ÜLLATAV LEID Briti tüdruk avastas toidupoest ostetud jõulukaardi vahelt šokeeriva abipalve (1)

Elu24
Copy
6-aastane Florence koos kaardiga, mille vahelt ta šokeeriva abipalve leidis.
6-aastane Florence koos kaardiga, mille vahelt ta šokeeriva abipalve leidis. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia elav Florence (6) ostis  sõbrale toidupoest jõulukaardi. Selle vahelt leidis aga tüdruk abipalve Hiina vangla sunnitööliselt, vahendab The Sun.

Londoni äärelinnas elav Florence ostis Tescost endale paki heategevuslikke jõulukaarte ning hakkas ühte neist oma sõbrale saatma. Kaardi vahelt leidis aga tüdruk võõrkeelse sõnumi isikult, kes palus kaardi leidjalt abi.

Tesco heategevuslik jõulukaart, mille Florence oma sõbrale ostis. Selle kaardi vahele oli Hiina vangla sunnitööline kirjutanud abipalve. Kaardil seisab tekst «kui sa soovid tähe poole».
Tesco heategevuslik jõulukaart, mille Florence oma sõbrale ostis. Selle kaardi vahele oli Hiina vangla sunnitööline kirjutanud abipalve. Kaardil seisab tekst «kui sa soovid tähe poole». Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

«Oleme välismaalastest vangid Shanghai Qingpu vanglas, Hiinas,» seisis abipalves, kus kirjeldati, et nad on vangidena sunnitud töötama vastu nende tahtmist. 

«Palun aidake meid ja teavitage inimõiguste organisatsiooni,» lisas sunnitöölaagris viibiv tuvastamata isik. 

Kiri paluti leidjal edastada ajakirjanik Peter Humphreyle, kes veetis mõned aastad tagasi Qingpu vanglas üheksa kuud ja vabanes sealt 2015. aasta juunis. Humphrey sõnul kontrollitakse vangide suhtlust välismaailmaga pidevalt, et sealne sunnitöö ilmsiks ei tuleks. 

Samast vanglast hiljuti vabanenud isik on samuti tunnistanud, et sealsed vangid on Tesco heaks sunnitööd teinud viimased kaks aastat. «Nad pakivad Tescole jõulukaarte ja ka kingilipikuid.»

Kaardi leidnud tüdruku isa arvas esialgu, et uskumatu leid võib olla temp. Lõpuks otsustas ta siiski kirja ametnikele edastada. «See oli nende vangide jaoks arvatavasti väga riskantne tegu,» pakkus pereisa.

Florence oma kodus koos heategevuslike jõulukaartidega, mis tüdruk Tescost ostis. Abipalve kirjutanud vangi käekirja ei ole tema turvalisuse mõttes avaldatud.
Florence oma kodus koos heategevuslike jõulukaartidega, mis tüdruk Tescost ostis. Abipalve kirjutanud vangi käekirja ei ole tema turvalisuse mõttes avaldatud. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Šokeeriv avastus seab ohtu toidupoeketi Tesco suhted nende Hiina tarnijatega. Pärast abipalve leidmist on Tesco olukorda põhjalikumalt uurimas ning on antud jõulukaardi saatnud tehase töö peatanud. 

Teadaolevalt uuriti antud tehast viimati eelmisel kuul ning midagi kahtlast ei leitud. «Ühtegi asitõendit, mis viitaks reeglite rikkumisele ning vangide tööjõu kasutamisele, ei tuvastatud.»

«Me põlgame vangide tööjõudu ja ei lubaks seda meie tarneahelas eales,» lisas Tesco esindaja lõpetuseks. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles