August Pulsti juubeliaasta viib külapillimehed ringreisile

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külapillimehed tiirutavad tänavu mööda Eestit.
Külapillimehed tiirutavad tänavu mööda Eestit. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Tähistamaks 120 aasta möödumist vanavara koguja ja Eesti muusikalise pärandi talletaja August Pulsti sünnist, peetakse 2009. aastal pulstilikke juubelipidustusi.

Eesti pärimusmuusika keskuse August Pulsti õpistu juubeliaasta korraldaja Lauri Õunapuu märkis, et Pulsti värvikat elu ja loomingut tutvustava mälestusaasta avab kolmapäeval, 14. jaanuaril tema laulude ja pillilugudega näitemäng „Presidendi kojutulek" Eesti teatri- ja muusikamuuseumis.

"Lisaks mahuvad selle nädala sisse ettekandepäev Eesti Rahva Muuseumis, mälestuskontsert pärimusmuusika aidas, pillimeistrite kontsert Kadrioru kunstimuuseumis ja palju muudki," rääkis Õunapuu.

Pidustuste üheks mastaapsemaks ettevõtmiseks on korraldaja teatel külapillimeeste ringreis, mille käigus annavad külapillimehed ja uue põlvkonna pärimusmuusikud kontserte rahvamajades üle Eesti ning jõuavad lõpuks 30. oktoobril Tallinna Estonia kontserdisaali.

"Sinna organiseeris oma eluajal (1889-1977) rahvamuusikud esinema ka August Pulst," teadis Õunapuu. "1920 aastate kohta enneolematu algatus leidis tollaste kultuurikorraldajate suurest vastuseisust hoolimata suurt publikumenu ja aitas oluliselt kaasa pärimusmuusika väärtustamisele ning staatuse paranemisele ühiskonnas."

August Pulst korraldas kahe maailmasõja vahelisel perioodil pärimusmuusika jäädvustamist heliplaatidele ja organiseeris külapillimeeste ja -laulikute ringreise.

Pikki aastaid tegeles Pulst innukalt vanavara kogumisega, olles otseselt seotud nelja muuseumi rajamisega, millest Eesti kunstimuuseum, teatri- ja muusikamuuseum ning Tori muuseum said tõeks, vabaõhumuuseumist sai asja alles hiljem.

„August Pulst ei tegelnud vaid pärimuskultuuri jäädvustamise ja salvestamisega, vaid ka vanade traditsioonide jätkamise ja esitamisega uutel ja tema enda aja jaoks julgetel viisidel," lisas Eesti pärimusmuusika keskuse juures tegutseva vabahariduskooli August Pulsti õpistu juhataja Sofia Joons. "Ise kujutan teda tihti ette kunstnikuna, kes värvi asemel maalis huvitavaid mustreid olemasoleva pärimusega. Olen äärmiselt õnnelik, kui meie õpistu suudab jätkata tema alustatud elutööd."

August Pulsti juubeliaasta pidustusi korraldavad Eesti pärimusmuusika keskus ja August Pulsti õpistu, Eesti teatri- ja muusikamuuseum, Tallinna Vanalinna muusikamaja, Tori muuseum ja rahvamaja, Eesti Rahva Muuseum, Kadrioru kunstimuuseum ja Eesti Kontsert.

Juubeliaasta avakuu sündmused:
14.01. kl 16 Eesti teatri- ja muusikamuuseumis August Pulsti laulude ja pillilugudega näitemäng "Presidendi kojutulek", esitab kandlesõprade ühendus Kannelkond.

14.01. kl 19 Tallinna Vanalinna muusikamajas tantsuklubi ehk vanad seltskonnatantsud elava rahvamuusikaga, eestvedaja Leanne Barbo.

15.01. kl 15 Eesti Rahva Muuseumis Ettekandepäev "August Pulsti jäljed Tartus".

15.01. kl 18 Tartu seltside majas Külapillimeeste kontsert ja tantsuklubi.

16.01. kl 18 Kadrioru kunstimuuseumis pillimeistrite kontsert: esinevad muusikud ja tantsijad meistrite Roland Suitsu, Rait Pihlapi, Indrek Roosi jt pilli järgi.

17.01. kl 16 Viljandi pärimusmuusika aidas kontsert "August Pulst 120". Esinevad TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia tudengid, lugusid vestab Piret Päär. Külas on udmurdi rahvalaulik Nadja Utkina, pakutakse isetehtud leiba ja meemõdu.

19.01. kl 19 Tori muuseumis August Pulsti näituse "Minevikust tulevikku" avamine.

19.01. kl 20 Tori rahvamajas August Pulsti maalide näituse "Mütoloogiline Tori" avamine, põrgulugude ja -legendide vestmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles