UUED FILMID ⟩ Kinodesse jõuavad ajupestud Soome usuhullud, traagiline Kuldgloobuste võidufilm ja iluäri karmid naised

Spekter
Copy
«Maria paradiis»
«Maria paradiis» Foto: IMDB

Algav nädalavahetus toob Apollo Kinodes suurele ekraanile uue Soome-Eesti ühistöö, kaks Kuldgloobust võitnud suurejoonelise sõjafilmi ning kergema meelelahutuse austajatele häbitu Hollywoodi komöödia iluäri räpasest poolest.

Vaata, millega sõjadraama «1917» Kuldgloobuste žürii südamed vallutas

Sel nädalal jõuab Eesti kinodesse suurejooneline sõjafilm «1917» (1917), mis tunnistati Kuldgloobustel aasta parimaks filmiks. Hollywoodi välisajakirjanikest koosnev žürii tunnistas filmi režissööri aga ka eraldi parima lavastajatöö preemia vääriliseks. Mis siis selle linaloo sedavõrd eriliseks teeb?

«1917» jutustab loo kahest Briti sõdurpoisist, kellele antakse esimeses maailmasõjas võimatuna näiv ülesanne: toimetada sügavale vaenlaste territooriumile sõnum, mis ennetaks omade langemist surmavasse lõksu. Peaosas noor britt George MacKay, draamas astuvad üles ka inglise tippnäitlejad Richard Madden, Benedict Cumberbatch ja Colin Firth. 

Bondi-filmide «Spectre» ja «Skyfall» (aga ka Oscaritega pärjatud «American Beauty» ja sõjafilm «Jarhead») režissöör Sam Mendes püstitas oma uusima mängufilmiga endale ja kaameratiimile hullumeelse ülesande: filmida lahingutegevust katkematu kaamerapildina.

Erakordseks teebki filmi lisaks suurepärastele näitlejatele just kaameratöö, mis on usaldatud Mendese sagedase paarimehe, operaator Roger Deakinsi («Blade Runner 2049», «Skyfall», «The Big Lebowski», «Fargo») kätesse. 70-aastane vanameister ning Mendes leiutasid viisi, kuidas jutustada sõdurpoiste lugu nii, et see jõuaks vaatajateni maksimaalselt haaraval ja naturaalsel viisil – katkematu pildina, kus on minimaalselt montaaži. See tähendas aga kaamerameeskonnale ja näitlejaskonnale kohutavalt väljakutsumusterohket tööperioodi: kaevikutes, mudas ja vees tuli veeta lugematuid tunde ning seda olukorras, kus otsustav roll oli jäetud ilmataadile: kuna eesmärk ei võimaldanud võtteplatsil enamasti valgustust kasutada ning järgnevuse jaoks oli tarvis oodata, millal taevas on selline nagu vaja. See omakorda tähendas, et kui tarvis oli pilvist taevast, aga seal siras päike, siis tuli muudkui passida ja olude klappides tegutseda sekundipealt. 

Apollo Kinodes alates 10. jaanuarist 2020.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

«Maria paradiis» heidab valgust kurikuulsa Soome ususekti õõvastavasse hingeellu

Eestlaste ja soomlaste koostöös valminud ajalooline draama «Maria paradiis» (Marian paratiisi) jutustab pingelise ja inimlikult keeruka loo omaaegsest ususektijuhist Maria Åkerblomist, kes pidas end issanda ingliks.

Tõsielulises linaloos rullub lahti pöördeline 1927. aasta suvi noore orvust naise Salome elus, kes kuulub karismaatilise Maria Åkerblomi juhitud kinnisse ususekti. Pärast tutvumist skeptilise uue sõbraga välismaailmast, leiab Salome end ootamatust vastasseisust halastamatu naisega, kes päästis ta elu. 

Filmis, mille tootis soomlastega kahasse Eesti Stellar Film, mängivad Pihla Viitala, Satu-Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Rein Oja, Katariina Tamm, Ott Aardam jt. 

Zaida Bergroth (1977) on kaasaegse käekirjaga rahvusvaheliselt tunnustatud Soome režissöör ja stsenarist. Tema filmidele on iseloomulik näiliselt veatu pealispind, mille varjus hiilib aga midagi õudusttekitavat. Bergrothi esimene mängufilm «Viimane kauboi» («Skavabölen pojat», 2009) tõi talle parima filmidebüüdi preemia mainekal Busani filmifestivalil Lõuna-Koreas, lisaks Jussi auhinnad parima stsenaariumi ja helikujunduse eest. Kõik Bergrothi filmid on jõudnud mainekale Toronto rahvusvahelisele filmifestivalile. Just seal jõudis 2019. aasta septembris maailma kinopubliku ette ka Bergrothi neljas täispikk mängufilm «Maria paradiis».

Apollo Kinodes alates 10. jaanuarist 2020.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Ehtne naistekas! Komöödias «Nagu boss» kisub iluäri üsna räpaseks kätte

Säravad näitlejannad Salma Hayek, Rose Byrne ja Tiffany Haddish naerutavad kõiki naistekate fänne pöörases komöödias «Nagu boss» (Like a Boss).

Lugu räägib kahest sõbrannast, kes otsustavad oma saatuse endi kätesse haarata ning hakata ettevõtjateks. Iluärisse sukeldudes tuleb neil hakkama saada värvikate partnerite ja konkurentidega ning ilmsiks tulevad ka sõbrannade iseärasused, mis ettevõtmisele kaikaid kodaratesse hakkavad suskama.

Apollo Kinodes alates 10. jaanuarist 2020.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles