Virtuaalne assistent Siri päästis jõkke uppuva teismelise elu

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Gael Salcedo pääsesuppumisest tänu iPhone'i virtuaalsele assistendile.
Gael Salcedo pääsesuppumisest tänu iPhone'i virtuaalsele assistendile. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

USAs päästis iPhone'i virtuaalne assistent Siri 18-aastase noormehe elu, kes sõitis autoga jõkke ega pääsenud enam ise uppuvast masinast välja. 

18-aastane Gael Salcedo arvas, et sureb kindlalt, kui tema auto libedal teelõigul juhitavuse kaotas, jõkke sõitis ja külma vette vajus, vahendas Sky News.

Detsembri keskel juhtunud õnnetuses osutus aga noormehe elupäästjaks iPhone'i virtuaalne assistent Siri, mis reageeris noormehe hüüdele «Hei Siri, helista 911,».

Salcedo rääkis uudistekanalile KIMT3, et oli kindel, et sureb, kuna ei suutnud telefoni leida ja abi kutsuda. Kuid ühtäkki meenus segaduses noormehele, et abi saamiseks võiks kasutada häälkäsklust.

«Kaotasin telefoni autos ära ja kuna ma ei leidnud seda, siis ma lihtsalt hüüdsin «Hei Siri, helista 911» ja kui Siri helistas, siis leidsin lõpuks ka oma telefoni üles,» kirjeldas noormees toimunut.

Kohale rutanud tuletõrjujad leidsid Winnebago jõest uppuva maasturi, mille juhipoolset ust ei olnud tugeva veesurve tõttu võimalik ühel inimesel avada. 

Päästjatel õnnestus siiski noormees autost välja saada.

Mason City tuletõrjeosakonna leitnant Craig Warner rääkis, kuidas ta aitas Salcedo autost välja ja viis külmunud käte ja jalgadega teismelise kiirabitöötajate juurde.

«Mul oli veest väga raske välja saada, sest vool oli lihtsalt nii tugev ja ma komistasin korduvalt ning nad aitasid mu mitu korda uuesti püsti,» kirjeldas teismeline oma pääsemist. 

Kergemaid külmakahjustusi saanud Salcedo viidi pärast õnnetust kohalikku haiglasse ravile.

Siri on varemgi elusid päästnud

2018. aasta detsembris päästis Apple'i seadmetes kasutatav virtuaalne assistent Siri Nevada kõrbes avarii teinud mehe elu. Nate Felix sõitis Nevadas Pahrumpis asuval kuival järvepeenral, kui tema auto ühtäkki juhitavuse kaotas ja külili kukkus. 

Felix üritas küll alguses autos ise välja roomata, kuid suutis vaevu liikuda. Siis tuli mehel leida võimalus, kuidas end ja temaga autos koos olnud koera päästa. 

Lõpuks meenus keset kõrbe avarii teinud mehele, et ta saab häälkäsklusega abi kutsuda. 

Virtuaalne assistent helistaski hädaabisse ja õige pea päästeti mees ja tema koer. 

Felix viidi haiglasse, kus selgus, et tal oli selgroog kahest kohast murdunud. «Kaks selgroolüli, mille ma murdsin, on seotud ka käte närvidega, nii et mul on pidevalt tunne nagu mu näpud oleks kuumade süte vahele pistetud,» rääkis mees, kes on küll praegu ratastooli aheldatud, kuid ei väsi elu päästnud virtuaalset assistenti kiitmast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles