Soomes lõpetasid tegevuse kriminaalseks kuulutatud gängid United Brotherhood ja Bad Union

Inna-Katrin Hein
Copy
Kuvatõmmis United Brotherhoodi leheküljelt
Kuvatõmmis United Brotherhoodi leheküljelt Foto: facebook.com

Soome United Brotherhood ja Bad Union gängid teatasid pressiteatega, et lõpetavad tegevuse, kuna nad on pidevalt politsei ja võimude märklauaks.

Mõlemad grupeerinud loobuvad nii klubiruumidest kui ka nende eraldusmärgiks olevatest logoga vestidest, särkidest ja teistest asjadest, teatab mtvuutiset.fi.

«Meie kohta esitatakse pidevalt alusetuid väiteid ja meie peal kasutatakse vägivalda. Üks neist väidetest on, et meie grupeering asutati eesmärgiga panna toime kuritegusid. See ei vasta tõele,» selgitas United Brotherhoodi esindaja Ville Jaatinen.

Politsei on liigitanud jõugu ja selle tütargängi organiseeritud kuritegevusega tegelejateks. 

Jaatineni arvates on politsei ja teised võimusesindajad kasutanud gängiliikmete peal vägivalda ja sunnimeetmeid. Ta selgitas, et politsei on otsinud läbi nii nende liikmete kodusid kui ka nende inimeste kodusid, kes ei ole United Brotherhoodiga otseselt seotud.

«Politsei peab ohtlikuks isegi seda, kui gängiliige on käinud külas sõbral, kes ei kuulu gängi. Võimuesindajate arvates ohustab meie klubi demokraatliku ühiskonna julgeolekut. Kui ühiskonnas ei ole turvaline, siis ei ole ja nii ongi, sellel ei ole meiega midagi pistmist,» jätkas gängi esindaja.

United Brotherhoodil olid organisatsioonid Lahtis, Joensuus, Tamperes, Jyväskyläs ja Helsingis, kogunemiskoht asus Tuusulas.

Jaatineni sõnul on nende klubid lõpetanud tegevuse, välja arvatud Tamperes, kus see kauem aega võtab. Ta lisas, et nad ei kavatse mingi teise nime all uut grupeeringut luua. 

22 aastat United Brotherhoodis ja Rogues Gallerys olnud Jaatinen lisas, et tema aeg sellistes ühendustes on läbi ja ta keskendub elus teistele asjadele.

Soome politsei teatel on enamik gängidesse kuulujatest kuritegude tõttu uurimise all ja see tähendab, et neil hoitakse silm peal. 

Soome keskkriminaalpolitsei teatas 2019. aasta septembris, et nad plaanivad saata United Brotherhoodi ja selle kõrvalharu Bad Unioni ametlikult laiali ning keelata nende tegevuse, kuna need gängid kontrollivad üha enam vanglaid ja vange.

Ringkonnaprokurör ja politseiamet esitasid Ida-Uusimaa ringkonnakohtule lailaisaatmisehagi. Politseiamet teatas, et United Brotherhoodi on kohtus määratletud kui organiseeritud kuritegevusrühmitust, mille liikmed on pannud toime raskeid kuritegusid.

United Brotherhoodi liikmed ja selle kõrvalharu liikmed on sel kümnendil olnud kahtlusalused enam kui 1300 kuriteoteos.

Soomes ei ole varem sellised rühmitused ise laiali läinud, seega on see ajalooline juhtum. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles