Lääne inimeste kõige veidramad vabandused Iraani ees: «Palun, ärge tapke meid!»

Elu24
Copy
Mitmel pool USAs toimusid ka tavainimeste meeleavaldused.
Mitmel pool USAs toimusid ka tavainimeste meeleavaldused. Foto: AFP / Scanpix

Iraani kindrali Qassem Soleimani tapmine oli šokk kogu maailmale. See tõi kaasa sõjahirmu ning hulga ärevaid reageeringuid. Mõned neist kukkusid välja veidralt.

Mitmed USA kuulsused kritiseerisid otsust sõjakurjategudes süüdistatud Qassem Soleimani praegu ja sellisel moel tappa. Juba rünnakule järgnenud hommikul oli sotsiaalmeedias suur sõjahirm ning räägiti Kolmandast maailmasõjast.

Mõnede vabanduste sõnastus tekitas aga ka ise palju poleemikat. Näitleja Rose McGowan otsustas minna nii kaugele, et paluda Iraanilt alandlikult andestust. Tema sõnul soovivad ameeriklased ainult rahu, kuid on terrorirežiimi pantvangis.

«Me ei tea, kuidas sellest pääseda. Palun ärge tapke meid!» suunas McGowan sõnumi iraanlastele. Selle juurde oli ta pannud omalaadse Iraani lipu, millel olid peal lõvi ja päikese emotikonid.

McGowani säuts sai laialdase pahameele osaks. Hiljem selgitas ta, et reageeris sõja kartuses veidi käredalt, kuid on sõnumile kindlaks jäänud.

Instasõnum ajatollale

Poleemikat tekitas ka USA filmimehe Michael Moore'i avaldus. Nimelt võttis Moore suisa vahendaja rolli. «Saatsin Iraani ajatollale personaalse palvekirja,» teatas filmimees sotsiaalmeedias.

Selles oli filmimees palunud mitte vastata sõja ega vägivallaga, vaid lasta temal ning ülejäänud ameeriklastel asi rahulikult lahendada. Moore lubas oma fännidele teada anda, kui ajatolla Khamenei vastab.

Sotsiaalmeedias peavad paljud naljakaks, et Moore üritab Iraani liidriga otse ühendust võtta.

Samuti on narritud erinevaid rühmitusi, kes üritasid Iraanile kindrali hukkumise pärast kaasa tunda. Nende seas on nii Ukraina kui USA äärmusparempoolseid (The Base) kui ka iirlaste Sinn Feini partei.

Teravmeelsemad pommitamise kriitikud on samas tuletanud meelde Trumpi enda vanu säutse, kus ta ennustab Barack Obama alustatavat sõda Iraaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles