SILGUD PÜTIS Youtube'i lekkis Tai vangla turvakaamerasalvestus

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Tais asuva Lang Suani vangla turvakaamera salvestised näitavad, kui ülerahvastatud vangla on.
Tais asuva Lang Suani vangla turvakaamera salvestised näitavad, kui ülerahvastatud vangla on. Foto: Kuvatõmmis Youtube'ist

Jõululaupäeval häkiti Tai Chumphoni lõunaprovintsi Lang Suani vangla turvakaamerasüsteemi ja Youtube'i lekitatud kaadritelt on näha, kui ülerahvastatud tingimustes vangidel elada tuleb.

Tai justiitsminister Somsak Thepsuthin ütles, et vanglaosakond teavitas teda juhtunust, kuid võimudel pole seni aimu, kuidas salvestis lekkis, kirjutas Bangkok Post. 

Thepsuthin tõi aga kiiresti välja, et sarnaseid juhtumeid on ette tulnud ka teistes riikides, sealhulgas Austraalias, USAs ja Venemaal.

Minister andis vanglate osakonnale ülesande teha politseisse avaldus ja määras eriosakonna asja uurima, et selgitada, kuidas see juhtus ja kes vastutab.

Ta oli mures, et leke võis rikkuda kinnipeetavate õigusi.

Justiitsministeeriumi allika sõnul paigaldasid Tai vanglatesse turvakaamerasüsteemid hanke võitnud erasektori ettevõtted. Süsteem on ühendatud ka internetiga, et volitatud isikud saaksid juurdepääsu reaalajas vaatamisele. 

Vanglate juhid ja kõrgemad ametnikud saavad turvakaamerate otseülekannet vaadata muuhulgas ka oma nutitelefonidest.

Tai vanglast lekkis internetti turvakaamera video, mis näitab, kui ülerahvastatud sealsed vanglad on.
Tai vanglast lekkis internetti turvakaamera video, mis näitab, kui ülerahvastatud sealsed vanglad on. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Ministri sõnul on võimalik, et ligipääsukood lekitati vanglaga mitteseotud isikutele tahtlikult, kes said seeläbi juurdepääsu ja postitasid salvestuse Youtube'i.

Justiitsministri sõnul kahjustavad lekkinud kaadrid Tai vanglate mainet, kuna sealt on näha, kui ülerahvastatud tingimustes vangid elama peavad. 

Video pealkirjaga «Tai Bangkoki vangla turvakaamerate otsepilt» postitati Youtube'i teisipäeval. 

Videos näidati väidetavalt kaadreid Lang Suani vangla kinnipeetavate igapäevaelust reaalajas.

Ametivõimud juhtisid siiski tähelepanu sellele, et otseülekanne oli tegelikult kaks tundi reaalajast maas.

Ühe allika sõnul häkiti vangla turvakaamerate süsteemi sisse esmaspäeva õhtul. 

Video postitati häkkerite Youtube'i kontole nimega Big Brother’s Gaze.

Teisipäeval, 24. detsembril, oli YouTube'is võimalik mitme tunni jooksul jälgida otseülekannet vanglas toimuvast.

Nüüdseks on materjal Youtube'ist eemaldatud, kuid videost tehtud kuvatõmmistest on tehtud juba mitu uut videot. 

Juhtumit uuriva Tai politsei kinnitusel on nende valduses kogu lekkinud materjal.

«Politsei uurib häkkeri isikut. Kui ta osutub välismaalaseks, tehakse koostööd rahvusvahelise politseiga,» ütles juhtumit uuriv politsei kolonel Siriwat Deephor

Ülerahvastatus on suur probleem

Tai justiitsministeeriumi andmetel on paljud riigi vanglatest nii ülerahvastatud, et vangidel on raske leida vaba ruutmeetrit, kus magada, vahendas Thai Examiner.

Tai vanglates on kuni 400 000 vangi. Üle 70 protsendi meestest ja 87 protsenti naistest on vangis seoses narkosüüdistustega.

Eestlased Tai vanglates

Välisministeeriumist öeldi Elu24-le, et praegu ei ole ühtegi eestlast Tai vanglates.

1995. aasta juunis jäid aga Tais Bangkoki lennujaamas neli eestlast vahele 5,8 kilogrammi heroiini salakaubaveo katsel, vahendas meedia toona.

Tai kohus karistas Mare Haabut esialgu 50-aastase vanglakaristusega, hiljem vähendas kohus karistuse 15 aastani, millest lahutati hea käitumise eest maha 452 päeva.

Haabu kaaslasi Ervin Bernhardti ja Reet Kazantsevat karistas Tai kohus eluaegse vangistusega ning Kairit Aronit 40-aastase vangistusega. Hiljem vähendas Tai kohus kõigi eestlaste vanglakaristust.

Tänaseks on kõik narkovedamisega seotud neli eestlast kodumaa pinnal tagasi ja ka oma vanglakaristused kandnud.

1999. aastal sattus aga Tai vanglasse veel üks eestlane. Hardo Kers sattus vanglasse palgamõrva eest.

Tais pole uute vanglate ehitusse juba aastakümneid investeeritud, kuid seal aastaid kinni istunud Eesti naised rääkisid 2003. aastal Postimehele, et aastaringne soe kliima ning päikese ja sinava taeva kombinatsioon aitavad sügavat masendust vältida. Küll aga tuli magades kõigil korraga külge keerata, sest naisi on ühes barakis korraga sadu.

Kui naistel tuli vabal ajal vangla aias asuvais lahtistes paviljonides teha ühiselt kunstkäsitööd, siis meestel oli võimalus vabal ajal ka raamatuid lugeda. 

Nii õppis Ervin Bernardt näiteks vanglas ära prantsuse keele ning tõlkis eesti keelde Boris Viani romaani «Päevade vaht».

Ervin Bernhardt kirjutas Tais veedetud aastatest ka raamatu «Minu Bangkok»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles