Toris avatakse August Pulsti näitused

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Pulst.
August Pulst. Foto: Tori muuseum.

Esmaspäeval, 19. jaanuaril avatakse Tori muuseumis ja rahvamajas vanavara koguja ja Eesti muusikalise pärandi talletaja August Pulsti 120. sünniaastapäevaks kaks näitust.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse August Pulsti õpistu, juubeliaasta korraldaja Lauri Õunapuu märkis, et Pulsti värvikat elu ja loomingut tutvustatakse tänavu kogu Eestis erinevate näidendite, kontsertide ja näitustega.

Selle raames avataksegi esmaspäeval kell 19 Tori muuseumis Pulsti näitus "Minevikust tulevikku".

Kell 20 avatakse aga Tori rahvamajas Pulsti maalide näitus "Mütoloogiline Tori.". Samas vestakse ka põrgulugusid ja -legende.

August Pulst (1889-1977) oli aktiivne pärimusmuusika väärtustaja, korraldades 1920. aastatel Eestis mitmeid ülipopulaarseid kontserte.

Lisaks korraldas August Pulst kahe maailmasõja vahelisel perioodil pärimusmuusika jäädvustamist heliplaatidele ja organiseeris külapillimeeste ja -laulikute ringreise.

Pikki aastaid tegeles Pulst innukalt vanavara kogumisega, olles otseselt seotud nelja muuseumi rajamisega, milledest Eesti Kunstimuuseum, Teatri- ja Muusikamuuseum ning Tori Muuseum ka tõeks said, vabaõhumuuseumist sai asja alles hiljem.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse juures tegutseva vabahariduskooli August Pulsti õpistu juhataja Sofia Joons lisas, et August Pulst ei tegelenud vaid pärimuskultuuri jäädvustamise ja salvestamisega, vaid ka vanade traditsioonide jätkamise ja esitamisega uutel ja tema enda aja jaoks julgetel viisidel.

"Ise kujutan teda tihti ette kunstnikuna, kes värvi asemel maalis huvitavaid mustreid olemasoleva pärimusega. Oleksin äärmiselt õnnelik, kui meie õpistu suudab jätkata tema alustatud elutööd," ütles Joons.

August Pulsti juubeliaasta pidustusi korraldavad Eesti Pärimusmuusika Keskus ja August Pulsti õpistu, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, Tallinna Vanalinna muusikamaja, Tori muuseum ja rahvamaja, Eesti Rahva Muuseum, Kadrioru kunstimuuseum ja Eesti Kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles