VIDEO ⟩ Kolm noort naist elasid aastaid vägistamispõrgus (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Ariel Castro käes vangis olnud naised vasakult: Amanda Berry, Gina DeJesus ja Michelle Knight 2014
Ariel Castro käes vangis olnud naised vasakult: Amanda Berry, Gina DeJesus ja Michelle Knight 2014 Foto: Tony Dejak/AP/Scanpix

Ameeriklasest kurjategija Ariel Castro piinas ja vägistas pikka aega kolme naist, kelle ta erinevatel aegadel röövis.  

Castro kätte langesid 2002–2004 Michelle Knight, Amanda Berry ja Georgina DeJesus, kes pidid kaua aega taluma selle mehe julmusi Ohios Clevelandis Tremonti linnaosas majas, mis asus aadressil 2207 Seymour Avenue, teatab dailymail.co.uk. 

Praegu 38-aastane Knight, 33-aastane Berry ja 29-aastane DeJesus andsid kanalile ABC intervjuu, milles rääkisid oma kohutavast elust Castro vägivalla all.

Ariel Castro käes vangistuses olnud naised vaasakult alates: Amanda Berry, Georgina DeJesus ja Michelle Knight juunis 2013
Ariel Castro käes vangistuses olnud naised vaasakult alates: Amanda Berry, Georgina DeJesus ja Michelle Knight juunis 2013 Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Juhtumid said alguse 23. augustil 2002, kui siis 21-aastane Michelle Kinight oli teel kohtusse, kus aruti ta poja Joey hooldusõigust. Laps oli lastekaitsetöötajate hooldada, kuid Knight lootis lapse tagasi saada.

Knight sattus kokku Castroga, kes ta oma autosse võttis ja lubas naise soovitud kohta viia, kuid tegelikult viis mees ta oma majja ja pani luku taha. Knight sai alles majas olles aru, et on selle mehe käes vangis.

Ameeriklanna meenutuse kohaselt ütles Castro talle, et ta ei pääse majast pikka aega ja siis hakkas mees endalt riideid seljast võtma, et teda vägistada. 

Knighti sõnul anus ta Castrot, et see laseks tal minna oma lapse juurde, kuid ta jäi õuduste majja 11 aastaks vangistusse. Knight meenutas, et Castro vägistas teda vangistusajal mitu korda päevas.

Castrol jäi ühest naisest väheks ja ta röövis 21. aprillil 2003 Amanda Berry, kes oli siis 16-aastane. Berry läks pärast õhtust vahetust kella 20 paiku oma töökohast Burger Kingist koju, kuid jäi kadunuks. Politsei arvas alguses, et noor naine lihtsalt jooksis minema.

Videokaader, millel on näha Amanda Berryt juuni 2013 rääkimas oma läbielamistest.
Videokaader, millel on näha Amanda Berryt juuni 2013 rääkimas oma läbielamistest. Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Kuid siis helistas Castro Berry perekonnale ja teatas, et Amanda on tema käes. Pere andis sellest politseile teada ja tüdrukut hakati otsima. Kaasatud oli ka USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI), mille agentidel õnnestus mehe telefoni jälitada, kuid ta lõplikku asukohta ei suudetud kindlaks teha. Politsei ja FBI käivitasid Berry suurotsingu, kuid naist ei leitud.

Kolmas Castro kätte langenud naine oli Georgina Lynn DeJesus, kes kadus 2. aprillil 2004, olles siis 14-aastane. Ta oli teel koolist koju, kui kadunuks jäi.

Kui Castrol oli kolm naist käes, sulges ta nad oma maja erinevatesse ruumidesse, et nad eriti kokku ei puutuks. Kurjategija manipuleeris Knighti, Berry ja DeJesusega, et nende vahel ei tekiks usaldust ja sõprust. Kord andis ta ühele naisele rohkem süüa, siis teisele ja lõpuks kolmandale. Sama oli ka riietega.

Berry sõnas pärast pääsemist, et kui inimene on teise võimu all ja tal ei ole mitte midagi, siis hakkavad ka väga väikesed asjad rolli mängima.

DeJesus oli naistest kõige noorem ja alguses ka Castro lemmik. Mees tõi talle restoranitoitu ning ostis ilusaid ja kalleid riideid, et ta kena välja näeks. Teised naised said sel ajal kaeraputru ja kartulikrõpse ning taaskasutusrõivaid. Naiste sõnul olid nad Castro juures orjad, nende õlul olid majapidamistööd ja kui nad midagi vangistaja arvates valesti tegid, said kehaliselt karistada.

Castro kasutas teda seksuaalselt vähem ära kui kaht vanemat naist ning ta ei rasestunud vangistusajal. Knighti sõnul rasestus ta vangistusajal viis korda, kuid kaotas kõik lapsed, kuna Castro peksis teda või hoidis näljas. Ka Berry rasestus, kui Castro teda vägistas, kuid ta sünnitas 2006. aasta detsembris vangistaja majas täispuhutavas basseinis tütre. Berry sõnul ähvardas Castro teda, et kui laps sureb, siis tapab ta tema. Laps jäi ellu ja ema sai temaga koos olla.

Castro käis aegajalt lapsega väljas, viies ta oma emale külla. Tüdruk kutsus Castrot isaks ja Castro ema vanaemaks. Samas laps ei saanud aru, miks tema ema kunagi majast välja ei saa.

Kolme naise piin lõppes 6. mail 2013, kui Castro oli majast ootamatult lahkunud ja naised märkasid, et nad olid üksinda. Berry nägi, et maja välisuks oli lahti ning tema väike tütar sõnas talle, et Castrot ei ole.

«Mu süda hakkas väga kiiresti lööma, sest sain aru, et see on meie võimalus põgeneda. Sain aru, et kas nüüd või mitte kunagi,» meenutas ameeriklanna.

Berry ei saanud majast kohe välja, kuna oli veel üks uks. Ta hakkas karjuma ja karjumist kuulsid naabrid, kes tulid kohale. Nad aitasid Berryl ja ta tütrel põgeneda ning helistasid politseisse. Politsei saabus sündmuskohale ning päästis õuduste majast ka Knighti ja DeJesuse. Parameedikute sõnul oli Knighti tervislik seisund selline, et ta oleks võinud surra, kui oleks selles majas kauem olnud.

Kõik päästetud, kaasa arvatud Berry 6-aastane tütar viidi haiglasse tervisekontrolli. 

Politsei tabas 53-aastase Castro, kes augustis 2013 võttis omaks kolme naise röövimise, vägistamise ja piinamise, pääsedes nii surmanuhtlusest.

Ariel Castro pärast ta tabamist tehtud politseifotol 2013
Ariel Castro pärast ta tabamist tehtud politseifotol 2013 Foto: HO/AFP/Scanpix

Castro sõnas ülekuulamisel, et on seksisõltlane ja selle tõttu vajas kolme naist, kes ta vajadusi rahuldaksid. Kurjategija sõnul oli tal üsna ükskikõik, kas ta tabatakse.

Kohus mõistis Castrole eluaegse ja 1000 aasta pikkuse vangistuse.

Knight sõnas Castro kohtuprotsessil, et mees röövis ta elust 11 aastat, kuid nüüd on ta saanud oma elu tagasi.

«Olin 11 aastat põrgus, kuid sinu põrgu alles algab. Ma unustan need kohutavad aastad, kuid sina põled kogu oma ülejäänud elu põrgus. Sa ei saa enam mu elu määrata ega mind psühholoogiliselt mõjutada,» lisas Knight.

Castro võttis 2013. aasta septembris vanglas endalt elu. Knight teatas siis, et andestab Castrole, kuid et mees oli surma väärt. «Lootsin, et ta ei tapa end, kuid eks igaüks vali ise, mida teeb. Ta ei suutnud enam selle koormaga elada ja see on loogiline, sest kui sa teed midagi sellist, siis ei ole su elu mitte midagi väärt,» sõnas Knight.

Knighti sõnul on ta õnnelikult abielus ja tal on uus nimi, mis ei meenuta talle kohutavat aega. Ta rajas fondi, millega aidatakse inimröövi ja -kaubanduse ohvreid.

«Kõik, kes on kogenud suurt tragöödiat ja tagasilööke ning kes on olnud pimeduses, peavad lootma ja uskuma, et kunagi läheb kõik paremaks. Peame näitama neile, kes meile on haiget teinud, et neil ei ole meie üle enam võimu,» lisas Knight.

Clevelandi võimud lasid Ariel Castro maja 7. augustil 2013 maha lamutada, et kohalikud ei võtaks sellest osi ega müüks neid internetis kui «inimröövi ja vägistamise suveniire».

Clevelandi võimud lasid 7. augustil 2013 Ariel Castro maja lammutada.
Clevelandi võimud lasid 7. augustil 2013 Ariel Castro maja lammutada. Foto: Tony Dejak/AP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles