FOTOD Skandaalses Netflixi seriaalis «Messias» mängib USA president Baltimaade saatusega

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy

1. jaanuaril Netflixi ilmunud 10-osalises USA põnevusseriaalis «Messias» (Messiah) mängitakse Baltimaade saatusega, kui USA president kaalub kõikide USA kaitsevägede kojutoomist.

Seriaali keskne küsimus on: mis juhtuks, kui Jumala poeg Jeesus Kristus alias prohvet ʿĪsā ibn Maryam tõepoolest maa peale naaseks, nagu pühakirjad ette kuulutavad. Kas teda usutaks või lämmataks maailma suurjõud Päästja naasmise veel viimsepäeva eelõhtulgi terroriohu ettekäändel? Sari, mis juba väljakuulutamise hetkel usuringkondadelt ketserluseks tembeldatult agressiivset vastukaja sai: muuhulgas kogutakse allkirju, et sari Netflixist eemaldataks ning paljud ähvardavad teenust edasi mitte kasutada). Muslimitel on aga probleeme asjaoluga, et peategelane meenutavat neile hoopis antikristust, keda nende usutraditsioonis Dajjali nime all tuntakse. Kusjuures, Jordaanias püütakse seriaali üldse ära keelata. Muuhulgas peetakse sarja üldiselt usklikke inimesi mõnitavaks, islamofoobseks ning mõistagi leitakse palju probleeme selles, et sari mängib plahvatusohtlike poliitiliste ideedega. 

Siinkohal oleks aga kobisemist eestlastelgi, sest Lähis-Idast võrsuv «prohvetilaadne isik» (kas ta Jeesus on või mitte, selgub sarja lõpus) soovitab USA presidendi audientsile pääsedes tollel oma nimi ajalukku kirjutada ning alustada tuhandeaastast rahuperioodi, tuues kõik USA relvajõud koju tagasi. President, kelle usutunnistus kuulub Viimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kirikule, asubki sellist võimalust kaaluma. Paraku on aga riigipea laual parasjagu olukord Ida-Euroopas ning nii tuleb presidendil langetada otsus, kas jätta Baltimaad oma vägesid Eesti ja Läti piirile koguva Venemaa meelevalda või mitte. «Me ei saa endale lubada veel üht Süüriat,» hoiatavad nõuandjad presidenti, tõmmates paralleeli ajaloost.

Üsna hirmutav perspektiiv, ent tuletame meelde, et tegu on siiski fiktsiooniga ning kunsti mõte ongi tekitada mõtteid ja emotsioone. Ehk siis, nagu öeldakse – see on ju kõigest film. 

Vaata galeriist «koomiksit», mismoodi Eesti saatuse üle USA presidendi ja isehakanud prohveti vestluses ning Valge Maja ovaalkabinetis kulli ja kirja visatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles