PILDID JA VIDEO ⟩ Raami abil kõndiv Harvey Weinstein maksab oma ohvritele 25 miljonit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy

Hollywoodi filmimogul Harvey Weinstein jõudis kokkuleppele teda seksuaalses ahistamises ja vägistamises süüdistanud naistega, kellele ta maksab moraalse ja kehalise kahju tekitamise eest 25 miljonit dollarit (22,5 miljonit eurot). Samas ei ole Weinstein naise ahistamist omaks võtnud. 

Menufilmide «Pulp Fiction» ja «Sin City» produtsendiks olnud Weinstein, kelle juhtum tekitas seksuaalvägivalla vastase #MeToo liikumise, peab jaanuaris astuma krimnaalkohtu ette, mis võib teda eluks ajaks trellide taha saata, teatab msn.com.

Käimisraami abil kõndiv filmiprodutsent Harvey Weinstein 11. detsembril New Yorgi kohtus
Käimisraami abil kõndiv filmiprodutsent Harvey Weinstein 11. detsembril New Yorgi kohtus Foto: Bryan R. Smith/AFP/Scanpix

25 miljoni dollari väljamaksmine on seotud eraldi tsiviilhagiga, milles rohkem kui 30 näitlejannat süüdistasid Weinsteini seksuaalses ahistamises. See summa jagatakse näitlejannade ja filmistuudiote naistöötajate vahel, kes filmimoguli tõttu kannatasid.

Väidetavalt ei maksa Weinstein seda summat oma taskust, vaid see raha tuleb ta pankrotistunud filmikompanii The Weinstein Company kindlustusrahast.

Weinsteini süüdistanud naiste seas on mitu esimese järgu kuulsust, kaasa arvatud Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ja Salma Hayek.

Weinsteini kriminaalasjas on vaid kaks süüdistajat, mis tähendab, et tsiviilkohtu kokkulepe on paljudele naistele, kes Weinsteini enda kuritarvitamises süüdistasid, ainus õigusemõistmise võimalus.

Mitu Weinsteini süüdistajat ja nende advokaadid on tsiviilkokkuleppe hukka mõistnud.

«Kavatseme vaidlustada mistahes sätte, mis üritab sulgeda ohvrite suu, sest need naised tahavad Weinsteini oma tegude eest maksma panna,» ütles advokaat Douglas Wigdor, kes esindab produtsendi vastu esitatud tsiviilhagis kahte naist.

Pärast Weinsteini vastu esitatud süüdistusi loodud seksuaalse ahistamise vastane kampaaniagrupp Time's Up teatas, et kokkulepe tõi Weinsteini ohvritele hilinenud õigluse, kuid lisati, et väljamakse suurus on liiga väike.

«See on parim, mis kannatanutel oli võimalik saada, sest kohtusüsteem ei ole erapooletu, vaid korrumpeerunud,» teatas grupp Twitteris.

Weinstein astub kriminaalkohtu ette jaanuaris süüdistatuna vägistamises ja ühe naise oraalseksile sundimises.

Weinstein oli 11. detsembril New Yorgi Manhattani kriminaalkohtu eelkohtus, nähes kõndimisraami abil liikudes nõrk välja.

Käimisraami abil kõndiv filmiprodutsent Harvey Weinstein 11. detsembril New Yorgi kohtust lahkumas
Käimisraami abil kõndiv filmiprodutsent Harvey Weinstein 11. detsembril New Yorgi kohtust lahkumas Foto: Jeenah Moon/AFP/Scanpix

Prokuröride sõniul peaks Weinsteini kautsjoni tõstma 1 miljonilt dollarilt 5 miljonile dollarile, kuna ta kahjustas ta pahkluu ümber olevat jälgimismonitori.

Weinsteini advokaatide teatel läheb ta 12. detsembril operatsioonile, kuna tal tekkisid pärast augustikuist autoõnnetust seljavigastus ja on pidevad valud.

 «Tal on tugevad valud ja talle tehakse operatsioon. Oleme kohtus tagasi 6. jaanuaril,» teatasid Weinsteini advokaadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles