SAAB SOOJA, SAAB KÜLMA ⟩ Võrdleme ilmaportaale ja vaatame, millist jõuluilma Eestisse lubatakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Eesti jõuluilm on sama segadusseajav, kui see pilt Hiinas bikiinide väel suusatavatest jõuluvana käsilastest.
Eesti jõuluilm on sama segadusseajav, kui see pilt Hiinas bikiinide väel suusatavatest jõuluvana käsilastest. Foto: STR/AFP/Scanpix

Meie kliimas on varasematel aastakümnetel jõulud tavaliselt ikka olnud lumised ja külmakraadidega, kuid kas nüüd on tõesti käes aeg, mil võime sellest vaid unistada. Võrdleme ilmaportaale ja vaatame, mis meid seekord ees ootab.

Põhja-Euroopa, kaasa arvatud Eesti detsembrikuine ilm meenutab üha enam Lõuna-Euroopa talve. Vaatame, mida ennustavad erinevad ilmaportaalid Eesti jõuluilmaks.

YR.NO

Euroopa üks populaarsemaid ilmaportaale Yr.no ennustus ei ole just selline, mida lumenautlejad näha tahaksid, sest temperatuur ulatub 5 plusskraadist päevasel ajal kuni 1 plusskraadini öisel ajal. Lisaks sajab siin ja seal vihma, mitte lund.

Seega peavad paljud pered, kelle traditsioonide hulgas on jõulude ajal lumises metsas matkamine, kelgutamine või suusatamine, minema lund otsima näiteks Lapimaale, kus seda on.

Kindlasti on ka neid, kellele meeldib detsembri soe ilm ning neil on võimalus lume- ja külmavabadust nautida.

Yr.no andmetel peaks ilm minema jahedamaks 29. jaanuaril, mil keskmine temperatuur langeb 0 kraadi juurde.  Siiski ei tule ka aasta lõpus veel külma ega lund, sest nii 31. detsembriks kui 1. jaanuariks lubatakse kuni 2 kraadi sooja.

Laps vihmasaju ajal lombis. Pilt on illustreeriv
Laps vihmasaju ajal lombis. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Kuna tuul on tugev, võib temperatuur tunduda tegelikkusest madalam.

Ilmaennustuse kohaselt peaks temperatuur langema miinuspoolele alates 4. jaanuarist ja külm peaks kestma 11. jaanuarini. Pärast seda on nii miinus- kui plusskraade.

Pikema prognoosi kohaselt on 2019/2020 talv keskmisest soojem ja plusskraadidega päevi on tavapärasest rohkem. Sooje päevi on ka veebruaris, mis meie kliimavööndis on tavaliselt kõige külmem kuu, mil temperatuur peaks langema vähemalt -10 kraadini.

ACCUWEATHER

Oma ennustuse Eesti kohta on teinud ka USA ilmaportaal AccuWeather, mille andmetel on jõuluaeg lumeta ja soe, sest temperatuur ulatub 5 – 6 soojakraadini. Nii 24., 25. kui 26. detsembri ilm näeb välja nagu tegemist oleks oktoobriga.

Osades paikades võib jõulude ajal vihma sadada, kuid pärast jõule peaks temperatuur paari kraadi võrra langema ja siis on kohati näha ka päikest.

31. detsember ja 1. jaanuar tõotavad tulla sajused ja tuulised, temperatuur jääb siis pluss 3 ja miinus 1 kraadi vahele.

Varasematel aastatel oli temperatuur sel ajal  -2 kuni -5 kraadi.

FORECA

Soome ilmaportaal Foreca luba Eestile samuti sügisehõngulist jõuluilma, sest temperatuur on +6 kraadist päeval kuni +1 kraadini öösel. Nii päevasel kui öisel ajal võib tulla vihmavalinguid.

Nende ennustuse kohaselt hakkab temperatuur langema 27. detsembril, jäädes päevasel ajal +2 ja öisel aja 0 kraadi juurde. Järgnevatel päevadel langeb temperatuur veelgi ja 29. detsembril peaks lund sadama.  Päeval on siis õhutemperatuur 0 kraadi ja öösel -3 kraadi.

Aasta lõpp ei ole veel ka kuigi külm, sest temperatuur on 0 kraadi ringis, natuke üle või alla.

METOFFICE

Lumist jõuluilma ei luba Eestile ka Briti ilmateenistus MetOffice, mille ennustuse kohaselt on Eestis peaaegu sama ilm, mis Ühendkuningriigi lõunaosas.

MetOffice teatel on 23. – 26. detsembrini Eestis sooja +5 kuni +2 kraadi ning vihma tõenäosus on 20 – 50 protsenti. Tuul ei ole enam nii tugev kui jõulueelsel ajal.

Brittide ennustuse kohaselt peaks jahedam periood tulema detsembri 2019 lõpul ja jaanuari 2020 teisel nädalal.

Talvine mets ja päike. Pilt on illustreeriv
Talvine mets ja päike. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

GISMETEO

Vene ilmaportaal gismeteo.ru ei luba samuti jõulunäoga ilma, sest ka nende ennustuse kohaselt on Eestis detsembri kohta soe.

23. – 25. detsembrini on sooja +5 kuni +2 kraadi ja sajab vihma, kohati on vihm tugev.  Alates 26. detsembrist hakkab temperatuur langema ning siis hakkab sadama lörtsi ja lund. Temperatuur langeb +2 kraadist päeval kuni -1 kraadini öösel. Siis peaks ka päike pilve tagant piiluma.

Aasta lõpul sajab vihma ja temperatuur ulatub taas 4 - 5 soojakraadini, kuid on oodata tugevat tuult. Tuule kiirus võib ulatuda 15 – 18 meetrini sekundis.

1. jaanuaril peaks olema päikeseline ilm, sooja on 4 kraadi, kuid tuleb ka natuke vihma.

Vene ilmaportaali ennustus lubab külma alates 4. jaanuarist, mil temperatuur peaks langema -2 kuni -5 kraadini ja on oodata lund. Selline ilm peaks kestma jaanuari lõpuni. Ennustuse kohaselt on  jaanuaris 2020 kõige külmem 13. ja 14. , mil temperatuur langeb -8 kuni -13 kraadini.

Lumesadu ja lume eest hoiatav märk. Pilt on illustreeriv
Lumesadu ja lume eest hoiatav märk. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Kuigi maailmas muretsetakse eesotsas noore rootslannast kliimaaktivisti Greta Thunbergiga kliimamuutuse pärast, ei ole põhjapoolkeralt talv veel siiski kadunud. Nautigem nii sooja kui külma!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles