Tai massaaž jõudis UNESCO kultuuripärandi nimistusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Traditsiooniline Tai massaaž. Pilt on illustreeriv
Traditsiooniline Tai massaaž. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Tai massaaži seostatakse sageli erootilise massaažiga, kuid erootikast on see väga kaugel.

Selles massaažis on ühendatud budistlik meditsiin jooga venituste ja läbi keha kulgevate energiakanalite aktiviseerimisega, teatab bbc.com.

Tai traditsiooniline massaaž kanti nüüd UNESCO kultuuripärandi nimistusse, kus on varasemast 550 paika ja tegevust 127 riigist, kaasa arvatud Jamaica reggae-muusika ja Belgia kloostriõlu.

UNESCO kultuuripärandi nimekiri on erinev maailmapärandi nimekirjast, kus on 1121 objekti, sealhulgas 869 kultuuri-, 213 loodus- ja 39 segaobjekti 167 liikmesriigis.

Traditsioonilises Tai massaažis (Nuad Thai) inimkeha venitatakse ja väänatakse. Massöörid kasutavad lisaks kätele ka jalgu, kaasa arvatud põlvi ning selles massaažis ei kasutata õli.

Traditsiooniline Tai massaaž. Pilt on illustreeriv
Traditsiooniline Tai massaaž. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

UNESCO teatel  on Tai massaaž umbes 2000 aastat vana ja selle algus on kohalikus põllumajanduskultuuris.

Iidsel ajal oli igas Tai külas tervendaja, kes aitas siis, kui lihased olid raskest põllutööst kanged või kimbutas mõni haigus.

Tai massaaž levis koos buda munkadega Taist Indiasse umbes 200 aastat eKr.

UNESCO kultuuri- ja maailmapärandi nimestiku eesmärgiks on tunnustada ja säilitada asju ja tavasid, mis on olulised ka tulevastele põlvedele.

Sel aastal lisati kultuuripärandi nimekirja veel Iiri harfimängimine, Itaalia 13. sajandi usurituaal, Portugali karneval, mille juured on viljakusrituaalis, ja Malaisia traditsiooniline võitluskunst silat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles