«Orkaan Meghan» tekitas 20 kuuga Briti kuningakojas kaose (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Sussexi hertsoginna Meghan oktoobris 2019
Sussexi hertsoginna Meghan oktoobris 2019 Foto: George Rogers-POOL/SIPA / Scanpix

Briti prints Harry ja hertsoginna Meghani muinasjutuline pulm toimus 19. mail 2018 ja pärast seda on nad olnud väga populaarsed, kuid möödunud nädalal panid nad lausa pommi plahvatama, kui teatasid, et loobuvad kuninglikku pere esindamisest ja lahkuvad Suurbritanniast.

Briti meedia teatel kutsus kuninganna Elizabeth II seoses sellega 13. jaanuaril kokku perekondliku kriisinõupidamise.

Kui prints Harry ja USA näitlejanna Meghan Markle’i suhe paar aastat tagasi ilmsiks tuli ning paar teatas 2017. aasta novembris oma kihlumisest, olid britid Meghanist sissevõetud.

Pärast abiellumist Sussexi hertsoginna tiitlit kandma hakanud Meghanit võrreldi printsess Dianaga ja loodeti, et ameeriklanna toob Briti õukonda uusi tuuli. Nii juhtuski, kuid õukond pidas teda siiski liiga uuendusmeelseks.

Harry ja Meghani pulmast on möödunud 20 kuud, kuid juba pärast pulma tekkisid Meghani ümber skandaalid, mis on aina paisunud.  

Õukonna liikmete arvates paiskas «orkaan Meghan» Briti õukonna nüüd viimase kümnendi suurimasse skandaali.

Loe, kuidas Meghanist sai Briti printsi abikaasa, kuningakoja liige ja mida ta korda saatis:

Briti prints Harry ja sarjas «Suits» mänginud näitlejanna Meghan Markle kihlusid 2017. aasta novembris ning nad laulati 19. mail 2018 Windsori lossi St. George’i kabelis. Kohal oli lisaks kuninglikule perele ka Harry ja Meghani sõpru, kelle seas oli Hollywoodi staar George Clooney oma abikaasaga, eksjalgpallur David Beckham ja ta moeloojast kaasa Victoria Beckham, USA saatejuht Oprah Winfrey ja paljud teised.

Meghani viis altari ette ta skandaalse isa Thomas Markle’i asemel tema äi prints Charles.

Prints Harry ja Meghan Markle oma pulmapäeval 19. mail 2018.
Prints Harry ja Meghan Markle oma pulmapäeval 19. mail 2018. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Kuninglik pere võttis Sussexi hertsoginna tiitli saanud Meghani avasüli vastu.

Oktoobris 2018 suundusid Harry ja Meghan visiidile Rahvaste Ühenduse riikidesse ning meedia jälgis igat nende sammu Austraalias, Uus-Meremaal, Fidžil ja Tongal.

Kuninglik paar teatas välismaal olles 15. oktoobril 2018, et Meghan ootab nende esimest last.

Prints Harry ja hertsoginna Meghan oktoobris 2018 Austraalias Queenslandis Kingfisher Bays.
Prints Harry ja hertsoginna Meghan oktoobris 2018 Austraalias Queenslandis Kingfisher Bays. Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

Kuninglik pere sai Meghani rasedusest teada paar päeva varem, kui Windsori lossis toimus printsess Eugenie ja Jack Brooksbanki pulm.

Printsessi ema Sarah Ferguson pahandas, et Meghan ja Harry varjutasid oma lapseuudisega ta tütre pulma.

Briti kuninglik pere sattus 2018. aasta detsembris skandaali, kui prints William teatas, et tema, ta naine Catherine ja nende lapsed ei veeda jõule kuninganna Elizabeth II juures Sandringhami lossis, vaid on koos Catherine’i vanematega.

Hiljem selgus, et selle otsuse taga oli printside Williami ja Harry halvenenud suhted ning ka see, et nende naised ei saa omavahel läbi.

Elizabeth II sekkus ja William tühistas plaani ning läks koos perega Sandringhami.

Harry ja Meghan ning William ja Catherine tegid hea näo ja suundusid koos jõulude ajal kirikusse, jättes mulje, et kõik on kõige paremas korras.

Briti kuningliku pere liikmed minemas 25. detsembril 2018 Sandringhamis kirikusse. Vasakul ees prints Charles, ta seljataga prints William, siis hertsoginna Catherine, hertsoginna Meghan ja prints Harry.
Briti kuningliku pere liikmed minemas 25. detsembril 2018 Sandringhamis kirikusse. Vasakul ees prints Charles, ta seljataga prints William, siis hertsoginna Catherine, hertsoginna Meghan ja prints Harry. Foto: Paul Ellis/AFP/Scanpix

Meghan pidas oma seitsmendal raseduskuul New Yorgis The Marks luksushotellis kaks päeva kestnud beebipeo. Seal olid näiteks kohal tennisist Serena Williams, inimõigusadvokaat Amal Clooney ja Kanada moekunstnik Jessica Mulroney.

Hertsoginna Meghan maksis peo ja reisikulud kinni oma taskust ning arve oli umbes 400 000 naela (468 000 eurot). 

2019. aasta alguses hoidsid nii Harry ja Meghan kui William ja Catherine aina rohkem üksteisest eemale. Harry ja Meghan kolisid aprillis Williami ja Catherine’i kodu Kensingtoni palee kõrvalhoonest Windsorisse Frogmore Cottage’isse. See leidis aset vaid paar nädalat enne nende poja sündi.

Kuninganna Elizabeth II toetas Harry ja Meghani omaette kolimist, seda tegi ka printside isa prints Charles.

Paar lasi oma uut kodu remontida ja see läks maksma üle 2 miljoni naela (2,3 miljonit eurot), millest enamik tuli maksumaksja taskust.  

Meghani ja Harry esimene laps Archie Harrison Mountbatten-Windsor sündis 6. mail 2019. Vanemate soovil ei saa ta tiitlit. Kõmufotograafid üritasid leida haiglat, kus Meghan sünnitas, kuid see ei õnnestunud. Alles hiljem selgus, et kuningliku pere uus liige sündis Portlandi erahaiglas.

Prints Harry astus mõni aeg pärast poja sündi kaamera ette ja teatas, et tal on lapse üle väga hea meel ning ta naine on väga tubli.

Harry ja Meghan ei lase end pildistada haigla trepil nagu William ja Catherine oma lastega seda on teinud.

Kaks päeva pärast poja sündi tutvustasid vanemad teda Windsori lossis meedia esindajatele. Lapse nimi tehakse teatavaks: Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Prints Harry ja hertsoginna Meghan tutvustamas 8. mail 2019 Windsori lossis oma poega Archie Harrison Mountbatten-Windsorit ajakirjanikele.
Prints Harry ja hertsoginna Meghan tutvustamas 8. mail 2019 Windsori lossis oma poega Archie Harrison Mountbatten-Windsorit ajakirjanikele. Foto: Dominic Lipinski/AP/Scanpix

Juunis 2019 astusid Harry ja Meghan välja heategevusorganisatsioonist, mida nad juhtisid koos Williami ja Catherine’iga. William ja Catherine jätkavad The Royal Foundation fondiga, mis hakkab kandma nende nime.

Harry ja Meghan asutavad oma heategevusfondi.

Kuningliku pere fännid ootasid Archie Harrisoni ristimist, kuid nad saavad pettumuse osaliseks, kuna seda ei kanta televisoonis üle, vaid see on perekeskne.

Harry ja Meghan avaldavad hiljem ristimisest fotod, kuid ei avalikusta, kes on poja ristivanemad.

Kriitikute arvates peaks kuningliku pere laste ristimine olema avalik, kuna kuninglik pere elab osaliselt maksumaksjate rahast ja maksumaksjatel on õigus nende eluga kursis olla.

End keskkonnakaitsjateks pidavad Harry ja Meghan sattusid 2019. aasta suvel taas skandaali keskmesse, kui ilmnes, et nad lendasid 11 päeva jooksul neli korda eralennukiga. Nad olid koos oma pisipojaga siis ka kolm päeva Prantsusmaal Nice’is Briti laulja Elton Johni juures.

Oktoobris 2019 olid Harry ja Meghan Aafrikas, kus tehti neist dokumentaalfilmi. Meghan tunnistas seal, et tal oli kuninglikku perre sisseelamine raske ja tal oli ka raseduse ajal  probleeme.

«Kuninglikus peres ei tundnud mitte keegi huvi, kuidas ma end tunnen,» sõnas Meghan, pannes selle lausega taas «pommi plahvatama».

Harry tunnistas samas dokumentaalfilmis, et tal on venna Williamiga erimeelsusi.

Prints Harry ja hertsoginna Meghan 2019. aasta oktoobris Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgis.
Prints Harry ja hertsoginna Meghan 2019. aasta oktoobris Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgis. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Harry ja Meghan teatasid 2019. aasta novembris, et nad ei veeda jõule koos kuningliku perega, vaid lähevad Kanadasse. See tekitas meelehärmi eelkõige Elizabeth II-le, kelle juures jõulude veetmine on ta pereliikmete jaoks traditsioon.

Harry ja Meghan olid Ühendkuningriigist eemal kuus nädalat ega esindanud selle aja jooksul kuninglikku perekonda.

Nad veetsid kaheksakuise pojaga aega Kanadas, olles seal tavakodanikena. 

Kuningliku pere liikmeid pahandas eelkõige see, et nad ei näinud jõulude ajal Harry ja Meghani poega Archie Harrisoni, kelle jaoks olid need esimesed jõulud.

93-aastase kuninganna Elizabeth II abikaasa, 98-aastase prints Philipi tervis halvenes ja ta viidi haiglasse, kuid ka see ei sundinud Harryt ja Meghanit naasma.

Jaanuari alguses 2020 Ühendkuningriiki naasnud paar teatas Instagramis, et nad loobuvad kuningakoja esindamisest ja eemalduvad kuninglikust perekonnast. Nad plaanivad kolida Põhja-Ameerikasse, kuid külastada vahel ka Suurbritanniat.

Prints Harry ja hertsoginna Meghan Londonis Kanada majas, kus nad tänasid Kanadat suurepärase vastuvõtu eest novembris–detsembris 2019.
Prints Harry ja hertsoginna Meghan Londonis Kanada majas, kus nad tänasid Kanadat suurepärase vastuvõtu eest novembris–detsembris 2019. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Briti õukond teatas, et nad on Harry ja Meghani plaanis pettunud.

BBC andmetel tuli Harry ja Meghani perest eemaldumise plaan pereliikmetele, kaasa arvatud Elizabeth II-le üllatusena.

Meghan oli kolm päeva Ühendkuningriigis ja lendas siis Kanadasse tagasi, kus on paari pisipoeg Archie Harrison, jättes Harry skandaali keskmesse asju selgitama.

Briti meedia teatel suutis Meghan 20 kuuga keerata kuningakoja pea peale, midagi sellist ei ole varem teinud mitte ükski kuninglikku perre abiellunud naine.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles