23 aastat tagasi juhtus peres esimene sünge sündmus, mis leidis õnneks õnneliku lõpu. Nimelt kadus kolmeks ööpäevaks metsa perepoeg Timo, kes oli toona vaid kahe aastane.  

Poiss kadus 3. juulil 1996 oma vanavanemate talus Valjala vallas Tõnija külas, kui ta suundus vanaisaga karjamaal asuva kuuri juurde seina laudu lööma, kirjutas Saarte Hääl sündmust aastaid hiljem meenutades.

Tööhoos poisi mõneks minutiks üksi jätnud vanaisa avastas, et last pole ja väikemees ei vastanud ka ühegi kutsumise peale.

Politseisse pöördus Timo pere pärast seda, kui külaelanike tunde kestnud otsingud tulemuseta jäid ja Saare politseiprefekt Kalle Laanet kuulutas välja üldhäire, saates ümbruskonda kammima 56 politseinikku. Koos külarahvaga otsis poissi juba esimesel õhtul umbes 80 inimest.

69 tundi üksi metsas uitanud Timo leidis juhuslikult üles üks Kallemäel elav naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles