VIDEO ⟩ Austraalia taluniku filmitud kaadrid näitavad, kui lootusetu on võitlus hiigelpõlenguga

Elu24
Copy
Sam McGlone kustutamas tulekahjusid, mis lisaks hirmutavatale hävitustöödele ohustavad ka tema kodu.
Sam McGlone kustutamas tulekahjusid, mis lisaks hirmutavatale hävitustöödele ohustavad ka tema kodu. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Filmitegija ja talunik Sam McGlone (24) võitleb Austraalias tulemölluga, mis ohustab tema perele kuuluvat talumaad ja kodu. Lugematud tunnid, taevast mattev toss ja sudu ning magamata ööd: McGlone'i võitlus kodu ohustava maastikutulega on praeguseks kestnud juba kaks nädalat.

McGlone jagas enda ja lähedaste võitlust maastikutulega oma Youtube'i kanalil, millel on üle 11 000 vaataja. 12 minutli jooksul viib McGlone vaatajad tulemöllu ja kustutustööde keskmesse ja näitab, kuidas talunikud oma kodude päästmiseks väsimatult maastikupõlenguga võitlevad.

«Tuli on täpselt minu farmi taga,» selgitab McGlone oma Youtube'i videos pärast esimest magamata ööd. 

Päev varem sõitis McGlone koos sõbraga neli tundi Uus-Lõuna-Walesi osariigis ühest punktist teise, Sydney'st oma taluni. «Kõik maanteed on kinni, seega praegu peame sõitma mööda teisi teid, mööda teisi maanteid, et koju jõuda,» kirjeldas McGlone ning näitas tulekaarti, mille abil jõuavad nad koju maastikupõlenguid vältides.

Uus-Lõuna-Wales on üks kolmest Austraalia osariigist, kus maastikupõlengud on tekitanud kõige enam kahju ja teadlaste hinnangul on tules hukkunud ligi pool miljardit metslooma.

Praegu loomade päästmiseks raha koguval McGlone'il õnnestus üks kängurubeebi kurvast saatusest päästa.

Tulekahju kustutamise käigus päästis Sam McGlone ka kängurubeebi.
Tulekahju kustutamise käigus päästis Sam McGlone ka kängurubeebi. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Kolmandal päeval oli maastikupõleng jõudnud McGlone'i talule lähemale. «Kell on kaheksa õhtul, võitleme selle tulega, minu farm on kohe minu taga, 400 meetri kaugusel,» näitab McGlone klipis. 

Video neljandal minutil annab McGlone parema vaatepildi sellest, kui lähedal on maastikupõlengud tema perele kuuluvale talumaale.

Maastikupõlenguga võitlemiseks on McGlone'il ja tema isal autod, mis on varustatud vastavalt 1000 ja 3000 liitrit mahutavate veepaakidega. Kord läks McGlone'i pump katki ning tal oli raskusi tule kustutamisega. Õnneks jõudsid kohale päästetöötajad ning piirkond saadi kontrolli alla.

«Aga me arvame, et tuli hüppas kaugemale edasi,» kommenteeris McGlone seda vahejuhtumit väsinult. 

McGlone, tema pere ja nende naabrid võitlevad juba kaks nädalat maastikupõlenguga, et päästa oma talumaad. 
McGlone, tema pere ja nende naabrid võitlevad juba kaks nädalat maastikupõlenguga, et päästa oma talumaad. Foto: Caters News Agency/Scanpix

McGlone tunnistab videos, et filmimine on üpris raske, sest ta peab pidevalt tulega võitlema. «Oleme nädal aega sama tulega võidelnud, lihtsalt erinevate küngaste peal,» kirjeldab McGlone ja lisab, et esimese nädala lõpuks oli olukord muutunud halvemaks. 

«Minu talu on 200-300 meetri kaugusel,» tõdeb ta kustutustööde ajal ning kirjeldab, et olukord on kõige halvem kella ühe ja nelja vahel. «Sel ajal on väga kuum ning midagi ei ole näha, sest on väga tossune ja sudune.»

«See video on päris pöörane, aga ma tahtsin näidata, mida see endast kujutab,» toob McGlone välja põhjuse, miks ta kustutustöid jäädvustab. «Sellist asja ei juhtu tavaliselt kunagi ja loodetavasti ei juhtu enam kunagi.» Praeguseks on McGlone'i võitlus maastikupõlenguga kestnud pea kaks nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles