«Harry Potteri» looja vastuoluline avaldus tõi transfoobiasüüdistused (2)

Elu24
Copy
J. K. Rowling koos Harry Potteri näitlejatega sarja viimase filmi esitlusel.
J. K. Rowling koos Harry Potteri näitlejatega sarja viimase filmi esitlusel. Foto: Reuters/ScanPix

J. K. Rowling on viimasel ajal saanud tähelepanu väidetega, et tema loodud tegelased on ühel või teisel viisil LGBT kogukonda kuuluvad. Nüüd on kirjanik aga vastanduvas skandaalis - tema viimast avaldust nähakse hoopis transfoobsena.

«Riietu, kuidas soovid. Kutsu end kelleks tahad. ... Aga inimeste lahtilaskmine selle eest, et nad kinnitavad sugude olemasolu?» Sellise transseksuaalidele viitava Twitteris tehtud avalduse tõttu on J. K. Rowling sattunud tõelisesse skandaali.

Kirjanik avaldas sellega toetust Briti teadlasele Maya Forstaterile, kes läks tööandjaga kohtusse vaidluse pärast, et sugu ei ole võimalik muuta. Forstater kaotas vaidluse. Kohtu otsuse järgi ei ole tema filosoofilised vaated seadusega kaitstud, vahendab NY Times.

Varem tugevalt LGBT kogukonda toetavate avaldustega välja tulnud Rowlingu viimane sõnavõtt on põhjustanud palju tüli. Seda nähakse diskrimineerivana transseksuaalide suhtes. Kirjanikku süüdistatakse nüüd radikaalses transinimesi välistavas feminismis.

Vaastuolulise seisukohaga kaasnevad muidugi vastanduvad reaktsioonid. NY Timesis ilmus pikk arvamusartikkel transsooliselt Harry Potteri fännilt Jackson Birdilt, kelle sõnul oli Rowlingu enda raamatusari teda toetanud, sest õpetas erinevusi aksepteerima.

Teisalt väidavad mõned Rowlingu toetajad, et laialdane kriitika on märk ühiskonna tugevast toetusest transsooliste kogukonna vastu, mida naised pole kunagi nautida saanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles