VIDEO ⟩ Pärast onni mahapõlemist ligi kolm nädalat Alaska pakases olnud mees jäi ellu (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Alaska päästekopteri juht rääkimas päästetud Tyson Steele'iga
Alaska päästekopteri juht rääkimas päästetud Tyson Steele'iga Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Väljas oli miinus 15 kraadi, kui Alaskal Matanuska-Susitna orus oma jahionnis olnud Tyson Steele märkas, et ta onn põleb. Selle põlengu tõttu jäi ta lumme ligi kolmeks nädalaks. 

30-aastane mees jooksis onnist välja ja üritas põlengut lumega kustutada, kuid edutult, teatab cnn.com. 

Steele teadis, et ta peab enne onnist välja jooksmist haarama kaasa asju, mis aitavad tal lumes ellu jääda. Ta jõudis võtta nii magamiskotid, seljakoti kui jahipüssi. Põlevast onnist pääses välja ka tema koer, aga ellu ei jäänud.

«Mul oli seal palju laskemoona ja kui tuli selleni jõudis, kärgatasid paugud. Tundus, nagu oleks sõda käimas. Veel oli onnis ka küpsetamiseks mõeldud õli ja rasva ning pliidi jaoks propaani. Kõik see plahvatas,» meenutas mees.

Steele jätkas, et maja põles ja siis lendas õhku.

«Olin paanikas ja üritasin hüsteeriliselt midagi teha. Loopisin põlevatele majajäänustele lund, et need kustutada,» sõnas ameeriklane.

Steele’i sõnul sai ta pärast maja kaotust aru, millise suure vea ta tegi.

«Olen kogenud matkaja ja onnis elaja, kuid tegin suure vea. Kasutasin kaminas tule süütamiseks pappi. Taipasin kohe, et tegin vea, sest olen kogu oma täiskasvanuea kaminaid kasutanud. Papi tõttu tekkis säde, mis sattus läbi korstna katusele ja süütas selle,» selgitas kogenud metsamees.

Steele’il oli jahionnis kahe nädala toidutagavara. Pärast majast ilmajäämist uuris ta, mis tal alles on ja ta nägi, et konserve on umbes kahe nädala varu.

Mees ostis selle onni Alaska mehelt, kes oli selle ise ehitanud. Utah’ osariigist Salt Lake Cityst pärit Steele kolis sinna 2019. aasta septembris.

«Sügisel oli seal veel väga soe, lume tulekuga läks jahedamaks ja kaminasse pidi tule tegema. Kuna majas oli lisaks puidule kergesti süttivaid materjale, siis läks see nagu säraküünal,» teatas ameeriklane.

Steele töötas varem Salt Lake Citys matkatarvete poes ja veetis kogu oma vaba aja matkates.

Mehe sõnul on tal looduses ellujäämises suured kogemused ja need aitasid teda ka Alaska tuleõnnetuses.

Steele tegi pärast majast ilma jäämist lumme koopa ja kirjutas sinna lähedale suurelt SOS. Ta lootis, et keegi, kes helikopteriga üle lendab, seda märkab. Mobiiletelefon oli ammu tühi ja selle tõttu ei saanud ta päästjatega ise kontakti võtta.

«Väljas langes temperatuur miinus 40 kraadini, kuid mul oli lumekoopas soe. Ma magasin selles koopas end välja ja siis asusin taas tegutsema,» meenutas tuleõnnetuses kannatanu.

Ta ehitas siis alles jäänud kamina juurde majajäänustest ajutise peavarju, kuid see ei hoidnud sooja nagu lumekoobas.

«Magasin ühel ööl ajutises varjupaigas ja ärkasin pissihäda peale. Kuna oli väga külm, ei tahtnud ma sealt välja minna, vaid pissisin ämbrisse. Piss jäätus sekunditega,» kirjeldas mees olukorda, milles ta oli.

Tal oli ka pealamp, kuid selle patareidest jätkus vaid 10 päevaks, kuid ta leidis hiljem majajäänustest küünla ja toosi tikke.  Steele plaanis hakata liikuma mõne inimasula suunas, kui teda ei oleks 35 päeva jooksul üles leitud.

Samas oli lund palju, ta räätsad olid ära põlenud ning põlvini lumes sumpamine oleks olnud aeglane.

Mees lootis, et kuna ta pere ja sõbrad ei ole temast pikka aega midagi kuulnud, siis teatavad nad päästjatele tema kadumisest. Nii läkski ja ligi kolm nädalat hiljem märkas päästehelikopter lumele kirjutatud SOSi.

Tyson Steele joonistas lumele SOS, tänu millele ta leiti.
Tyson Steele joonistas lumele SOS, tänu millele ta leiti. Foto: AP/Scanpix

Päästjad tegid video, kuidas nad Steele'i leidsid.

Ameeriklase sõnul nägi ta välja nagu Tom Hanks filmist «Kaldale uhutud», sest tal olid ka pikad juuksed ja pikk habe. 

Steele ei kavatse enam Alaskal edasi elada, vaid läheb tagasi koju Salt Lake Citysse pere juurde.

Matanuska-Susitna asub Alaska pealinnast Anchorage’ist linnulennult 100 kilomeetri kaugusel. Kui Anchorage’is on temperatuur –3 °C kuni –19 °C, siis selles paigas on märgatavalt madalam, kuna tegemist on mäestikualaga.

Matanuska-Susitna maakonna pindala on 65 423 ruutkilomeetrit, sellest sisevete pindala aga 1498 ruutkilomeetrit. 

Halduskeskus on Palmer, maakonna elanike arv on ligi 60 000. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles