POMMIBANDE TABATUD ⟩ Jõuk kriminaale õhkis Saksamaal rahaautomaate ja varastas sadu tuhandeid eurosid

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Saksamaa ja Ungari politsei vahistas mitu sularahaautomaatide vargusega seotud inimest. Pildil on üks kriminaalide poolt lõhutud automaatidest.
Saksamaa ja Ungari politsei vahistas mitu sularahaautomaatide vargusega seotud inimest. Pildil on üks kriminaalide poolt lõhutud automaatidest. Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

Ungari ja Saksamaa politseinikud võtsid kinni kümmekond kuritegeliku jõugu liiget, keda kahtlustatakse Saksamaal Hessenis mitme sularahaautomaadi õhkulaskmises. Sarnaste kuritegude arv on plahvatuslikult kasvanud ka Suurbritannias.

Europoli ja Eurojustiga koostööd teinud Ungari ja Saksamaa politsei sai jõugu kätte detsembri alguses, vahendas Eurojust. Läbi otsiti umbes kakskümmend erinevat maja ning konfiskeeriti asitõendeid ja kuritegudest saadud vara.

Kaheksast kahtlusalusest kolm vahistati Saksamaal. Üle kuulati veel viis kahtlusalust, neli Ungaris ja üks Saksamaal.

Üks kurjategijate poolt lõhutud sularahaautomaatidest.
Üks kurjategijate poolt lõhutud sularahaautomaatidest. Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

2016. aastast tegutsenud organiseeritud kuritegelikku grupi liikmed on Saksamaal Hessenis sularahaautomaatide lõhkumisega varastanud 285 000 eurot. Lisaks arvutatakse kahjud, mille nad on tekitanud sularahaautomaatide ja nende ümbruse lõhkumisega.

Kriminaalide bande sulatas kõigepealt lahti sularahaautomaadi esiosa ja valas seejärel masina rahaväljutamise avasse plahvatusohtlikku ainet. Seejärel juhiti toru abil gaas masina seifi ning süüdati. Plahvatus avas sularahaautomaadi seifi.

Erioperatsiooni juhtisid Ungari Hajdú-Bihari maakonna prokuratuur ja Saksamaa Frankfurdi peaprokuratuur koos kiirreageerimisüksuse ja politsei eriteenistusüksuse riikliku uurimisbürooga ning Saksamaa Mittelhesseni politseiosakond Gießenis. 

Itaalia ja briti pommibanded

Tegemist pole sugugi esimese tabatud bandega, kes sellisel moel rikkaks soovib saada. 

Youtube'is on näiteks üleval Itaalia politsei video, kus on turvakaamerast näha kurjategijate tegutsemine sularahaautomaadi juures. 

BBC kirjutas 2018. aasta lõpus, et vargad üritavad üha enam ka Ühendkuningriigi sularahaautomaate puruks peksta või õhku lasta. Viimase nelja aastaga on ainuüksi UKs kahekordistunud rünnakud sularahaautomaatide vastu.

Kui veel 2014. aastal rünnati saareriigis umbes 400 automaati, siis 2017. aastaks oli rünnakute arv tõusnud juba 723-le, selgus sularahaautomaate pidava Cardtronics aruandest.

Ettevõtte esindaja sõnul toimub iga viies Euroopa sularahaautomaadi rünnak just UKs.

Enamus juhtudel vargused siiski ebaõnnestuvad. 41 protsendil juhtudest õnnestub neil siiski sularaha automaadist varastada.

«Esmakordselt on meil tõendeid, et nende rünnakute põhjustatud laiem kahju on palju suurem, kui otsene mõju sularahaautomaatidele või hoonetele, kus need asuvad. ATM-rünnakud pole ohvriteta kuriteod,» ütles Cardtronicsi Ühendkuningriigi ja Iirimaa kontorite tegevdirektor Tim Halford BBC-le antud intervjuus. 

Peaaegu pooled kõigist sularahaautomaatide rünnakutest on ohtlikud, sest nende läbiviimisel kasutatatakse gaasi. 

2018. aastal toimus peaaegu 70 protsenti sularahaautomaatide gaasiga lõhkamisi bensiinijaamade ees, lisades kuriteole ka riski, et õhku ei lennutatakse terve tankla ja ohus on kõik läheduses viibivad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles