CIA faili kohaselt nähti 1973. aastal nõukogude raketikatsetuspaigas tundmatut lendavat objekti

Inna-Katrin Hein
Copy
Tundmatu lendav objekt. Pilt on illustreeriv
Tundmatu lendav objekt. Pilt on illustreeriv Foto: General / © TopFoto / Fortean / SUFOI/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Luure keskagentuur (CIA) avalikustas vanad luurefailid, mille kohaselt nähti ligi 50 aastat tagasi Nõukogude Liidus praeguses Kasahstanis raketikatsetuspaigas kummalist ümarat rohelist värvi lendavat objekti.

CIA dokumendis on seda objekti kirjeldatud ka kui külma sõja ajastu laserrelva, teatab newsweek.com.

Kummalist objekti nähti Kasahstanis 1973. aastal ja info selle kohta jõudis CIAni, mis avalikustas selle info esmakordselt juba 1978. aastal, kuid tsenseeritud kujul ja üheleheküljelisena. Tekstis on, et lendobjekti nähti nõukogude raketikatsetuspolügooni ala number 7 kohal taevas.

Tundmatu lendav objekt. Pilt on illustreeriv
Tundmatu lendav objekt. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Luuredokumendi kohaselt leidis ufojuhtum aset suvel, kui nõukogude raketikatsetuspaigas olnud isik astus hoonest välja, et värkset õhku hingata ning teha paus Kanada ja Nõukogude Liidu jäähokimatši vaatamisele. Oli õhtu, kui isik kummaliselt lennanud objekti taevas märkas. Tema teatel oli tegemist ümara rohelist värvi lendobjektiga.

CIA andmetel oli see objekt lennanud pilvepiiril, samas oli see õhtu olnud küllalt selge ja pilvevaba.  

Tundmatut lendavat objekti näinu ei osanud öelda, kui suur see oli.

«10 – 15 sekundi jooksul see roheline ümar objekt suurenes ja lühikese aja jooksul oli selle ümber veel mitu väiksemat rohelist objekti. Mõne minutiga oli nende värv muutnud ja nad kadusid. Nad ei tekitanud heli, mis tavaliselt selliste objektidega kaasneb,» selgitas objekti näinu.

Vastavalt USAs kehtivale seadusele, mille kohaselt saab eraisik küsida teatud salastatud info avalikustamist, pöördus ufoentusiast John Greenewald CIA poole, et saada Kasahstanis Sarõ-Šagani raketikatsetuspolügoonil toimunu kohta andmeid.

CIA poolt avaldatud materjalide seas on Sarõ-Šagani raketikatsetuspolügoonil toimunud tegevuste kirjeldus, kaardid sellest polügoonist ning seal olnud sõjaväelaste andmed.

Rajatises katsetatud relvade hulka kuulusid eksperimentaalsed raketid ja lõhkepead.

Ameeriklasteni jõudnud luureteadete kohaselt tehti selles nõukogude baasis samuti katseid laserrelvadega.

Polügoonil alal number 7, mille kohal ümarat rohelist tundmatut lendobjekti nähti, asus relvakontrolli keskus ja Nõukogude Liidu õhujõudude garnison.

Maavälise objekti nägemine 1973. aastal oli üks paljudest ufokohtumistest Nõukogude Liidu sõjaväerajatiste aladel.

Nõukogude Liit ei kinnitanud 1973. aasta kummalise objekti ega ka teiste samasuguste objektide nägemist. Seda ei ole hiljem teinud ka Venemaa.

USA üritab neid külma sõja ajastu mõistatusi lahendada, kuid seni on paljud lahendamata.

Sarõ-Šagani on Kasahstanis asuv ballistiliste rakettide katsepolügoon.

Selle rajamise kiitis  Nõukogude Liidu ministrite nõukogu heaks 17. augustil 1956. Esimene katserakett startis sealt 16. oktoobril  1958, kuid katsepolügoon sai lõplikult valmis alles 1961. aastal.

Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist 1991 kasutas selle riigi järglane Venemaa seda katsepolügooni edasi ja viimati katsetati seal uut raketti  29. oktoobril 2019.

Sarõ-Šagan oli kuni 2005. aastani suletud linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles