Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Trad.Attack! liikmed Jalmar Vabarna, Tõnu Tubli ja Sandra Vabarna.
Trad.Attack! liikmed Jalmar Vabarna, Tõnu Tubli ja Sandra Vabarna. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Toome teieni raadio Elmar 49. nädala muusikauudised. Ansambel Sadamasild tuli välja uue looga, Tatjana Mihhailova-Saar andis üle mitme aasta välja soolosingli, Egert Milderi uus lugu jätab hüvasti olulise eluetapiga ja Must Hunt avaldas terava sõnumiga videosingli «Maailm».

Eesti Muusikaauhinnad 2020 õhtujuhid on Sandra Vabarna, Jalmar Vabarna ja Tõnu Tubli ehk Trad. Attack!

Järgmisel kuul Saku Suurhallis toimuva muusikamaailma suursündmuse 22-aastase ajaloo jooksul on galal kolm saatejuhti ning varem ei ole olnud ka olukorda, kus ürituse toob publikuni bänd. «Muusikaauhindade õhtu on kõikide nominentide ja üldse muusikainimeste jaoks põnev ning tekitab palju emotsioone. Kuna tuuritamisest peame hetkel pausi, siis oli see pakkumine just õiges kohas,» võttis bändi otsuse kokku Jalmar Vabarna, kes on ka varasemalt ühel korral Eesti Muusikaauhindade galat juhtinud koos Birgit Sarrapiga. Eesti Muusikaauhinnad 2020 toimub 24. jaanuaril Saku Suurhallis. Kokku jagatakse Eesti muusikamaailma ihaldatumaid auhindu 17 kategoorias ning suurel muusikapeol astub lavale üle 15 palavalt armastatud artisti, teiste seas ka ansambel Trad.Attack!.


Ansambel Sadamasild tuli välja uue looga

Ansambel Sadamasild tuli välja looga. «Kas Sina seda sama valgust näed?», mille viisi autor on Piret Laikre ja sõnad kirjutas Marek Sadam. Sadamasild musitseerib uues laulus koosseisus: Marek Sadam (solist), Martin Trudnikov (akordion), Paul Daniel (kitarr), Tõnis Kivisild (bass), Ramuel Tafenau (löökpillid) ja Tõnu Laikre (klahvpillid). Detsembris toimub Sadamasilla kontsertsari «Lumest armastus». Marek Sadam ja Sadamasild pole veel kunagi varem olnud väikesel kontsertrännul jõuluajal Eestimaa kirikutes. Rännu põhjus lihtne, aastatega on kogunenud omajagu talve- ning pühadelaule, mida jagada. Tulemata ei jää needki lood, mida kuulajad igal kontserdil soovivad. Lauldakse lumest, armastusest, üksindusest, koju tulemisest ja kõigest sellest, mis mitte ainult jõuluajal südamesse või naha alla poeb. See on õrnalt hoitud ja kantud aeg. Helge kontserdiga esitleb Marek Sadam ka südamlikku raamatut «Grifoon Leenu». Kontserdid toimuvad: 23.12 Tartu Jaani kirikus, 26.12 Tallinna Jaani kirikus ja 29.12 Viljandi Jaani kirikus.


Tatjana Mihhailova-Saar andis üle mitme aasta välja soolosingli «Kõik»

Mul oli selline vaikne periood, kus kirjutasin lugusid põhiliselt teistele ja ei olnud seda õiget aega ja tunnet, et endale midagi luua,» rääkis Tanja. «Lugu sündis kuidagi ise. Ühel hetkel teadsin ma täpselt, millest tahan rääkida ja milline see laul võiks olla.» Tanja sõnul räägib laul reetmisest ja vigadest. «Igal asjal on piir ja igal asjal on lõpp,» tõdes ta. «Põhiline on lasta vabaks oma negatiivetest emotsioonidest ja ka nendest inimestest, kes sinus neid emotsioone tekitavad. Positiivsest küljest see on laul oma sisemisest tasakaalust ja teadmisest, et «tõde pääseb alati välja». Tanja uue loo kaasautorid on Timo Vendt ja Mihkel Mattisen.


Jaak Joala muusikalise pärandi sarjast ilmus sel kuul juba kaheksas eestikeelne plaat pealkirjaga «Arm mu ainus aare»

Plaadi koostaja Olavi Pihlamägi kinnitusel on see senistest Joala kogumikest oluliselt mahukam, sisaldades koguni 29 laulu väga erinevates stiilides. «Kirsiks tordil on viimane lugu «Varahommikul», mis võtab selle plaadi imeilusalt kokku ja näitab, et Jaak oli võimeline laulma peaaegu igat sorti muusikat,» ütles Pihlamägi, nentides et tal on natuke kahju sellest, et kogumikule jõudis vaid kolm Eesti heliloojate laulu. Jaak Joala kogumike sarjas on ilmumas veel üks eesti- ja üks venekeelne plaat.   


Onu Bella laulud avaldati vinüülil

Plaadifirma Hitivabrik andis vinüülplaadil välja Igor Maasiku ehk Onu Bella 1992. aastal avaldatud kasseti «Ma võtsin viina». Vinüülil on kokku 10 laulu. Võrreldes kassetiga on puudu lood «Aisakell», «Mikul oli kena Mann» ja «Missikarussell Tartus».

 

Ansambel Funkitol uurib head ja halba oma uues loos

Ansambel Funkitol andis välja uue loo pealkirjaga «Vastandid». Loole kirjutas sõnad Rainer Lainemäe ja muusika tegi Karmo Toome. Bändi kuuluvad veel Johannes Dahl, Joosep Pilliroog, Kaidar Kalme, Miikael Haamer ja Martin Kikas.

«See võib küll pisut vastandlik tunduda, kuid «Vastandid» ei ole tegelikult vastandid. Miks on see nii? Kumb neist on hea, kumb halb? Lahterdamine ja sildistamine ei ole vajalik, sest inimesed ongi kõik täiesti ainulaadsed. Kui kaht inimest ühendab armastus, siis ei olegi ehk sooja ega külma, õiget ega valet, kulli ega kirja, on vaid kompromissid ja mõistmine. Vahel ikka kipume komistama suhet rikastavate vaidluste ja tülide otsa. Kui aga oskame neist läbi sisukate vestluste teineteist hoolikalt ära kuulates ja enda seisukohti piisavalt selgelt väljendades väljuda, avastame taaskord, et armastus meid seob,» sõnas autor Rainer Lainemäe.


Must Hunt avaldas terava sõnumiga videosingli «Maailm»

Rokkbänd Must Hunt avaldas Tallinna Linnahallis filmitud video oma tuliuuele loole «Maailm». Bänd selgitab, et lugu oli kirjutatud järgmise albumi jaoks, aga sõnum sai nõnda aktuaalne, et lugu tundus eriti kohane juba avaldamiseks. Linnahallis tehtud video läheneb tuntud ruumile uute nurkade alt. «Tallinna Linnahallis on filmitud enne meid ja küllap filmitakse ka pärast, aga mõtlesime, et võiks proovida seda ruumi näidata neist külgedest, mida varem võib-olla uuritud pole. Otsus lugu avaldada sündis spontaanselt alles reedel ja tänu Indrek Kasesalu ülimalt leidlikele ideedele saime kiirelt filmitud,» kommenteerib trummar Marko Atso. Uue loo muusika tegi Marko Atso ja sõnad Liis Lass.
 

Egert Milderi uus lugu jätab hüvasti olulise eluetapiga

Sel nädalavahetusel ilmus Egert Milderi värske singel «Georgia (On My Mind)», mis on ühtlasi ka üheks Eesti Laul 2020 võistluslooks. «See on lahkumineku lugu. Vahel on elus hetki, kus tuleb mõned uksed kinni panna ja edasi liikuda, selleks, et uutele põnevatele asjadele ruumi teha. Minu jaoks oli selleks hüvastijätt Gruusiaga, selle armsaks saanud riigiga, kus ma viimased kolm aastat elasin ja töötasin. Aga aeg sai täis ja oli õige hetk edasi liikuda,» selgitab Egert loo tausta. Loole on valminud ka maaliline muusikavideo, mis on filmitud erinevates paikades üle kogu Gruusia ning milles ka paljud kohalikud inimesed kaasa tegid. Uue singli on kirjutanud Egert koos Kaspar Kalluste ja Saksamaalt pärit laulukirjutaja Matteo Capreoliga, kellega koostöös on valminud ka Egerti varasemalt ilmunud lood.


Revals annab detsembris välja uue albumi

Ansamblil Revals ilmus lugu  «Kirjutan romaani». Antud pala on 12. detsembril ilmuva Revalsi albumi nimilooks ning osaleb ka konkursil Eesti Laul. Uue loo viisi ja sõnad kirjutas Jaanus Saago.


Liis Mäesalu ja Tarvo Valm said valmis uue albumi

Uue albumi nimeks on «Õhus on alati õrnust». Tegemist on Liis Mäesalu ja Tarvo Valmi teise albumiga. Plaat sisaldab 15 lugu ja kõik laulud kõlavad eesti keeles. Albumil muusika on loonud Tarvo Valm, aga tekstide autoreid on kohe mitu – Aapo Ilves, Anneliis Kõiv, Taili Vahesaar jpt. «Mul on hea meel, et see nüüd kõik valmis on. Kui võrrelda eelmist ja tänast albumit, siis uus on muusikaliselt palju tugevam kui eelmine, nii heliliselt kui kõiges muus. Liisi vokaal on ajaga palju kindlamaks muutunud ja oleme üksteist nö muusikaliselt tundma õppinud,» ütles Tarvo Valm.


Boamadu avaldas uue loo

Ansambel Boamadu avaldas loo «Veel üks kord» uues võtmes ja loole on tehtud ka video. Sügisesel pimedal ajal on inimesed ikka tavapärasest rohkem väsinud. Oma videoga tahab bänd suunata inimesi rohkem liikuma ning enda tervise heaks midagi tegema. «Veel üks kord» on tegelikult juba vana lugu ning Boamao repertuaaris olnud üle mitme aasta. Ansambli eelmine koosseis salvestas originaalloo aastaid tagasi, kuid nüüd on pala saanud uue hingamise. Laulu autor on Margus Randmäe, kes lisas: «Selle loo sünd oli selles mõttes huvitav, et tuli praktiliselt kohe nö. ühe hooga. Kõndisin linnas, mingi hoogne tempo hakkas peas kumisema, tekst tuli praktiliselt ühe hingetõmbega. Ju siis oli juba kaua kuskil alateadvuses olnud. Kui koju jõudsin, võtsin kitarri, vormistasin enda jaoks harmoonia ja panin sõnad paberile.» Ansambli Boamadu kooseisu kuuluvad Peeter Priks, Keith Mutvei, Roger Erikson ja Veli Rooger.


Arms Around Paris andis välja loo «Through Hard Times»

Arms Around Paris on neljaliikmeline bänd, kes alustas oma tegevust 2013. aasta sügisel Viinistul ning mille koosseisu kuuluvad trummar Aare Vest, kitarrist Arthur Škurko, bassist Petri Osila ja laulja Reimo Mürgimäe. Ansambel andis 1. märtsil välja omanimelise debüütalbumi mis salvestati Tartus Clockwork Stuudios. Stiililt on ansambel alternatiiv-rock, kuid mõjutusi on ka popist ning klassikalisest rockist – kuulda saab sütitava energiaga kõva kütet kui ka rockiballaade. Album on kättesaadav CD-na ning leitav ka enamustes voogeedastus kanalites. Uue loo sõnade autor on Reimo Mürgimäe ja muusika kirjutas Aare Vest.
 

Ansambel Tugusung andis välja oma esimese singli

Ansamblil Tugusung valmis esimene singel varsti ilmuvalt albumilt "Tee lahti oma hing". Uue loo pealkirjaks on «Miks olen siin?». Tugusung on alternatiivrock ansambel, mis oma muusikas ühendab eestlasliku kurvameelsuse, rahvuslikud tekstid ning käredad helid. Koosseisu kuuluvad: vokaal, kitarr - Arles Kangus, basskitarril Ove Ainsalu, trummidel - Martti Muda. Singli sõnade autoriks on Arles Kangus.
 

Avangardium andis välja loo «Insanity»

Avangardium on Võrust pärit noor alternatiivrokkbänd. Bändi loomingut iseloomustavad tantsulised kuid hevid kitarririffid, energilisus rütmikas ning meloodiline naisvokaal, millele annavad kontrasti jõulised taustavokaalid. Bändi omalooming on inglise keelne ning seob elemente rokist ja metalist popi ning pungini. Mitmete stiilide kombineerimine ning elust ja ühiskonnnast jutustav lüürika annavad bändile omapärase, mitmekülgse kõlapildi. Tänaseks on bändil valminud 4 lugu, muusikavideo ning üks cover. Lähitulevikus on oodata veel uusi singleid ning 2020. aastal ka esimest EP-d. Järgmisena võib neid kuulda Tartus klubis Rock & Roll koos Ultima Thulega, ning uuel aastal juba bändikonkurssi "Negativus" raames rokiklubis Barbar. Avangardiumi kuuluvad:  Marko Velgre, Henry Torm, Rasmus Saar ja Liivika Koobakene. Loo sõnade autor on Rasmus Saar.


Hunt on pühade meeleolus

Kuigi artist Hunt mõtles, et see aasta enam uut muusikat välja ei lase, hakkasid autoroolis olles ikkagi laulu mõtted ja uued read jooksma pühadest. Ja advendiaja alguses andis Hunt välja uue loo pealkirjaga «Rahu aeg». «Iga aastaga mulle nagu tundub aina enam, et pühad ei ole enam selle tähendusega nagu olid need siis, kui olin väike poiss. Pühad on saanud kuidagi kommertslikuks ja kaubanduslikuks, mida suurem ja uhkem kink, seda jõululikum. Pühad on tegelikult see aeg, kui pere tuleb kokku, meenutatakse neid, keda enam pole meie seas. Minu arvates peaks kink olema lihtne, tulema südamest ja minema teise südamesse ja selleks võib olla täiesti üks soe kallistus. Mina soovin, et kõik oleks õnnelikud ja kõigil oleks südames rahu. Laul on kogu Eesti rahvale,» sõnas loo autor artist Hunt.

Copy
Tagasi üles