Samoal jääb 30. detsember vahele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samoa asukoht Vaikses ookeanis
Samoa asukoht Vaikses ookeanis Foto: Wikipedia.org

Vaikses ookeanis asuval Samoal jääb homne päev, 30. detsember vahele ja seda kaubanduse huvides.

29. detsembrilt minnakse kohe üle 31. detsembrile ehk vana aasta viimasele päevale, edastab news.com.au.

Samoa 186 000 elaniku jaoks 30. detsembrit 2011 lihtsalt ei eksisteeri.

Ajahüpe tulevikku tehakse 119 aastat pärast seda, kui USA ärimehed soovitasid Samoa võimudel minna samale ajale USA kontrolli all olnud Ameerika Samoaga. Siis hõlbustas see kaubandus- ja majandussuhteid.

Viimastel aastatel on ajatsoon Samoale probleeme tekitanud. Samoa on oma naabritest Austraaliast ja Uus-Meremaast kahe päeva võrra järel.

Selle aasta juunis võttis Samoa valitsus vastu seaduse, mille kohaselt liigutakse ajaliselt lääne poole.

Kuupäevarada jookseb peaaegu Vaikse ookeani keskel.

Valitsuse otsuse kohaselt viiakse see nüüd täide. Töötajad saavad olematu päeva eest ikkagi tasu.

Samoa peaministri Tuila'epa Sailele Malielegaoi sõnul aitab uues ajavööndis olemine luua paremaid sidemeid tähtsate kaubanduspartnerite Austraalia, Uus-Meremaa ja Aasiaga.

Samoa jääb oma regiooni teistest aladest ühe päeva võrra taha. See tähendab seda, et kui Samoal algab pühapäev, siis Tongal juba esmaspäev.

«Uus-Meremaast ja Austraaliast olime varem kaks päeva taga, see tähendas kahetööpäevast kaotust. Kui meil on uue aja järgi reede, siis Uus-Meremaal on laupäev. Kui meie läheme pühapäeval kirikusse, siis Austraalias on esmaspäev ja juba äri käib. Ajavööndis liikumisega jõuame oma tähtsatele kaubanduspartneritele lähemale,» lisas peaminister.

Asjatundjate sõnul ei pea hakkama kaartidele Samoa ajavööndimuutuse tõttu uusi jooni vedama. Kuupäevatsoonidega on võimalus mängida, sest see ei ole rahvusvaheliselt kinnistatud. Kindel on see, et kuupäevaraja jookseb 180 pikkuskraadi juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles