Norra printsessi Märtha Louise’i eksmehe viimased eluaastad olid väga õnnetud

Inna-Katrin Hein
Copy
Norra printsess Märtha Louise ja ta abikaasa Ari Behn 2016
Norra printsess Märtha Louise ja ta abikaasa Ari Behn 2016 Foto: Henrik Montgomery/TT News Agency/Scanpix

Norra printsessi Märtha Louise’i endine abikaasa, kirjanik Ari Behn suri 25. detsembril ning Behni esindaja teatel tegi 47-aastane mees enesetapu. 

Behni surm šokeeris nii Norra kuninglikku perekonda kui kultuuriringkondi, kuid täitsa üllatus ta surm ei olnud. Behnil oli diagnoositud vaimse tervise häired ja depressioon, teatab iltalehti.fi. 

«Minu igapäevaelu on põrgu, sest see kulgeb kriisist kriisi. Teen millalgi enesetapu, sest võin plahvatada iga väiksema ebakõla peale. Varem või hiljem ütleb kuningakoda minust lahti,» teatas Behn mitu aastat tagasi antud intervjuus.

Behnil ilmus 2018 elulooraamat «Inferno», milles ta kirjutas oma vaimse tervise probleemidest, lahutusest Märtha Louise’ist ja paanikahäirest.

Ari Behn 2016
Ari Behn 2016 Foto: Jon Olav Nesvold/AP/Scanpix

Kritiikute sõnul oli selle raamatu osasid lõike vaimselt kurnav lugeda.

«Minust on saanud mees, kes ma ei taha olla. Olen mehe halvim versioon. Mees, kelle elule on vaja teha taaskäivitus. Näitan oma raamatus, millist elu mul on tulnud elada,» kirjutas Behn.

Lisaks vaimse tervise probleemidele oli Behnil kõrvas tsüst, mis tekitas temas tunde nagu keeraks keegi tal nuga kõrvas.

Behn andis 2018 Norra väljaandele Dagbladet intervjuu, milles kirjeldas oma paanikahäiret.

«Ma tunnen pidevalt surma hingust. Paanikahoo tekkides on tunne nagu mul oleks samaaegselt infarkt, ajuhalvatus ja hingamisraskused,» kirjeldas kirjanik.

Ta vaimse tervise probleemid süvenesid pärast printsess Märtas Louise’ist lahutamist 2017.

Behn sai Norras tuntuks 1999. aastal, mil ilmus ta esimene teos, novelllikogumik «Trist som faen». Seda müüdi üle 100 000 eksemplari, mis on novellide kohta väga palju ning ka kriitikutelt sai ta kiita. Teda järgmised teosed nii edukad ei olnud. 

Behni kuulsus kasvas, kui ta abiellus 2002 printsess Märtha Louise’iga. Paar oli enne abiellumist koos paar aastat ja alguses ei tahtnud kuningakoda neile abiellumiseks luba anda.

Behn andis abielu ajal mitu avameelset intervjuud, kuidas tal oli raskusi kuningliku pere igapäevaelu ja esindusülesannete omaks võtmisega, kuid rääkis samuti oma noorusaja narko- ja seksiorgiatest.

Kõmumeedia andis Behnile hüüdnimeks Väimees põrgust ja ta ei muutunud kunagi norrakate seas nii populaarseks kui teised kuningliku pere liikmed on.

Paarile sündis kolm tütart, kuid nad kolisid lahku 2016. Printsess Märtha Louise selgitas, et nad kasvasid lahku ja nende huvid on erinevad.

Norra printsess Märtha Louise, kelle süles on tütar Emma Tallulah Behn. Tema kõrval on abikaasa Ari Behn koos kahe tütre Maud Angelica Behni ja Leah Isadora Behniga (paremal)
Norra printsess Märtha Louise, kelle süles on tütar Emma Tallulah Behn. Tema kõrval on abikaasa Ari Behn koos kahe tütre Maud Angelica Behni ja Leah Isadora Behniga (paremal) Foto: Bjorn Sigurdson/AP/Scanpix

«Olen mõelnud, mida oleksin saanud teha teistmoodi. Tunnen seni kurbust ja meeleheidet, et meie abielu nii lõppes. Mida sügavamale ma analüüsiga lähen, seda valusam on,» sõnas Behn aasta tagasi Norra riigiringhäälingule NRK antud intervjuus.

Pärast lahutust suhtles Behn oma eksabikaasa ja lastega edasi ning kolm tütart olid osa ajast isa juures Lommedalenis. Behni maja asub tema ja Märtha Louise’i kunagise maja lähedal.

«Märtha Louise ja mina saame seni hästi läbi ja kasvatame lapsi koos,» teatas Behn selle aasta oktoobris.

Behn oli nii kirjanik kui skulptor. Paar kuud tagasi oli tal koos Rootsi kuntsniku Mikael Persbrandtiga Oslos ühisnäitus ning ta oli siis tuleviku suhtes optimistlik.

Norra printsess Märtha Louise ja ta abikaasa Ari Behn 2008
Norra printsess Märtha Louise ja ta abikaasa Ari Behn 2008 Foto: PPE/SIPA/Scanpix

Ari Mikael Behn (30. september 1972 – 25. detsember 2019) oli Norra kirjanik.

Ari Behn oli Olaf Bjørsholti (sündinud 1952) ja Marianne Solbergi (sündinud 1953) vanim laps. Mõlemad vanemad töötasid Mossis Waldorfi koolis. Isa oli õppinud eripedagoogikat ja ema oli õppinud Waldorfi kooli õpetajaks. Vanemad abiellusid 1973, kuid lahutasid 1982 ning mõlemad abiellusid uuesti.

Ari Behn õppis Mossi Waldorfi koolis ja hiljem Oslo Ülikoolis. Tal oli bakalaureuse kraad ajaloos ja usuteaduses.

1996 võttis Ari Bjørsholt endale uue perekonnanime Behn, mis on tema ema neiupõlvenimi. Tal on õde Anja Sabrina ja vend Espen, kes kumbki seda perekonnanime ei kasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles